Lansarea Programului National de Cadastru si Carte Funciara

Joi, 30 Aprilie 2015

| Galerie foto | Video |

Ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, Liviu Dragnea, a prezentat ast─âzi, într-o conferin╚Ť─â de pres─â, Programul Na╚Ťional de Cadastru ╚Öi Carte Funciar─â, aprobat în ultima sedin╚Ť─â de guvern. Red─âm mai jos transcriptul conferin╚Ťei.

Liviu Dragnea:

"V─â mul┼úumesc ca a┼úi acceptat invita┼úia noastr─â. Conferin┼úa de pres─â de ast─âzi este prilejuit─â de lansarea Programului Na┼úional de Cadastru ┼či Carte Funciar─â. Este, poate, primul proiect major, primul proiect amplu, care se întinde pe o perioad─â mai lung─â, mai lung─â decât cea a unui mandat guvernamental. Fac un apel la toat─â clasa politic─â, la toate guvernele viitoare, ca acest program s─â continue ┼či s─â fie dus la bun sfâr┼čit.

Primul lucru care trebuie subliniat, când vorbim despre cadastru ╚Öi carte funciar─â este legat de valorificarea propriet─â┼úilor din România. Orice proprietate este un capital poten┼úial, aflat la dispozi┼úia proprietarului sau a posesorului, iar ceea ce este cel mai important este c─â acest capital poate fi pus în valoare doar prin intabularea dreptului de proprietate din cartea funciar─â. O proprietate f─âr─â cadastru este un fel de bun care nu poate fi folosit de c─âtre proprietar. De ce este important─â înscrierea sistematic─â a propriet─â┼úilor în cadastru ┼či în cartea funciar─â? Pentru c─â propriet─â┼úile imobiliare, de regul─â, reprezint─â mai mult de jum─âtate din avu╚Ťia unei na┼úiuni, iar în lipsa cadastrului, aceast─â avu┼úie nu poate fi valorificat─â, practic sunt ni┼čte hârtii f─âr─â valoare pe mâna proprietarului.

Obiectivul principal al programului na┼úional de cadastru ┼či carte funciar─â este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile ┼či cl─âdirile din România, inclusiv apartamentele, în sistemul integrat de cadastru ┼či carte funciar─â. O dat─â atins acest obiectiv se revitalizeaz─â pia┼úa imobiliar─â din România, se dezvolt─â creditul agricol ╚Öi creditul ipotecar, se dezvolt─â toate tranzac┼úiile care au ca obiect vânzarea ┼či cump─ârarea de imobile.

Programul va fi finan┼úat din trei surse: dou─â surse principale - veniturile proprii ale Agen┼úiei Na┼úionale de Cadastru, în cuantum de peste 4 miliarde de lei ╚Öi fonduri externe rambursate prin Programul Opera┼úional Regional în cuantum de peste 300 milioane euro. În situa┼úia în care institu╚Ťiile administrativ teritoriale vor dori s─â participe cu cofinan┼úare sau cu fonduri din bugetele locale, ┼či aceasta va putea fi o surs─â de finan┼úare a programului. Din cele 4 miliarde de lei care reprezint─â veniturile Agen┼úiei Na┼úionale de Cadastru se vor pl─âti realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unit─â┼úilor administrativ teritoriale, deschiderea c─âr┼úilor funciare, precum ┼či cartea certificatelor de mo┼čtenitor pentru succesiune nedezb─âtut─â. Toate acestea vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv institu┼úii publice. De asemenea, suma respectiv─â acoper─â toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri ┼či servicii, toate cheltuielile necesare pentru realizarea programului.

În acest slide sunt defalcate sumele pe toate cele 8 tipuri de activit─â┼úi. La o evaluare superficial─â ╚Öi rapid─â, Programul Na┼úional de Cadastru ┼či Carte Funciar─â va genera cel pu┼úin 5.600 de locuri de munc─â. În opinia mea, locurile de munc─â nou create direct ┼či indirect datorit─â acestui program vor fi mult mai mari. 600 posturi vor fi implementate suplimentar în cadrul Agen┼úiei Na┼úionale de Cadastru special în filialele jude┼úene, iar peste 5.000 de locuri de munc─â se vor înfiin┼úa la nivelul firmelor care vor câ┼čtiga licita┼úiile pentru realizarea m─âsur─âtorilor cadastrale, precum ┼či locuri de munc─â în plus la birourile notariale ┼či la alte institu┼úii implicate.

În România, avem o estimare a num─ârului total de imobile de circa 40 de milioane. ┼×i aici vorbim despre imobile, terenuri, cl─âdiri, apartamente, tot ceea ce înseamn─â imobil. Din care 20% se afl─â în mediul urban, iar cea mai mare parte, 80% în mediul rural. Ast─âzi, din cele 40 de milioane de imobile estimate în România, doar circa 7,4 milioane sunt înregistrate în eviden╚Ťele de cadastru ┼či carte funciar─â, ceea ce reprezint─â pu┼úin peste 18% din total. Jum─âtate dintre acestea, circa 3,6 milioane se afl─â în mediul urban, iar diferen┼úa în mediul rural. Pe acest slide puteti vedea desf─â╚Öurat calendarul pe ani, pe care l-am elaborat pentru implementarea programului. Acest calendar este realizat având la baz─â analize clare ╚Öi bazându-ne pe venituri certe, prognozate la acest moment. Vorbim de num─ârul de UAT-uri care vor avea cadastru general realizat, atât din fondurile proprii ale Agen┼úiei de Cadastru, cât ┼či din cele ale Programului Opera┼úional Regional. În prezent, doar 7 unit─â┼úi administrativ teritoriale din România au cadastru finalizat integral, cadastru general ┼či c─âr┼úi funciare deschise pentru toate propriet─â┼úile. Una din aceste unit─â┼úi administrativ teritoriale a realizat cadastrul printr-un proiect pilot, iar 6 au fost realizate printr-un program care a fost început, dar stopat la un moment dat. În 2015 viz─âm demararea procesului de înregistrare sistematic─â a propriet─â┼úilor în 147 de unit─â┼úi administrativ teritoriale, cu o sum─â alocat─â de 158 de milioane de lei. Pentru aceste unit─â┼úi administrativ teritoriale procedurile de achizi╚Ťie au fost deja demarate ┼či ofertele se vor deschide la începutul lunii mai. Iar pentru diferen┼ú─â, o comisie din cadrul Agen┼úiei Na┼úionale de Cadastru va realiza o propunere de prioritizare pentru realizarea cadastrului în urm─âtorii ani, pentru fiecare jude┼ú în parte ┼či pentru fiecare localitate în parte, care s─â ┼úin─â cont de cel pu┼úin unul din urm─âtoarele criterii: o unitate administrativ teritorial─â care face obiectul dezvolt─ârii proiectelor de infrastructur─â la nivel na┼úional, autostr─âzi de exemplu, unit─â┼úi administrativ teritoriale care fac obiectul realiz─ârii unor proiecte de dezvoltare local─â, precum ┼či unit─â┼úi administrativ teritoriale care reprezint─â a┼čez─âri informale ale comunit─â┼úilor aflate în condi┼úii de s─âr─âcie extrem─â.

Propunerile se inainteaz─â în consiliul de administra╚Ťie de la Agen┼úia Na┼úional─â de Cadastru, consiliu din care fac parte reprezenta┼úi ai Uniunii Notarilor Publici din România, ai Universit─â┼úii Tehnice de Construc┼úii Bucure┼čti, ai Asocia┼úiei Comunelor ┼či Asocia┼úiei Municipiilor din România, precum ┼či de la Ministerul Dezvolt─ârii, Regionale ┼či Administra┼úiei Publice. Pentru asigurarea suportului tehnic necesar derul─ârii programului na┼úional pentru zona urban─â vor fi realizate ortofotoplanuri pentru cele 320 de municipii ┼či ora┼če. Ortofotoplanul reprezint─â imaginea situa┼úiei reale din teren, se realizeaz─â prin fotografii la diferite sc─âri. Un aspect important pe care vreau s─â vi-l aduc la cuno┼čtin┼ú─â il reprezint─â digitalizarea datelor care se va realiza, datele pe care le avem în prezent pe suport de hârtie pentru toate c─âr┼úile funciare ┼či planurile cadastrale. Practic prin aceast─â digitalizare oricine va putea accesa electronic, informatic, toate datele publice care sunt la dispozi┼úia Agen╚Ťiei Na┼úionale de Cadastru.

O component─â important─â a programului este legat─â de informarea popula┼úiei cu privire la acest program, în special pentru a facilita colaborarea ┼či accesul speciali┼čtilor. S-a luat în calcul, de asemenea, instruirea personalului atât în cadrul ANCPI, cât ┼či din cadrul prim─âriilor ╚Öi, de asemenea, ┼či personalul care va lucra în firmele selectate care au câ┼čtigat licita┼úia. Vreau s─â v─â uita╚Ťi cu aten┼úie la situa┼úia din prezent. Aici avem un exemplu al haosului creat ca urmare a emiterii titlului de proprietate în lipsa unor m─âsur─âtori cadastrale, avem practic trei titluri de proprietate care au o suprafa┼ú─â comun─â, deci se suprapun. Exist─â o zon─â de suprapunere care este revendicat─â de to┼úi cei trei proprietari din zona respectiv─â, o comuna din jude┼úul Arge┼č. O alt─â situa┼úie, cel pu┼úin ciudat─â, reprezint─â situa┼úia de fa┼ú─â ┼či anume, titlul de proprietate, unde nu este trecut─â nici tarlaua, nici parcela. Deci practic, nu sunt date de identificare, deci nu se ┼čtie unde este terenul. Un om are acest titlu de proprietate, dar nu ┼čtie unde este terenul în localitatea respectiv─â. Deci practic, ori nu îl are nic─âieri, ori poate fi situat, amplasat, oriunde vrea el, pe teritoriul localit─â┼úii respective. Sus este extravilan, jos este intravilan. Un alt tip de situa┼úie este urm─âtoarea unde, pe acela┼či titlu de proprietate se men┼úioneaz─â c─â terenul se g─âse┼čte de la tarlaua 1 pân─â la tarlaua 8, adic─â în interiorul acestui grup de tarlale, proprietarul are terenul cam unde vrea administratorul, respectiv cel care are terenul arendat. De asemenea, titlul de proprietate cu suprafa┼úa în cote p─âr┼úi, adic─â suprafa┼úa de teren se afl─â în cot─â indiviz─â for┼úat─â ╚Öi în multe situa┼úii, cotele indivize adunate dintr-o tarla nu se ob┼úine suprafa┼úa egal─â cu tarlaua respectiv─â, deci este ori mai mult, ori mai pu┼úin. De obicei, este mai mult. Ca ┼či în programe, în┼čiin┼úarea proprietarilor prin campania de informare public─â, identificarea limitelor administrative, stabilirea sectoarelor cadastrale, identificarea plasamentelor imobilelor, identificarea drepturilor reale a posesorilor ┼či a altor de┼úin─âtori, sesizarea Camerei Notarilor pentru emiterea certificatelor de mo┼čtenitor, actualizarea informa┼úiilor culese din teren, publicarea ┼či afi┼čarea în condi╚Ťiile legii a documentelor tehnice cadastrale, înregistrarea ┼či solu┼úionarea contesta┼úiilor, deschiderea noilor c─âr┼úi funciare ┼či închiderea lucr─ârilor sistematice de cadastru.

A┼ča va ar─âta cadastrul în România. Aici avem cadastrul realizat într-un proiect pilot, în comuna Valea Mare, din jude┼úul Olt, realizat cu sprijinul B─âncii Mondiale. A┼ča trebuie, de fapt, s─â arate un plan cadastral pentru fiecare localitate din România. Aici este prezentarea planului cadastral pe suport ortofotoplan ╚Öi aici este exemplul de interac┼úionare, de folosire a geo-portalului, a suportului informatic. Geoportalul este administrat de ANCPI care va putea fi accesat gratuit de c─âtre oricine este interesat. Chiar ┼či în acest moment, geoportalul este activ ┼či poate fi accesat cu informa┼úii, cu privire la propriet─â┼úile înregistrate pân─â în acest moment în sistem. Unul din principalele beneficii ale înregistr─ârii sistematice a propriet─â┼úilor este c─â se va clarifica situa┼úia juridic─â a propriet─â┼úilor, ceea ce va duce la cre┼čterea siguran┼úei. De asemenea, printr-o eviden┼ú─â clar─â a propriet─â┼úilor vom avea o dezvoltare a pie┼úei creditului ipotecar. De asemenea, toate acestea vor implica o dezvoltare rapid─â a proiectelor de infrastructur─â pentru c─â, în prezent, ┼či nu numai în prezent, sunt întârziate de cele mai multe ori din cauza lipsei unei eviden┼úe cadastrale complete. Iar în ceea ce prive┼čte beneficiile generale ale programului men┼úionez: posibilitatea comas─ârii terenurilor, înregistrarea domeniului public ┼či privat al fiec─ârei unit─â┼úi administrativ teritoriale, precum ┼či a statului român, eliberarea certificatelor de mo┼čtenitor, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul fiec─ârei localit─â┼úi, precum ┼či înregistrarea imobilelor de┼úinute f─âr─â acte, de posesori. Alte beneficii: realizarea gratuit─â a planului cadastral pentru fiecare proprietate, reducerea termenelor pentru cererile de carte funciar─â ┼či plan cadastral, diminuarea costurilor tranzac╚Ťiilor imobiliare, precum ┼či actualizarea registrelor de eviden╚Ť─â ale priim─âriilor.

Practic, Programul Na┼úional de Cadastru este un pas important, pe care Guvernul nostru a decis s─â îl fac─â în direc┼úia dezvolt─ârii economice, durabile ┼či sustenabile."