Sevil Shhaideh, la Braila: investitii, descentralizare si asigurarea resurselor financiare la nivel local

Vineri, 21 Aprilie 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene s-a întâlnit vineri, 21 aprilie 2017, cu reprezentan╚Ťii administra╚Ťiei publice locale din jude╚Ťul Br─âila. Întâlnirea a fost urmat─â de o conferin╚Ť─â de pres─â.

Temele abordate în cursul întâlnirii cu autorit─â╚Ťile locale au vizat sursele de finan╚Ťare a proiectelor locale de dezvoltare, m─âsurile cuprinse în actualul program de guvernare ╚Öi priorit─â╚Ťile Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) pentru acest an. Discu╚Ťiile au inclus programele europene (în mare parte gestionate de MDRAPFE) care pot finan╚Ťa proiectele de dezvoltare local─â: Programul Opera┼úional Regional, programele de cooperare teritorial─â, Programul Opera┼úional Capacitate Administrativ─â, Programul Opera┼úional Capital Uman, Programul Opera┼úional Infrastructura Mare ╚Ö.a., ca ╚Öi sursele de finan╚Ťare de la bugetul de stat, prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL).

În jude╚Ťul Br─âila, pentru a doua etap─â a PNDL avem solicit─âri de peste 800 de milioane lei, din care estim─âm c─â se vor primi 600 ╚Öi ceva de milioane de lei, sum─â foarte important─â pentru jude╚Ťul dvs. În total, pentru PNDL, prim─âriile ╚Öi consiliile jude╚Ťene au depus peste 12.000 de cereri de finan╚Ťare, în valoare de peste 70 de miliarde de lei, mult peste bugetul alocat: 6,6 miliarde euro, credite de angajament ╚Öi 22,2 milioane euro, credite bugetare. MDRAPFE a început etapa de evaluare a investi╚Ťiilor propuse, din care vor fi selectate în jur de 9.500: între priorit─â╚Ťi, finan╚Ťarea investi╚Ťiilor în localit─â╚Ťile care nu au fost eligibile pentru programele europene ╚Öi corelarea surselor de finan╚Ťare disponibile, pentru evitarea dublei finan╚Ť─âri. Ne dorim s─â finan╚Ť─âm în jur de 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe, 2.000 de ╚Öcoli care au nevoie de autoriza╚Ťie de func╚Ťionare sau autoriza╚Ťie de incendiu ╚Öi 5.000 de obiective în infrastructura de baz─â — ap─â, canal, dispensar”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

A doua etap─â a PNDL are trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urban─â a municipiilor ┼či ora┼čelor ╚Öi infrastructura la nivel jude┼úean.

În perioada 2015-2019, jude╚Ťul Br─âila are 71 de obiective de investi╚Ťii incluse în PNDL, în valoare total─â de peste 370 de milioane de lei (v. Lista obiectivelor de investitii finantate in perioada 2015–2019 – stadiul la 29.03.2017). Prioritare pentru MDRAPFE, pe lâng─â finan┼úarea celor 9.500 de obiective de investi┼úii prin PNDL, sunt ╚Öi construc┼úia a 1500 de locuin┼úe pentru tineri ╚Öi a 30 de c─âmine studen┼úe┼čti ╚Öi reabilitarea Stadioanelor Steaua, Arcul de Triumf, Rapid ╚Öi Dinamo.

Eforturile se concentreaz─â, în acela╚Öi timp, pe ob╚Ťinerea acredit─ârii autorit─â╚Ťilor de management ale programelor europene gestionate de MDRAPFE ╚Öi lansarea apelurilor de proiecte planificate pentru acest an, achitarea f─âr─â întârziere a facturilor beneficiarilor ╚Öi asigurarea finan╚Ť─ârii pentru contribu╚Ťia beneficiarilor – autorit─â╚Ťi publice locale la proiectele în curs.

Pe partea administrativ─â, accentul a fost pus pe necesitatea demar─ârii procesului de descentralizare, prin transferul competen┼úelor de la nivel central la nivel local, în domeniile: agricultur─â, cultur─â, turism, mediu, s─ân─âtate, educa╚Ťie-activit─â╚Ťi extra╚Öcolare, tineret ╚Öi sport. ╚Öi pe definitivarea Codului administrativ, cu participarea structurilor asociative ale sectorului public local. Întâlnirea face parte din seria de vizite în teritoriu ale viceprim-ministrului Sevil Shhaideh, ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale, pentru intensificarea dialogului ╚Öi a colabor─ârii între administra╚Ťia central─â ╚Öi cea local─â.

* * *

Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL), coordonat de MDRAPFE, sus┼úine dezvoltarea regional─â prin finan╚Ťarea unor lucr─âri de infrastructur─â rutier─â, tehnico-edilitar─â ┼či social-educativ─â - realizarea / extinderea / reabilitarea / modernizarea /dotarea: - sistemelor de alimentare cu ap─â ┼či sta┼úiilor de tratare a apei, - sisteme de canalizare ┼či sta┼úii de epurare a apelor uzate, - unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt preuniversitar, - unit─â┼úi sanitare, - drumuri publice, - obiective culturale - sedii de institu╚Ťii publice, - platforme de gunoi, - pie┼úe publice, - baze sportive ╚Öi infrastructur─â turistic─â. Criteriile de selectare a obiectivelor de investi┼úii sunt cele aprobate prin HG nr. 624/2015.