Romania va sprijini Republica Moldova, prin MDRAP, in domeniile: dezvoltare teritoriala, urbanism, locuire si constructii

Vineri, 19 Februarie 2016

Foto I Video I Transcriptul declara╚Ťiei de pres─â

Ministerele Dezvolt─ârii din România ┼či Republica Moldova vor colabora, prin schimburi de exper┼úi ┼či de expertiz─â, pentru dezvoltarea regional─â ╚Öi a sectorului construc╚Ťiilor. Un num─âr de localit─â┼úi din Republica Moldova ar putea beneficia de un grant din partea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice din România (MDRAP), printr-un proiect-pilot de dezvoltare a infrastructurii rurale.

Discu╚Ťiile au avut loc cu prilejul întrevederii viceprim-ministrului Vasile Dîncu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, cu omologul s─âu din Republica Moldova, care a avut loc vineri, 19 februarie 2016, la Bucure╚Öti.

Am avut deosebita pl─âcere ca ministrul dezvolt─ârii regionale din Republica Moldova, domnul Vasile Bîtca, s─â r─âspund─â la invita╚Ťia mea de a ne întâlni. Îi mul╚Ťumesc foarte mult pentru oportunitatea de a seta foarte pragmatic un plan de colaborare între ministerele noastre. Cele dou─â ministere ale dezvolt─ârii din România ╚Öi Republica Moldova cred c─â sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare între cele dou─â ╚Ť─âri”, a afirmat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, în declara╚Ťia comun─â de pres─â de la finalul întâlnirii.

M-am bucurat c─â domnul ministru Vasile Bîtca a venit al─âturi de o echip─â de speciali╚Öti, de exper╚Ťi. Am venit, am discutat mai multe teme ale agendei noastre comune ╚Öi în func╚Ťie de aceast─â agenda în urm─âtoarele luni vom avea schimburi de exper╚Ťi ╚Öi de expertiz─â aici ╚Öi la Chi╚Öin─âu”, a subliniat ministrul român al dezvolt─ârii regionale.

Colaborarea va include schimburi de exper╚Ťi ╚Öi de cuno╚Ötin╚Ťe în domeniile gestionate de cele dou─â ministere: eurocoduri (standarde în produse ╚Öi lucr─âri de construc╚Ťii), urbanism – în special elaborarea codului de urbanism, dezvoltare regional─â ╚Öi locuire. Cele dou─â state î╚Öi propun, de asemenea, stimularea înfr─â╚Ťirii între localit─â╚Ťi din România ╚Öi Republica Moldova.

Am discutat ╚Öi un proiect pilot prin care vrem s─â dezvolt─âm, pentru început, 20 de localit─â╚Ťi din Republica Moldova. Vom sprijini partea de dezvoltare a infrastructurii rurale în aceste localit─â╚Ťi, urm─ârind în special planificarea, modul de absorb╚Ťie a fondurilor ╚Öi impactul acestora. Am stabilit ast─âzi, de asemenea, schimburi de exper╚Ťi în zona construc╚Ťiilor, urbanismului - a Codului Urbanismului, la care lucr─âm ╚Öi noi ╚Öi de care ╚Öi Republica Moldova are nevoie. Am discutat despre modalit─â╚Ťi de a înfr─â╚Ťire între localit─â╚Ťi din România ╚Öi Republica Moldova, care s─â includ─â ╚Öi modific─âri legislative, de care este nevoie pentru proiecte comune. Exper╚Ťii no╚Ötri se vor reuni în s─âpt─âmânile care vin pentru a discuta probleme legate de dezvoltare teritorial─â ╚Öi locuire”, a precizat vicepremierul Vasile Dîncu.

La rândul s─âu, ministrul Vasile Bîtca a subliniat nevoia transferului de cuno╚Ötin╚Ťe între România ╚Öi Republica Moldova, inclusiv în ce prive╚Öte activitatea agen╚Ťiilor de dezvoltare regional─â din Republica Moldova: “Am discutat despre agen╚Ťiile de dezvoltare regional─â - despre posibilitatea ca experien╚Ťa colegilor din România s─â fie preluat─â în Republica Moldova. În Republica Moldova avem ╚Öi noi, prin Legea 438 din 2008, trei agen╚Ťii de dezvoltare regional─â ╚Öi am dori ca aceste agen╚Ťii s─â poat─â colabora.

La invita┼úia omologului s─âu moldovean, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice din România, va efectua o vizit─â în Republica Moldova în luna aprilie a acestui an: "Credem c─â peste o lun─â, când vom ajunge în Republica Moldova, s─â fie semnate deja toate memorandumurile pe care le-am stabilit, s─â avem deja toate proiectele f─âcute ┼či s─â putem lansa primele proiecte de colaborare în ceea prive┼čte dezvoltarea între cele dou─â ┼ú─âri", a mai afirmat domnia sa.

La finalul întrevederii, ministrul Vasile Bîtca a mul┼úumit omologului s─âu român ┼či pentru ajutorul de 16,69 de milioane de lei acordat recent de Guvernul României, Republicii Moldova.

* * *

Informa╚Ťii suplimentare

În anul 2010, Guvernul României si Guvernul Republicii Moldova au încheiat un Acord privind implementarea programului de asisten╚Ť─â tehnic─â ╚Öi financiar─â în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova. Autoritatea na╚Ťional─â din România de coordonare a Acordului este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice din România. Acordul prevede cooperarea în domeniile infrastructur─â de transport, unit─â╚Ťi de înv─â╚Ť─âmânt, asisten╚Ť─â umanitar─â acordat─â în cazul unor situa╚Ťii de urgen╚Ť─â ╚Öi în sectorul energetic.

Pe 16 februarie 2016, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar în valoare de 16,690 milioane de lei, constând în produse alimentare ╚Öi p─âcur─â, Republicii Moldova, r─âspunzând astfel solicit─ârii autorit─â╚Ťilor de la Chi╚Öin─âu.

România ╚Öi Moldova coopereaz─â, totodat─â, în cadrul Programului Opera┼úional Comun România-Republica Moldova ENI 2014-2020, pentru care MDRAP are rolul de Autoritate de Management. Programul are un buget total de 89,8 milioane de EURO (din care 81 mil. EUR provin de la UE prin Instrumentul European de Vecin─âtate ENI, iar 8,1 mil. EUR reprezint─â cofinan┼úarea asigurat─â de statele participante în program) ┼či se adreseaz─â cooper─ârii transfrontaliere între jude┼úele Boto┼čani, Ia┼či, Vaslui, Gala┼úi ┼či întregul teritoriu al Republicii Moldova. Obiectivul general al Programului este de a spori dezvoltarea economic─â ┼či de a îmbun─ât─â┼úi calitatea vie┼úii oamenilor din aria programului, prin investi┼úii comune în educa┼úie, dezvoltare economic─â, cultur─â, infrastructur─â ┼či s─ân─âtate, asigurând în acela┼či timp siguran┼úa ┼či securitatea cet─â┼úenilor din cele dou─â ┼ú─âri.