25 iulie 2018

Astazi, 25 iulie 2018, la sediul MDRAP, domnul secretar de stat Virgil-Alin Chirila a condus sedinta de lucru privind dosarele pe care le coordoneaza MDRAP, pentru pregatirea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE.


03 iulie 2018

Experții Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) și a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Președinției Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorială - TFTAEU a fost constituit în cadrul Președinției bulgare și funcționează în cadrul Rețelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorială, pentru a asigura coordonarea între statele care asigură Președinția Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urbană-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urbană, pentru a susține procesul de elaborare și implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de experți din statele membre care au deținut/dețin/vor deține Președinția Consiliului UE (două Președinții anterioare, Președinția în curs, trei Președinții viitoare), la care se adaugă actorii interesați – Comisia Europeană, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES și Consiliul European al Municipalităților și Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorială - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru și s-au trecut în revistă activitățile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile președințiilor anterioare și ale reuniunilor directorilor generali și stabilirea direcțiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicată dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile funcții ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesați, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urbană, Politica de Coeziune etc.), pașii de urmat și calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat și prezentarea intențiilor și a priorităților statelor care vor deține Președinția la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urbană - UATPG au fost dezbătute tematica noilor parteneriate (resurse, activități pregătitoare), reperele pentru Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea și transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE și organizarea următoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va deține Președinția Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în această calitate va coordona activitățile grupurilor de lucru privind Agenda teritorială și Agenda urbană, având un rol important și în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 și în implementarea și continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodată, în perioada Președinției, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru și reuniunile specifice cooperării informale în domeniile coeziune teritorială și dezvoltare urbană, la nivel de experți și directori generali, precum și reuniunea miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană.


28 iunie 2018

La sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chirilă s-a întâlnit cu o delegaţie a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor inițiate la nivelul MDRAP în perspectiva pregătirii preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Cu această ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administraţiei publice, care îşi exprimă întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colaborării dintre MDRAP și direcţiile și serviciile Comisiei Europene, reiterând dorinţa de a se conlucra în acelaşi spirit cu reprezentanţii Comisiei, pentru a identifica şi a pune în practică noi proiecte de interes care să constituie o punte de legătură între Europa Centrală şi Uniunea Europeană.

Totodată, au fost trecute în revistă atât priorităţile în domeniul dezvoltării regionale şi în cel al administraţiei publice, cât şi principalele obiective în domeniul fondurilor europene.

„Pentru România, exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE pentru prima dată va reprezenta o oportunitate de a-şi reafirma angajamentul european şi de a contribui în mod direct la evoluția spațiului comunitar. Până în prezent, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și al instituțiilor subordonate (respectiv Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Institutul Național de Administrație), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru și dosarele tematice, calendarul de evenimente și, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribuții specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chirilă. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune și dezvoltare teritorială; Dezvoltare urbană; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorială europeană: Întărirea cooperării teritoriale la granițele interne și externe ale UE, promovând o abordare simplificată.


26 martie 2018

Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.

Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.

Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.
 


23 martie 2018

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).

in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.

Actualizat Miercuri, 25 Iulie 2018