Sedinta CMPOR - Dezbateri si solutii pentru simplificarea procedurilor de lucru

Vineri, 30 Iunie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în colaborare cu Agen╚Ťia pentru Dezvoltare Regional─â (ADR) Centru, au organizat, joi ╚Öi vineri (29-30 iunie 2017), la Sala Unirii din Alba Iulia, ┼čedin╚Ťa Comitetului de Monitorizare a Programului Opera╚Ťional Regional 2014-2020 (CMPOR).

Simplificarea procedurilor de lucru în vederea acceler─ârii procesului de contractare ╚Öi sus╚Ťinerea proiectelor beneficiarilor au constituit obiectivul întâlnirii celor peste 100 de participan╚Ťi.

Totodat─â, a fost analizat stadiul implement─ârii POR 2014 - 2020 pe fiecare ax─â prioritar─â (apelurile de proiecte lansate, proiectele depuse, num─ârul proiectelor aprobate ╚Öi contractate, problemele întâmpinate, ┼úintele de absorb┼úie, m─âsurile de simplificare ╚Öi un plan de ac┼úiune pentru implementarea cât mai eficient─â a proiectelor) ╚Öi a fost aprobat Planul Multianual de Evaluare a POR 2014-2020 .

Membrii CMPOR au aprobat criteriile de eligibilitate ╚Öi evaluare tehnic─â ╚Öi financiar─â pe 12 priorit─â╚Ťi de investi╚Ťii ale Programului Opera╚Ťional Regional, aplicabile celor 8 regiuni ale României ╚Öi zonei Delta Dun─ârii.

Este imposibil s─â nu fi╚Ťi impresiona╚Ťi când vizita╚Ťi Alba Iulia. Ora╚Öul este, în sine, dovada vie c─â fondurile europene pot face diferen╚Ťa. De-a lungul anilor, Alba Iulia a reu╚Öit s─â urmeze o strategie clar─â de dezvoltare, care a permis nu numai renovarea patrimoniului cultural excep╚Ťional ╚Öi atragerea turi╚Ötilor români ╚Öi str─âini, ci ╚Öi ca ora╚Öul s─â se poat─â remarca în calitate de ora╚Ö cu adev─ârat inteligent, cu transport modern ╚Öi cu o real─â implicare a cet─â╚Ťenilor. Comisia European─â este foarte mul╚Ťumit─â de aceste rezultate ╚Öi sper─â c─â multe municipalit─â╚Ťi din România vor urma o astfel de cale. La ultimul Comitet de Monitorizare, din noiembrie, absorb╚Ťia a fost zero ╚Öi nu au existat contracte semnate. Ast─âzi am v─âzut o imagine complet diferit─â, cu mai mult de 365 milioane de fonduri UE contractate ╚Öi o perspectiv─â care s─â ajung─â la peste 500 de milioane în aceast─â var─â. Am v─âzut c─â unele domenii progreseaz─â foarte bine, precum investi╚Ťiile în IMM-uri ╚Öi microîntreprinderi. Altele r─âmân în urm─â, iar autorit─â╚Ťile române trebuie s─â ia m─âsuri pentru a asigura utilizarea tuturor fondurilor, inclusiv prin acordarea unui sprijin mai mare beneficiarilor. Totu╚Öi, sunt motive obiective care ne fac s─â credem c─â resursele financiare europene care sprijin─â dezvoltarea României vor ajunge în curând la beneficiari, iar investi╚Ťiile vor fi vizibile pe teren”, a declarat domnul Carsten Rasmussen, ╚Öeful unit─â╚Ťii pentru România din cadrul Directoratului General (DG) Regio, al Comisiei Europene.

Cu acest prilej, au avut loc vizite la proiectele REGIO implementate de autorit─â╚Ťile din jude╚Ťul Alba, în perioada 2007-2013 ╚Öi la cele care sunt în implementare în perioada 2014-2020.

Proiectele din Alba Iulia (modernizarea celor trei c─âi de acces principale ╚Öi a 24 de str─âzi din zona central─â, prin investi╚Ťii de circa 23 milioane euro, repunerea în valoare a Cet─â╚Ťii Vauban, cu mai mult de 40 milioane euro, proiectul de la Colegiul Na╚Ťional ”Bethlen Gabor” Aiud, sau drumul care leag─â acest ora╚Ö de ╚Üara Mo╚Ťilor) investi╚Ťii care au o valoare total─â de peste 13 milioane euro, au convins participan╚Ťii la reuniunea CMPOR c─â proiectele bune duc la cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii cet─â╚Ťenilor.

La eveniment au participat reprezentan╚Ťii MDRAPFE, ai Autorit─â╚Ťilor de Management pentru Programele Opera╚Ťionale ╚Öi membrii CMPOR, respectiv pre╚Öedin╚Ťii Consiliilor pentru Dezvoltare Regional─â ╚Öi directorii generali din cadrul Agen╚Ťiilor pentru Dezvoltare Regional─â din România. Invita╚Ťi din partea Comisiei Europene au fost Iulia ╚śerban, manager de program, Carsten Rasmussen, ╚Öeful unit─â╚Ťii pentru România ╚Öi Koen Delanghe, manager de program pentru România la DG Regio.