Programul de cooperare elvetiano-roman: la Cluj, vechile autobuze diesel vor fi inlocuite cu autobuze electrice

Astazi, 29 iulie, doamna Sirma Caraman - secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), E.S. domnul Jean-Hubert Lebet - ambasadorul Confederatiei Elvetiene, domnul Attila Gyorgy – secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) si domnul Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca au semnat documentele de finantare pentru proiectul „Inlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu doua statii de incarcare, in municipiul Cluj-Napoca”.

“In cadrul Programului de cooperare elvetiano-roman, municipiul Cluj-Napoca beneficiaza de finantare pentru trei proiecte: primul urmareste modernizarea si extinderea iluminatului public si a sistemului de iluminat in doua cladiri ale Primariei municipiului Cluj-Napoca, folosind tehnologia LED – este proiectul pentru care am semnat acordurile pe 9 iulie anul acesta si care are o valoare de peste 1,8 milioane de franci elvetieni.

Prin al doilea proiect, cel pe care il semnam astazi, vechile autobuze diesel, zgomotoase si poluante, care inca mai circula prin oras, vor fi inlocuite cu autobuze electrice, silentioase si cu emisii minime de bioxid de carbon, cu doua statii de incarcare. Este proiectul cel mai mare ca valoare, de 7,6 milioane de franci elvetieni (32 de milioane de lei) si speram ca, in acest fel, clujenii vor fi incurajati sa-si lase masinile acasa si sa foloseasca mai mult transportul in comun.

Al treilea proiect, pe care speram ca il vom semna in curand, vizeaza tot eficienta energetica si va consta in reabilitarea termica a unor unitati de invatamant preuniversitar din Cluj-Napoca”, a declarat doamna secretar de stat Sirma Caraman.

Bugetul total al proiectului este de 7.596.398 de franci elvetieni (echivalentul a 32.094.021,91 de lei), din care contributia elvetiana nerambursabila este de 6.456.938 de franci elvetieni (echivalentul a 27.279.917,35 de lei), reprezentand 85% din costurile eligibile.

Perioada de implementare este de 24 de luni, timp in care vor fi achizitionate 10 autobuze electrice si vor fi realizate 3 statii de incarcare: doua pentru alimentarea zilnica a autobuzelor si una in depozitul de serviciu (la capatul liniei 3), pentru activitatile de service si intretinere.

In urma realizarii acestui proiect, emisiile de CO2 (bioxid de carbon) la nivel national ar putea scadea cu 206,39 tone/an, ca si cantitatea de deseuri generate de transportul in comun. Pentru fiecare autobuz electric, nivelul emisiilor de CO2 va scadea de la 3140 g/Km la 0,0 g/Km, de N2O (oxid de azot) de la 0,089 g/Km la 0,0 g/Km, iar zgomotul si vibratiile vor scadea de la 95db la 40db. In acelasi timp, va creste confortul calatorilor si dezvoltarea sustenabila a sistemului de transport in comun.

Documentele de finantare semnate astazi sunt:

  • Acordul de proiect, incheiat intre Ambasada Elvetiei - in calitate de reprezentant al statului finantator, Ministerul Finantelor Publice (MFP) - in calitate de Unitate Nationala de Coordonare a Programului si MDRAP – in calitate de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 a Programului, si
  • Acordul de implementare, incheiat intre MFP - in calitate de Unitate Nationala de Coordonare a Programului si Primaria Municipiului Cluj-Napoca - in calitate de beneficiar al finantarii.

Detalii