Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020

Finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI)
Buget UE 49.038.597 EUR1

FISA DE PREZENTARE A PROGRAMULUI OPERAȚIONAL COMUN ''BAZINUL MĂRII NEGRE''

Aria eligibil─â a programului2:

 • România: Sud-Est
 • Bulgaria: Severoiztochen, Yugoiztochen
 • Grecia: Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki
 • Turcia: TR10 (─░stanbul), TR21 (Tekirda─č, Edirne, K─▒rklareli), TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova), TR81 (Zonguldak, Karabük, Bart─▒n), TR82 (Kastamonu, Çank─▒r─▒, Sinop), TR83 (Samsun, Tokat, Çorum, Amasya) ┼či TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümü┼čhane)
 • Rusia3: Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea
 • Ucraina4: Odessa, Mykolaiv, Kherson, Zaporosh’ye ┼či Donetsk Oblasts, Republica Crimeea, Sevastopol
 • Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan5: întreg teritoriul

Aceasta sum─â reprezint─â fondurile ENI, la care se adaug─â 10% co-finan┼úare na╚Ťional─â.
Conform Documentului de programare ENI CBC
Federatia Rus─â nu a participat activ în etapa de programare ╚Öi este pu╚Ťin probabil s─â se al─âture implement─ârii Programului
4 La momentul elabor─ârii programului, restric┼úiile genrale UE cu privire la cooperarea în unele regiuni sunt aplicabile pentru CBC, conform prevederilor din Documentul de programare ENI CBC
Azebaidjan ┼či-a anun┼úat retragerea din Program în luna mai 2015

Bugetul orientativ al Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020

  Finan┼úare CE
(a)
Co-finanţare
(b)
Rata
Co-finanţare
(in %) (c)
Total finanţare
(d) = (a) + (b)
Obiectivul Tematic 1 25.337.752,68 2.027.020,21 8,00% 27.364.772,49
Obiectivul Tematic 2 18.796.984,62 1.503.758,77 8,00% 20.300.743,39
Asistenta Tehnica 4.903.859,70 1.373.080,72 28% 6.276.940.42
Total 49.038.597,00 4.903.859,70 10% 53.942.456,70

Obiectivul general

╚Őmbun─ât─â┼úirea nivelului de trai al oamenilor din regiunile din Bazinul M─ârii Negre prin cre┼čtere sustenabil─â ┼či protec┼úia în comun a mediului

Obiective tematice

 1. Promovarea afacerilor ┼či a antreprenoriatului în Bazinul M─ârii Negre
 2. Promovarea unei politici de mediu coordonate ┼či reducerea prin ac┼úiuni comune a de┼čeurilor maritime în Bazinul M─ârii Negre

Priorităţi

1.1 Promovarea în comun a afacerilor ┼či antreprenoriatului în sectoarele turism ┼či cultur─â

Activităţi orientative :

 • Promovarea dezvolt─ârii ┼či comercializ─ârii comune a produselor de turism transfrontalier ┼či a itinerariilor tematice (ex. culturale, religioase, rutele comerciale antice, agricole); promovarea diversific─ârii ┼či a integr─ârii turismului de coast─â ┼či intern.
 • Promovarea patrimoniului istoric ┼či sprijinirea conserv─ârii acestuia prin dezvoltarea turistic─â sustenabil─â (ex. Investi┼úii la scar─â mic─â, marketing).
 • ╚Őncurajarea sinergiilor, re┼úelelor ┼či conectivit─â┼úii între p─âr┼úile interesate din turism ┼či cultur─â ┼či operatorii de turism din cadrul Bazinului M─ârii Negre (ex. re┼úea specific─â pentru turismul maritim, etc.); promovarea instrumentelor electronice de marketing ┼či a informa┼úiilor logistice transfrontaliere în evenimentele culturale, de exemplu.
 • Schimbul de experien┼ú─â ┼či/sau dezvoltarea în comun a unor pachete de turism destinate anumitor pie┼úe (ex. Persoanele în vârst─â); schimb de experien┼ú─â pentru a promova produsele turistice de o mai bun─â calitate ┼či mai inovatoare (ex. Parcuri arheologice submarine, eco-tourism, turism cultural, turism medical ).
 • Promovarea în comun a produselor culturale (artizanat, opere de art─â, etc) ┼či evenimente (festivaluri, târguri).
 • Consolidarea în comun a deschiderii Regiunii M─ârii Negre c─âtre turismul international ┼či non-european (ex. Marketingul comun, campanii de comunicare ┼či promovare, dezvoltarea brandurilor Bazinului M─ârii Negre).
 • Încurajarea networking-ului, a schimbului de bun─â experien┼ú─â în consolidarea industriilor culturale ┼či creative (muzic─â, multimedia, etc.).
 • Schimbul de bune practici în dezvoltarea strategiilor de turism ecologice (ex. Îmbun─ât─â┼úirea eficien┼úei resurselor, prevenirea/gestionarea de┼čeurilor ┼či a polu─ârii în zonele turistice, orient─âri privind diminuarea efectelor asupra biodiversit─â┼úii ┼či amplificarea beneficiilor turismului în zonele protejate).
 • ╚Őmbun─ât─â┼úirea serviciilor turistice ┼či promovarea perfec┼úion─ârii competen┼úelor ex. Prin programele de schimb între institu┼úiile de înv─â┼ú─âmânt (ex. Pentru tineri profesioni┼čti), sau prin crearea în comun a unor cursuri deschise online bazate pe cele mai bune experien┼úe din domeniu.

1.2 Cre┼čterea oportunit─â┼úilor comerciale transfrontaliere ┼či modernizarea sectorului agricol ┼či a celor conexe

Activităţi orientative :

 • Promovarea rela┼úiilor comerciale interna┼úionale, a re┼úelelor sectoriale ┼či transsectoriale ┼či a parteneriatelor (ex. Forumuri de afaceri) în cadrul Bazinului M─ârii Negre ┼či sprijinirea interna┼úionaliz─ârii schimburilor (ex. Dezvoltarea capacit─â┼úii).
 • Consolidarea conexiunii la internet, a sistemelor de afaceri transfrontaliere de schimb de informa┼úii, a informa┼úiilor de pia┼ú─â ┼či de logistic─â, cu o mai mare utilizare a tehnologiilor de informa┼úii ┼či comunica┼úii (TIC).
 • Schimbul de bune practici în marketing modern ┼či inovator ┼či de strategii comerciale, instrumente de marketing electronice ┼či elaborarea strategiilor comune de marketing (ex. Branding regional).
 • Sprijinirea inova┼úiei, cercet─ârii ┼či cooper─ârii, inclusiv pentru dezvoltarea logisticii, în industria agricol─â, dezvoltarea în comun ┼či punerea în aplicare a bunelor practici în producerea de produse agricole de calitate.
 • Introducerea de tehnologii inovatoare pentru dezvoltarea sectorial─â (produse organice/bio, acvacultur─â sustenabil─â), incluzând schimbul de experien┼ú─â ┼či investi┼úiile la scar─â mic─â în proiecte-pilot.
 • Sprijinirea culturii antreprenoriale prin înv─â┼úarea ┼či preg─âtirea tinerilor ce lucreaz─â în sectorul agricol ┼či în sectoarele conexe; schimbul de bune practici în acest domeniu.
 • Schimbul experien┼úei de bune practici în introducerea în practic─â a standardelor (ex. Siguran┼úa alimentar─â).
 • Ac┼úiuni în comun pentru sprijinirea folosirii productive a transferurilor b─âne┼čti în modernizarea agriculturii/acvaculturii/industriei alimentare.

2.1 Îmbunat─â╚Ťirea sistemului de monitorizare în comun a mediului

Activităţi orientative:

 • Consolidarea monitoriz─ârii comune ┼či compatibile la nivel transfrontalier, a sistemelor de evaluare ┼či informare, a instrumentelor ┼či capacit─â┼úii de prevenire ┼či control a polu─ârii transfrontaliere (inclusiv prin investi┼úiile la scar─â mic─â).
 • Îmbun─ât─â┼úirea colabor─ârii transfrontaliere pe termen lung, a capacit─â┼úii de informare ┼či cercetare (inclusive tehnologii inovatoare) pentru abordarea transform─ârii ecosistemului, monitoriz─ârii biodiversit─â┼úii ┼či migra┼úiei speciilor.
 • Consolidarea în comun a colabor─ârii între ┼čtiin┼ú─â, industrie, p─âr┼úile interesate relevante ┼či factorii de decizie pentru a aborda problemele de management integrat al litoralului ┼či pentru a armoniza monitorizarea, evaluarea mediului marin ┼či furnizarea de date.
 • ╚Őmbun─ât─â┼úirea disponibilit─â┼úii ┼či a interoperabilit─â┼úii transfrontaliere a datelor de acces public online actualizate ┼či a produselor de date (ex. h─âr┼úi) pentru Marea Neagr─â, astfel încât industria, autorit─â┼úile publice, ONG-urile ┼či cercet─âtorii s─â le utilizeze în mod eficient.
 • Promovarea cooper─ârii transfrontaliere între autorit─â┼úile maritime responsabile pentru activit─â┼úi precum navigarea sigur─â sau controlul pescuitul, pentru a putea face schimb de informa┼úii asupra riscurilor ┼či amenin┼ú─ârilor (supraveghere maritim─â integrat─â).
 • Îmbun─ât─â┼úirea cooper─ârii la nivelul monitoriz─ârii mediului între p─âr┼úile interesate implicate în prevenirea si gestionarea dezastrelor .
 • Consolidarea contactului între ┼ú─âri ┼či schimbul de bune practici privind sistemele de prevenire timpurie care permit popula┼úiei expuse la pericole s─â ia m─âsurile corespunz─âtoare pentru a evita/reduce riscurile ┼či pentru a preg─âti r─âspunsuri eficiente; îmbun─ât─â┼úirea disponibilit─â┼úii informa┼úiilor legate de mediu pentru popula┼úie, în special privind riscul de producere a cutremurelor, inunda┼úiilor ┼či incendiilor de p─âdure.

2.2 Promovarea în comun a unor ac┼úiuni având ca scop con┼čtientizarea privind de┼čeurile maritime ┼či riverane

Activităţi orientative:

 • Sensibilizarea ┼či educarea în comun a publicului în ceea ce prive┼čte problemele constituite de de┼čeurile din râuri ┼či din mare, valoarea biodiversit─â┼úii ┼či protec┼úia mediului (campanii mass-media, produc┼úia de instrumente educa┼úionale ┼či orient─âri pentru o ‘cet─â┼úenie responsabil─â’ pentru diferite sectoare, pentru publicuri-┼úint─â, cum ar fi copiii ┼či studen┼úii, turi┼čtii, autorit─â┼úile municipale, companiile de transport naval ┼či echipajele navelor).
 • Schimbul ┼či promovarea bunelor practici ┼či a tehnologiilor de gestionare a mediului (inclusiv prin investi┼úiile la scar─â mic─â) referitoare la tratarea ┼či eliminarea de┼čeurilor, reducerea depozit─ârii ilegale a acestora ┼či a gropilor de gunoi de pe ┼ú─âmurile râurilor ┼či de pe ┼ú─ârmurile m─ârii ┼či prevenirea efectelor adverse ale acestora.
 • Promovarea în comun a practicii celor ‘3 R’ (redu, refolose┼čte, recicleaz─â) pentru de┼čeuri, precum ┼či folosirea de┼čeurilor pentru producerea de energie.
 • Consolidarea ac┼úiunii comunit─â┼úii, promovarea ┼či organizarea campaniilor transfrontaliere de cur─â┼úare a zonelor de coast─â ale Bazinului M─ârii Negre ┼či a râurilor (implicând ┼čcoli, studen┼úi ┼či voluntari) ┼či schimbul de bune experien┼úe în acest domeniu.
 • ╚Őncurajarea implic─ârii ┼či a parteriatelor între ONG-uri ┼či societatea civil─â, sectorul privat (ex. În sectoarele de turism, transport naval ┼či pescuit) ┼či autorit─â┼úile locale/regionale ┼či serviciile de colectare a gunoiului pentru a combate de┼čeurile din râuri ┼či de┼čeurile marine.
 • Schimbul de experien┼ú─â pentru a îmbun─ât─â┼úi infrastructura porturilor ┼či serviciile de colectare a gunoiului de pe nave (ex. Preg─âtirea de orient─âri/manuale pentru dezvoltarea unui plan de gestionare a de┼čeurilor portuare în concordan┼ú─â cu cerin┼úele Organiza┼úiei Maritime Interna┼úionale/UE ┼či promovarea implement─ârii acestui plan în porturile de la Marea Neagr─â).

Eligibilitate (orientativ)

Eligibilitatea proiectelor

In conformitate cu art. 39 din Regulamentul nr. 897/2014, proiectele pot primi contribu┼úii financiare din fondurile alocate programului dac─â îndeplinesc condi┼úiile urm─âtoare:

1) S─â aib─â un impact evident ╚Öi s─â aduc─â beneficii pentru cooperarea transfrontalier─â, s─â demonstreze valoarea ad─âugat─â pentru strategiile ┼či programele Uniunii
2) S─â fie implementate în zona vizat─â de program
3) S─â se încadreze în una din urm─âtoarele categorii:

 • Proiecte integrate, în cadrul c─ârora fiecare beneficiar implementeaz─â o parte din activit─â┼úile proiectului pe teritoriul ┼ú─ârii sale
 • Proiecte simetrice, în cadrul c─ârora activit─â┼úi similare sunt implementate în paralel pe teritoriul ┼ú─ârilor participante
 • Proiecte care se desf─â┼čoar─â într-o singur─â ┼úar─â: acestea sunt proiecte implementate, par┼úial sau integral, în una din ┼ú─ârile participante, care aduc, îns─â, beneficii tuturor sau anumitor ┼ú─âri participante, având un impact ┼či beneficii transfrontaliere

Eligibilitatea aplican╚Ťilor

În conformitate cu documentul de programare ENI CBC, partenerii care implementeaz─â proiecte vor reprezenta în primul rând nivelurile administrative regionale ┼či sub-na┼úionale, precum ┼či organiza┼úiile societ─â┼úii civile aflate în zona geografic─â eligibil─â a programului.
Se va acorda prioritate autorit─â┼úilor locale ┼či regionale, societ─â┼úii civile, camerelor de comer┼ú ┼či comunit─â╚Ťii academice ┼či educa┼úionale. precum ┼či alor actori eligibili afla┼úi în zona geografic─â eligibil─â a programului ┼či care sunt importan┼úi pentru realizarea obiectivelor programului.
Partenerii de proiect trebuie s─â fie efectiv stabili┼úi în zona geografic─â a programului sau, în cazul organiza┼úiilor interna┼úionale, s─â aib─â o baz─â de opera┼úiuni în zona geografic─â a programului. O grupare european─â de cooperare teritorial─â poate constitui un partener de proiect, indiferent de loca┼úia sau sediul acesteia, cu condi┼úia ca acoperirea sa geografic─â s─â fie în cadrul zonei programului.
Condi┼úiile pentru implicarea altor organiza┼úii vor fi definite în Ghidul Solicitantului elaborate pentru fiecare apel pentru propuneri de proiecte.

În mod orientativ, pot fi eligibili:  

 • în cadrul obiectivului Promovarea afacerilor ┼či a antreprenoriatului în cadrul Bazinului M─ârii Negre:
  • Agen┼úiile de dezvoltare regional─â ┼či a turismului, asocia┼úiile industriei turismului, asocia┼úii/institu┼úii culturale ┼či arheologice, autorit─â┼úi locale/regionale, universit─â┼úi ┼či institu┼úii de înv─â┼ú─âmânt, parcuri naturale ┼či organisme de gestionare a zonelor protejate, asocia┼úii de afaceri locale, asocia┼úii de fermieri ┼či ONG-uri.
  • Camere de comer┼ú, agen┼úii de sprijin al afacerilor ┼či agen┼úii de dezvoltare regional─â, asocia┼úii de fermieri ┼či asocia┼úii agro-industriale, asocia┼úii de IMM-uri, asocia┼úii de afaceri, asocia┼úii de acvacultur─â ┼či pescuit, asocia┼úii de emigran┼úi, autorit─â┼úi regionale/locale ┼či agen┼úii ┼či institute de cercetare.
 • în cadrul obiectivului Promovarea unei politici de mediu coordonate ┼či reducerea prin ac┼úiuni comune a de┼čeurilor maritime în Bazinul M─ârii Negre:
  • Agen┼úii ┼čtiin┼úifice (oceanografice, hidrografice, meteorologice, seismice) ┼či institu┼úii/centre de cercetare/universit─â┼úi, autorit─â┼úi de coast─â/maritime ┼či portuare, autorit─â┼úi ┼či agen┼úii locale/regionale, asocia┼úii de pescuit, ONG-uri din domeniul mediului, parcuri naturale ┼či zone protejate (inclusiv zona marin─â), organisme de management ┼či ┼čcoli ┼či institu┼úii de înv─â┼ú─âmânt.
  • Autorit─â┼úi locale/regionale ┼či serviciile de gestionare ┼či control al de┼čeurilor, ONG-uri din domeniul mediului ┼či organiza┼úii ale societ─â┼úii civile, ┼čcoli ┼či institu┼úii de înv─â┼ú─âmânt, asocia┼úii din industria turismului, asocia┼úii de pescuit ┼či autorit─â┼úi portuare. 

Autoritatea de Management
pentru Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2007-2013
Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice

Direcţia Generală Programe Europene
Direcţia AM Programe Cooperare Teritorială Europeană
╚śef serviciu – Laura Bobârnac
Tel.: 0372 111 323
Fax: 0372 111 456
e-mail: laura.bobarnac@mdrap.ro

DOCUMENTELE PROGRAMULUI

CONSULTARE PUBLIC─é

EVENIMENTE

Actualizat Miercuri, 1 August 2018