Si a fost Open Days…

Evenimentul era pe sfârsite, colegii de la Agentiile de Dezvoltare Regionalã începuserã sã-si strângã standurile, mestesugarii se pregãteau si ei de plecare, la workshop moderatorul se strãduia sã punã capãt dezbaterilor, soarele asfintea, trimitându-si razele ca niste sulite în cortul Open Days, când…ce sã vezi! Dãm nas în nas cu draga de Adri, care ne si ia la întrebãri: 

Salutare! A cui a fost ideea asta cu Ziua regiunilor?
“Ideea sã organizãm si la Bucuresti acest eveniment a fost a domnului ministru Borbely. Noi am creat conceptul si ne-am apucat de treabã. Am reusit sã organizãm ce vezi aici cu ajutorul colegilor de la Compania Nationalã de Investitii, Agentia Nationalã de Locuinte, Primãria Municipiului Bucuresti, Muzeul Tãranului Român, Departamentul de Relatii Interetnice, Primãria Sectorului 1, cele 8 Agentii de Dezvoltare Regionalã si Societãtii Române de Radiodifuziune. Mã bucur cã a iesit bine si pot spune cã acum am scãpat de toate emotiile.” (Georgeta Terciu, director general, Directia Generalã de Comunicare) 

Si mestesugarii cum i-ati gãsit?
“I-am gãsit apelând la Muzeul Tãranului Român si la Departamentul pentru Relatii Interetnice. Stii, la început, când Muzeul m-a anuntat câti mesteri au contactat sã vinã si am auzit de 20 si ceva, m-am întrebat unde or sa intre toti acesti oameni?! Dar am reusit! Mã bucur cã domnul ministru Lazlo Borbely a trecut pe la masa fiecãruia si a schimbat impresii cu fiecare. Asta demonstreazã cã am fost gazde primitoare!” (Roxana Savin, organizatoare)

Ce-i cu colectia asta...de toamnã-iarnã? E cu vânzare?
“Doar cu împrumut! Glumesc! E o paradã mai atipicã. Fiecare mestesugar îsi prezintã costumul cu care e îmbrãcat. Si dupã cum i-ai vãzut, au avut cele mai putine emotii. Stii si tu, cã pentru un mester popular, pentru un om iubitor de traditii, ce poate fi mai frumos decât sã-si prezinte ce are mai reprezentativ: costumul si mestesugul!” (Roxana Savin, organizatoare)

Vãd cã ati expus aici o grãmadã de picturi. Ale cui sunt?
“Ale copiilor de la scolile de artã din fiecare regiune. Colegii din ADR au fost, ca întotdeauna, foarte receptivi, si i-au mobilizat sã lucreze pe tema . Lucrãrile sunt extraordinare si îmi pare foarte rãu cã nu putem sã le expunem decât azi. Sper cã vom face cât de curând o expozitie de duratã în holul ministerului si cã le vom putea da si premii – meritã din plin!” (Doina Dobre-Lereanu, organizatoare)

Dar cu  “coltul verde” ce-i?
“Vineri am trimis invitatiile, vineri am primit rãspunsurile, toate afirmative. E mare lucru sã ai pe piatã companii, publicatii si ONG-uri verzi cu care sã pui pe picioare un “colt verde”. Eu am contactat-o pe Raluca Fiser de la revista Green Report vineri, iar luni dimineatã am avut roll-up-ul Green Report, revistele si pungile din materiale reciclate, foarte promptã! Multumesc companiilor ARCON, DECO POLICOLOR, MGA Polistiren, UTI, si Asociatiei Producãtorilor de Materiale de Constructii pentru participare.” (Alexandrina Satnoianu, organizatoare)

Cum l-ai adus la workshop pe Liviu Mihaiu, Guvernator al Deltei?
„Ministrul l-a invitat personal sã modereze workshop-ul de care m-am ocupat, a acceptat si a rãmas sã îi trimit materialele, adicã agenda si prezentãrile vorbitorilor. Ca sã fiu sigurã cã le primeste, le-am trimis si la Catavencu, si la Tulcea, plus sms-uri, telefoane de confirmare cã le-a primit etc. Toate eforturile nu am fost zadarnice, workshop-ul s-a întâmplat asa cum am planificat.”(Alexandrina Satnoianu, organizatoare)

Ia uite ce scrie aici: Pilisterlu... Asta ce mai e?
Pilisterlu este un grup de dansatori armâni. Au fost invitati sã închidã evenimentul Open Days si , sincer, abia astept sã învãt si eu alãturi de ei mãcar un pas, doi din dansurile lor. Daca o sã rãmâi si tu, si te sfãtuiesc sã rãmâi, îti promit cã dansãm alãturi de ei!” (Roxana Savin, organizatoare)

Cum ati lucrat pentru acest eveniment?
“Sunt extrem de mândrã de echipa cu care am lucrat! Am învãtat unii de la altii, ne-am completat reciproc, am avut roluri bine definite, dar mai ales am avut ...un flipchart pe care ne-am notat zi de zi problemele de rezolvat. Am lucrat în conditii bune si cu compania organizatoare, care s-a ocupat de logistica necesarã acestui eveniment si de pregatirea materialelor promotionale. Am fost o echipã cu totii si, cu sigurantã, acesta este doar începutul. Vã mai asteptãm cu drag si în 2009. (Roxana Savin, organizatoare)
“Timpul a fost principalul risc. Am avut la dispozitie doar douã sãptãmâni ca sã-l organizãm cap-coadã. Gânditi-vã numai cã pentru un astfel de eveniment ai nevoie de foarte multe autorizatii, avize si alte aprobãri.” (Vlad Vasiloiu, coordonator)

Mie, drept sã spun, mi-a plãcut.  Când ne mai chemati la Ziua regiunilor?
“Câtiva dintre colegii de la ADR ne-au invitat sã organizãm în 2009 “Ziua Regiunilor” la ei acasã. Întotdeauna un feedback pozitiv te obligã sã continui si sã dezvolti ideea. Sper cã vom crea o traditie, iar invitatia v-o facem de pe-acum. Sã vedem cine va fi gazda…” (Vlad Vasiloiu, coordonator)