Noi proiecte vor putea primi finantare prin POR, in urma deciziei Comitetului de Monitorizare

Joi, 19 Iunie 2014

| Galerie foto |

Comitetul de Monitorizare a Programului Opera╚Ťional Regional 2007-2013 (CMPOR) a aprobat ast─âzi ca sumele r─âmase disponibile la nivelul regiunilor s─â fie utilizate pentru finan╚Ťarea unor noi proiecte. Sumele disponibile provin din economii rezultate din implementarea proiectelor deja finalizate (valoare efectiv─â de implementare mai mic─â decât valoarea estimat─â ini╚Ťial), din crean╚Ťe bugetare ╚Öi din rezilierea unor contracte de finan╚Ťare.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, a precizat: „Se are în vedere contractarea proiectelor care pot fi identificate ╚Öi implementate pân─â la 31 decembrie 2015, în cadrul axelor prioritare de la nivelul tuturor regiunilor. Aceasta ar putea avea ca rezultat ajustarea aloc─ârilor regionale. Cadrul legal existent permite statelor membre aceast─â flexibilitate în utilizarea resurselor alocate, în a╚Öa fel încât, f─âr─â a fi necesar─â aprobarea Comisiei Europene, cel mult 10 procente din fonduri s─â le putem realoca altor axe prioritare din cadrul POR, cu condi╚Ťia respect─ârii sumei maxime din FEDR aprobate prin decizia Comisiei Europene”.

Decizia are ca scop atingerea unui grad maxim de absorb╚Ťie a resurselor financiare ale Programului Opera┼úional Regional 2007 – 2013.

Tot astăzi, CMPOR a aprobat Raportul Anual de Implementare al programului pe anul 2013, au fost prezentate rezultatele actuale ale programului și au fost luate alte măsuri pentru eficientizarea POR.

„Anul 2013 a fost unul caracterizat de o intensificare a procesului de finalizare fizic─â ╚Öi financiar─â a proiectelor din POR. Am ajuns la un grad de absorb╚Ťie, la sfâr╚Öitul lunii mai 2014, de peste 52%, iar cu cererile de plat─â care sunt în lucru putem ajunge la 54%. Trebuie, îns─â, s─â ne uit─âm cu aten╚Ťie la celelalte categorii de întârzieri la nivelul proiectelor. De aceea, vreau s─â se pun─â accent foarte mult pe o modalitate prin care ╚Öi Autoritatea de Management, dar ╚Öi personalul de la Agen╚Ťiile de Dezvoltare Regional─â s─â mearg─â, în perioada imediat urm─âtoare, direct pe teren, la fiecare beneficiar cu întârzieri, s─â vad─â care sunt cauzele ╚Öi cum putem s─â îi sprijinim. Am cerut ╚Öi colegilor din minister, nu are rost s─â st─âm în birouri în aceast─â perioad─â. Trebuie s─â intervenim cu orice m─âsur─â legal─â, sau dac─â e nevoie s─â modific─âm vreo procedur─â, pentru ca ╚Ťinta noastr─â de absorb╚Ťie de 100% la finalul lui 2015 s─â fie atins─â.”, a declarat Liviu Dragnea.

Koen Delanghe, manager de program în cadrul DG Regio al Comisiei Europene, a apreciat c─â programul a înregistrat rezultate foarte bune ╚Öi foarte clare în ultimii ani: „A╚Ö vrea s─â v─â felicit pentru aceste rezultate, am v─âzut rezultate tangibile care au contribuit la dezvoltarea regional─â a României. Totu╚Öi, trebuie s─â fim aten╚Ťi în continuare, mai avem înc─â jum─âtate din fonduri de cheltuit. De aceea, trebuie s─â facem un apel foarte puternic c─âtre to╚Ťi cei implica╚Ťi în implementarea proiectelor, mai ales cei care au întârzieri, s─â fac─â toate eforturile pentru a le vedea finalizate. Sunt mul╚Ťumit de faptul c─â a╚Ťi f─âcut un apel c─âtre toate p─âr╚Ťile implicate s─â mearg─â pe teren, s─â vad─â care sunt cauzele întârzierii la proiectele cu probleme, ca s─â poat─â fi remediate.”

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional este gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice ╚Öi are un buget total de 4,84 de miliarde de euro, din care 3,96 de miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regional─â, diferen╚Ťa fiind contribu╚Ťia na╚Ťional─â (de la bugetul de stat ╚Öi bugetele locale). Pân─â în prezent, în cadrul POR au fost încheiate contracte de finan┼úare pentru 3.815 proiecte, în valoare de 4,26 de miliarde de euro, reprezentând 106,1% fa┼ú─â de alocarea POR, dintre care peste 1.100 in perioada mai 2012-mai 2014. Dintre acestea, 2.312 de proiecte POR sunt deja finalizate.

Comitetul de Monitorizare al Programului Opera┼úional Regional (CMPOR) este structura na┼úional─â de tip partenerial, f─âr─â personalitate juridic─â, cu rol decizional ┼či strategic în procesul de implementare a Programului Opera┼úional Regional 2007-2013. El are rolul de a asigura eficacitatea ┼či calitatea implement─ârii programului.