ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE LA NIVELUL MDRAP PENTRU PRELUAREA ȘI EXERCITAREA PRESRO2019

 

11 Ianuarie 2019

Agenda Urbană a Uniunii Europene, dezbatută în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”

Vineri, 11 ianuarie, în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”, desfăşurată la Palatul Victoria, au fost prezentate prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în domeniul coeziunii și cooperării teritoriale. În acest context, MDRAP contribuie la eforturile depuse în ultima perioadă de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni.

Pentru coeziunea teritorială, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Președinției bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind conținutul acesteia și identificarea mecanismelor de implementare. De asemenea, MDRAP vrea să sprijine implementarea conceptului de zone urbane funcționale la nivelul UE, în acord cu relevanța pe care o deține pentru asigurarea coeziunii teritoriale.

În domeniul dezvoltării urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooperării informale din domeniu la un alt nivel, pe lângă structurile europene și statele membre participând acum și orașele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevanți în procesul de îmbunătățire a cadrului de reglementare, de finanțare și de cunoștințe de la nivel european.

La sfârșitul întâlnirii, viceprim-ministrul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice și ministru interimar al dezvoltării regionale și administrației publice, a prezentat concluziile discuțiilor reuniunii ”Convergență economică și socială, coeziune și incluziune” în fața membrilor Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Europeni.

Comisarii europeni au felicitat responsabilii şi experţii care gestionează dosarul „Agenda Urbană a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribuția adusă şi pentru obiectivele pe care şi-au propus să le atingă în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

10 ianuarie 2019

România marchează astăzi, 10 ianuarie, preluarea oficială a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRESRO2019), printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român, la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Viorica Dăncilă, membrii Guvernului României şi membrii Colegiului Comisarilor. 

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) va fi reprezentat la această ceremonie de domnul Eugen Teodorovici, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, interimar, însoţit de secretarii de stat Sirma Caraman, Adrian Ionuţ Gâdea şi Virgil-Alin Chirilă, precum şi de înalţi funcţionari publici din minister.

Pe perioada PRESRO2019, MDRAP va coordona 12 dosare din 5 grupuri de lucru (măsuri structurale; strategii macroregionale; UH Habitat; regiuni ultraperiferice; statutul funcționarilor) și va organiza 25 de reuniuni (7 pe plan local, 17 în București și un eveniment la Bruxelles – cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană - RPROUE).

20 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a avut astăzi, 20 decembrie 2018, o serie de întrevederi cu experţii din minister şi din instituţiile subordonate, responsabili de organizarea evenimentelor pe care MDRAP le va desfăşura în perioada deţinerii, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Domnul Virgil-Alin Chirilă a precizat că MDRAP nu înregistrează restanţe în pregătirile pentru aceste evenimente și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare până în prezent. Întrevederi similare vor avea loc şi în cursul zilei de vineri, 21 decembrie.

05 decembrie 2018

În cadrul vizitei de lucru pe care prim-ministrul Viorica Dăncilă şi reprezentanții Guvernului României o efectuează la Bruxelles, s-a discutat despre stadiul pregătirilor preluării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (PRES RO), precum şi despre programul şi prioritățile noastre, în contextul în care agenda de lucru a Președinției României va fi structurată pe patru piloni principali: asigurarea convergenței și coeziunii economice, sociale și teritoriale; promovarea unei Europe mai sigure; consolidarea rolului global al Uniunii Europene; promovarea valorilor comune europene.

În timpul Președinției la Consiliul UE, România va deține și Președinția rotativă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (octombrie 2018 - octombrie 2019) şi, din această dublă postură, va continua să promoveze activ valoarea adăugată a cooperării regionale și a dezvoltării coeziunii teritoriale, economice și sociale prin intermediul strategiilor macro-regionale, cu accent pe Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost reprezentat în această vizită de lucru de domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, care a menţionat că, în acest moment, MDRAP se află în etapa de definitivare a pregătirilor pe fond și logistice pentru exercitarea acestui mandat cu profesionalism și eficiență.
Reuniunea comună de la Bruxelles contribuie la consolidarea contactelor cu reprezentanții Comisiei Europene la cel mai înalt nivel. O nouă reuniune comună de coordonare va avea loc la București, în perioada 10-11 ianuarie 2019.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis că România este pe deplin pregătită să asigure Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

04 decembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, participă în perioada 4-5 decembrie a.c., la vizita oficială pe care prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, împreună cu reprezentanții Guvernului României, o efectuează la Bruxelles, pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019).

06 noiembrie 2018

Astăzi, 6 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea membrilor Comitetului Intern și a coordonatorilor de dosare în domeniile de competență ale ministerului, în contextul preluării, în primul semestru din 2019, a Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene. La reuniune a fost prezent și domnul Alin Stănescu, membru al secției de Politică de Coeziune din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Cu această ocazie, s-a discutat despre stadiul de pregătire a dosarelor și al organizării evenimentelor. S-a făcut o recomandare expresă privind necesitatea participării la toate cursurile de pregătire a experților organizate de MAE. De asemenea, dl. Alin Chirilă a precizat că MDRAP este în grafic cu pregătirile pentru preluarea Președinției, fără a înregistra restanțe și le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare până în prezent.

01 noiembrie 2018

Astăzi, 1 noiembrie, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a prezidat întrunirea coordonatorilor de dosare în domeniile de competență ale MDRAP, în contextul preluării, în primul semestru din 2019, a Preşedinţiei rotative la Consiliul Uniunii Europene.

Cu această ocazie, domnul Chirilă a prezentat stadiul organizării evenimentelor PRESRO 2019, atât pe plan local, cât și în București. Le-a mulțumit tuturor pentru buna colaborare de până în prezent şi a subliniat necesitatea organizării de întâlniri săptămânale sau ori de câte ori este nevoie între coordonatorii de dosare și experți, atât în vederea cunoașterii echipei, cât și pentru armonizarea punctelor de vedere în ceea ce privește evoluția dosarelor respective.

29 octombrie 2018

Astăzi, 29 octombrie a.c., a avut loc sub coordonarea domnului Virgil–Alin CHIRILĂ, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), o nouă întrunire săptămânală a membrilor Comitetului Intern al MDRAP care gestionează procesul de pregătire a PRESRO 2019.

In cadrul reuniunii s-au prezentat elemente de follow-up privind întâlnirea anterioară, stadiul încheierii protocoalelor de colaborare între MDRAP și consiliile județene, s-a realizat actualizarea săptămânală a fișelor de dosar pentru care MDRAP este minister de linie responsabil/ co-responsabil, s-a stabilit calendarul întâlnirilor domnului Virgil–Alin CHIRILĂ cu coordonatorii de dosare și al celor între coordonatorii de dosare și experții aferenți.

29 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Coeziunea este un element central al agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 29 octombrie 2018, la conferința „EuroIMPACT – Informarea și îmbunătățirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România“.
În intervenţia sa, ministrul delegat a subliniat, în perspectiva noii arhitecturi bugetare a Uniunii Europene, importanța conștientizării la nivelul tuturor statelor membre a beneficiilor pe care coeziunea, ca principal instrument de la nivelul Uniunii Europene, le generează pentru cetățeni, fie că vorbim de educație, de infrastructură sau investiții de integrare socială.

Ministrul delegat a arătat totodată că mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 se va desfăşura sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

„Promovarea coeziunii și a beneficiilor pe care această politică le aduce în viața de zi cu zi a cetățenilor a reprezentat una dintre preocupările noastre constante, iar propunerile legislative privind viitoarea politică de coeziune reprezintă unul dintre cele mai importante dosare pe care România le va gestiona în perioada exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019. Esența viitorului buget multianual va fi concentrată pe ideea de valoare adăugată și suntem pregătiți să depunem toate eforturile, pe durata mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, astfel încât să putem pune în evidență impactul pozitiv pe care viitoarea politică de coeziune o poate avea în avansarea proiectului european. Fiecare euro investit în perioada 2007-2013 din pachetul politicii de coeziune a generat 2,74 de euro, care s-au tradus în plan european printr-un milion de noi locuri de muncă create, 400.000 de noi companii sau 33.500 de kilometri de drum construiți sau reabilitați. În linie cu responsabilitatea pe care o vom exercita, ne propunem să fim activi încă din prima zi de mandat, astfel încât să fie asigurate premisele pentru avansarea negocierilor privind viitorul buget european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

24 octombrie 2018

Victor Negrescu: „Exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene va reprezenta o modalitate suplimentară de cooperare pentru România și Statele Unite ale Americii“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri, 24 octombrie 2018, o întrevedere cu reprezentanți ai Camerei de Comerţ Americane pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU), aflați în vizită de lucru la București.

Reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor pentru preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Ministrul delegat a realizat o scurtă trecere în revistă a eforturilor consistente ale Guvernului României în procesul de pregătire a acestui mandat, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru țara noastră.

De asemenea, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate“, „Europa siguranței“, „Europa, actor global“ și „Europa valorilor comune“.

Reprezentanţii AmCham au apreciat ocazia de a discuta cu ministrul român pe aceste teme, arătându-se interesaţi, în special, de consolidarea dialogului şi a cooperării pe durata exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. În context, oficialul român i-a asigurat pe partenerii americani că România rămâne un promotor ferm al relației transatlantice la nivel european.

„Suntem dedicați atât proiectului european, cât și Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. O relație transatlantică solidă este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea ambelor părți ale Atlanticului, iar Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate suplimentară pentru România și Statele Unite ale Americii de a coopera strâns în vederea dezvoltării și extinderii parteneriatului transatlantic“, a subliniat Victor Negrescu.

22 octombrie 2018

Astăzi, 22 octombrie 2018, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a condus întrunirea săptămânală a membrilor Comitetului Intern al MDRAP, care coordonează procesul de pregătire a preluării, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (PRESRO 2019).

„Până în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al instituțiilor subordonate, suntem în grafic cu toate pregătirile pentru PRESRO 2019”, a declarat domnul Virgil-Alin Chirilă.

Principalele tematici propuse de MDRAP sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt:

Coeziune și dezvoltare teritorială; Dezvoltare urbană; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorială europeană: Întărirea cooperării teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificată.

11 septembrie 2018

Victor Negrescu: „Am intrat în linie dreaptă cu pregătirea elementelor de comunicare publică şi a aspectelor bugetare pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat luni, 10 septembrie 2018, reuniunea rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilități în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, și ședința grupului de lucru pentru problematica bugetară dedicată mandatului pe care țara noastră îl va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene presupune un efort colectiv, în care sunt implicate toate ministerele, precum și alte instituții publice, este o obligație ce decurge din calitatea sa de stat membru și va reprezenta o etapă importantă pentru România în consolidarea profilului său european. Suntem conștienți că succesul unei președinții depinde, în mare măsură, de calitatea specialiștilor care sunt implicați, iar crearea rețelelor de experți dedicate activităților de comunicare și buget, a căror activitate s-a intensificat în ultimele luni, ne permite să eficientizăm eforturile instituţionale întreprinse de sistemul public pentru îndeplinirea cu succes a acestui mandat“, a declarat Victor Negrescu.

Oficialul a menționat că, beneficiind de sprijinul rețelei comunicatorilor din cadrul ministerelor și instituțiilor publice cu responsabilități în exercitarea viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Externe organizează briefinguri de presă, cu o frecvență lunară, care au ca temă atât pregătirea și exercitarea mandatului, cât și afacerile europene în general.

„Președinția României la Consiliul Uniunii Europene îşi propune să dea dovadă de viziune și de spirit de inovare, rămânând în același timp în limitele tradiției mandatelor anterioare. Vom depune toate eforturile şi energia pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multe dosare, urmărind în egală măsură, calitatea formulelor de compromis şi obținerea unui acord în timp util. De aceea, este necesar ca publicul românesc să conștientizeze valoarea acestui moment istoric și să fie la curent cu responsabilitățile care îi revin României în această calitate“, a subliniat Victor Negrescu.

Informații suplimentare:

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

10 septembrie 2018

Pe perioada deținerii, de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) are programate 24 de evenimente care se vor desfăşura în 9 judeţe ale ţării (Alba, Buzău, Bacău, Caraș-Severin, Iași, Mehedinți, Maramureș, Timiș, Vrancea).

În acest sens, domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a finalizat, la sfârşitul lunii august, vizitele de lucru în toate cele nouă județe, unde a avut discuţii cu autorităţile publice locale, care şi-au manifestat interesul şi disponibilitatea în vederea organizării în cele mai bune condiţii a acestor evenimente.

Tot în primul semestru al anului viitor, MDRAP va organiza şi un eveniment la Bruxelles – Reuniunea RPRO de sprijin acordat programelor de cooperare teritorială europeană INTERREG EUROPE și URBACT.

06 septembrie 2018

Domnul Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a participat astăzi, 6 septembrie, la reuniunea Comitetului de Coordonare a Sistemului Național de Gestionare a Afacerilor Europene. În cadrul acesteia, s-au continuat discuţiile referitoare la stadiul pregătirilor în vederea preluării, de către România, în primul semestru din anul 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea reuniunii, domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene, a trecut în revistă principalele aspecte discutate în Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, desfăşurat marţi, 4 septembrie a.c., la Palatul Victoria, în cadrul căruia a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor care vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat.

* * *

Comitetul de coordonare a Sistemului Naţional de Gestionare a Afacerilor Europene (CCAE) se întruneşte săptămânal, este organizat astfel încât să fie asigurată reprezentarea instituţiilor din aparatul central la nivel de secretar de stat şi de director general sau director şi are ca scop principal consolidarea profilului României în cadrul UE.

04 septembrie 2018

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor organizate în România în cele șase luni de mandat

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a avut astăzi, la Palatul Victoria, o nouă întâlnire de lucru, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Cu acest prilej, a fost aprobat Calendarul actualizat al reuniunilor ce vor fi organizate în România în cele șase luni de mandat la președinția Consiliului UE, care cuprinde 239 de evenimente la București și în teritoriu, acoperind toate județele.
România intră, astfel, în etapa finală a părții organizatorice din cadrul procesului de pregătire a mandatului.

”Este un pas foarte important. Toți ne dorim o președinție de succes la Consiliul Uniunii Europene, pe care trebuie să o pregătim foarte bine, astfel încât din momentul preluării, lucrurile să meargă foarte bine, așa cum ne-am propus”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

La întâlnirea de lucru de astăzi, de la Palatul Victoria, au fost prezentate progresele înregistrate în ultimele luni, atât în ceea ce privește abordarea tematicilor europene, cât și pe palierul organizatoric, pentru pregătirea acestui moment important pentru țara noastră.

În egală măsură, a fost evidențiat faptul că, în acest moment, țara noastră are deja calitatea de „viitoare președinție” în raport cu interlocutorii de la Bruxelles și totodată de „președinție din umbră” în raport cu partenerii austrieci, ceea ce presupune obligații și responsabilități suplimentare pentru România, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.

Exercitarea acestor atribuții reprezintă dovada angajamentului României cu privire la asigurarea continuității agendei europene, prin pregătirea din timp a tranziției negocierilor înspre echipa Președinției României la Consiliul UE.

Discuțiile din cadrul reuniunii s-au concentrat pe fondul dosarelor pe care România le va gestiona pe durata mandatului, dar au atins și alte subiecte de interes precum Planul de promovare turistică al Ministerului Turismului pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost realizate informări de etapă, inclusiv cu privire la aspecte de comunicare publică, necesare pentru o înțelegere comună și o acțiune concertată a tuturor ministerelor, atât în dialogul și coordonarea pe plan intern, cât și în dialogul cu partenerii europeni.

***

Informații suplimentare:

Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene reprezintă formatul de lucru compus din reprezentanții Guvernului României, ai Parlamentului și ai Administrației Prezidențiale, constituit cu scopul de a asigura coordonarea tehnică și politică pentru momentul în care țara noastră va deține Președinția Consiliului UE.

România va exercita, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una dintre cele șapte instituții ale Uniunii. Președinția rotativă prezidează la Bruxelles reuniunile Consiliului Uniunii Europene (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), reuniunile COREPER (întâlnirile reprezentanților permanenți ai țărilor membre la Bruxelles) și reuniunile a aproximativ 200 de grupuri de lucru. Președinția României la Consiliul UE se va derula într-un context european și internațional complex, mandatul acesteia urmând a ține cont de procese de anvergură care vor modela Uniunea Europeană, precum reflecția asupra viitorului Uniunii Europene, procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, tranziția spre un nou ciclu legislativ ca urmare a alegerilor europene și, implicit, a finalului de mandat al Comisiei Europene și al Parlamentului European, respectiv negocierile privind documente strategice de referință ale Uniunii, precum noul cadru strategic de acțiune post-2019 și viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM).

Sursa: Guvernul României

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost reprezentat de secretarul de stat Alin-Virgil Chirilă.

04 septembrie 2018

Lansarea celei de-a doua etape a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a lansat marți, 4 septembrie 2018, partea a doua a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“.

Acțiunea se va desfășura în perioada 16 septembrie 2018 - 31 decembrie 2018 și vizează implicarea a 40 de voluntari. Cetățenii interesați să desfășoare un stagiu de voluntariat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în contextul pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, își pot depune dosarul de înscriere prin intermediul aplicației online de pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru preluarea mandatului, www.romania2019.eu.

„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăți, astfel încât fiecare român să simtă că acest proiect îi aparține. Programul de voluntariat le permite celor selectați să contribuie cu ideile și proiectele lor la îndeplinirea cu succes a acestui moment important pentru România“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

În perioada 1 aprilie 2018 – 30 iunie 2018 s-a desfășurat, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, programul-pilot „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“,  în cadrul căruia au participat 38 de voluntari, aleși din peste 200 de aplicanți, cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani.

În afara activităților curente din cadrul instituției, aceștia s-au implicat activ în organizarea și desfășurarea evenimentelor din cadrul ciclului de „Consultări cetățenești privind viitorul Uniunii Europene“, precum și în alte acțiuni de informare dedicate Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, organizate sub egida campaniei „Dialoguri Europene“.

Sursa: www.mae.ro

25 iulie 2018

Astazi, 25 iulie 2018, la sediul MDRAP, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirila a condus sedinta de lucru privind dosarele pe care le coordoneaza MDRAP, pentru pregatirea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE.

03 iulie 2018

Experții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) și a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Președinției Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorială - TFTAEU a fost constituit în cadrul Președinției bulgare și funcționează în cadrul Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială, pentru a asigura coordonarea între statele care asigură Președinția Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urbană-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urbană, pentru a susține procesul de elaborare și implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de experți din statele membre care au deținut/dețin/vor deține Președinția Consiliului UE (două Președinții anterioare, Președinția în curs, trei Președinții viitoare), la care se adaugă actorii interesați – Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES și Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorială - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru și s-au trecut în revistă activitățile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile președințiilor anterioare și ale reuniunilor directorilor generali și stabilirea direcțiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicată dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile funcții ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesați, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urbană, Politica de Coeziune etc.), pașii de urmat și calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat și prezentarea intențiilor și a priorităților statelor care vor deține Președinția la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urbană - UATPG au fost dezbătute tematica noilor parteneriate (resurse, activități pregătitoare), reperele pentru Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea și transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE și organizarea următoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va deține Președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în această calitate va coordona activitățile grupurilor de lucru privind Agenda teritorială și Agenda urbană, având un rol important și în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 și în implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodată, în perioada Președinției, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru și reuniunile specifice cooperării informale în domeniile coeziune teritorială și dezvoltare urbană, la nivel de experți și directori generali, precum și reuniunea miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană.

Despre coeziunea teritorială Coeziunea teritorială - o prezentare succintă (prezentare MDRAP) Agenda urbană a UE din perspectiva României (prezentare MDRAP) Strategia de dezvoltare teritoriala a Romaniei - SDTR

28 iunie 2018

La sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilă s-a întâlnit cu o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor inițiate la nivelul MDRAP în perspectiva pregătirii preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Cu această ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administraţiei publice, care îşi exprimă întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colaborării dintre MDRAP și direcţiile și serviciile Comisiei Europene, reiterând dorinţa de a se conlucra în acelaşi spirit cu reprezentanţii Comisiei, pentru a identifica şi a pune în practică noi proiecte de interes care să constituie o punte de legătură între Europa Centrală şi Uniunea Europeană.

Totodată, au fost trecute în revistă atât priorităţile în domeniul dezvoltării regionale şi în cel al administraţiei publice, cât şi principalele obiective în domeniul fondurilor europene.

„Pentru România, exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE pentru prima dată va reprezenta o oportunitate de a-şi reafirma angajamentul european şi de a contribui în mod direct la evoluția spațiului comunitar. Până în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și al instituțiilor subordonate (respectiv Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Institutul Național de Administrație), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru și dosarele tematice, calendarul de evenimente și, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribuții specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune și dezvoltare teritorială; Dezvoltare urbană; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorială europeană: Întărirea cooperării teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificată.

26 martie 2018

Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.

Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.

Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.

23 martie 2018

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).

in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.

Actualizat Luni, 14 Ianuarie 2019