Romania va continua absorbtia de fonduri europene in domenii cheie de dezvoltare durabila

Marti, 30 Ianuarie 2018

I Galerie foto I

Anul trecut s-au f─âcut progrese importante în procesul de absorb╚Ťie de fonduri europene, România reu╚Öind performan╚Ťa de a primi de la Comisia European─â 5,2 miliarde de euro ramburs─âri, îns─â procesul trebuie s─â continue într-un ritm sus╚Ťinut ╚Öi în urm─âtoarea perioad─â.

Aceasta este concluzia întâlnirii de astazi, 30 ianuarie, dintre prim-ministrul Viorica D─âncil─â ╚Öi comisarul european Corina Cre╚Ťu, la care au participat viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Sevil Shhaideh, consilier de stat ╚Öi Camelia Coporan, secretar general adjunct în MDRAP.

În cadrul întâlnirii au fost prezenta╚Ťi indicatori relevan╚Ťi pe domeniul fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020: apeluri lansate cu un buget total în valoare de 21,7 miliarde de euro (79% din suma alocat─â), 1,09 miliarde euro fonduri absorbite din luna august 2017 pân─â în prezent, 2,8 miliarde angajate pe proiecte retrospective (proiecte de drumuri, continuate din perioada financiar─â anterioar─â).

În anul 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condi┼úionalit─â┼úi ┼či a reu┼čit, în luna august, finalizarea acredit─ârii autorit─â┼úilor de management, fapt care a condus la rambursarea sumei de 5,2 miliarde de euro. Pentru perioada 2007 – 2013, rata de absorb┼úie a ajuns la circa 90%. Printre rezultate, se num─âr─â 51 de mii de locuri de munc─â create si 3000 de întreprinderi mici ┼či mijlocii.

Trebuie amintit faptul c─â România este beneficiar net la capitolul fonduri europene. Mai mult de 60% din investi┼úiile publice realizate în România în ultimii zece ani s-au facut cu fonduri europene, iar premierul Viorica D─âncil─â crede ca „o bun─â rela╚Ťionare între Guvern ╚Öi Comisia European─â va însemna pa╚Öi înainte în absorb╚Ťia fondurilor europene”.

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu d─â asigur─âri: „Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice va identifica cele mai bune ╚Öi rapide solu╚Ťii, astfel încât, la finalul acestui an, Romania s─â nu piard─â niciun euro din fondurile europene care îi sunt alocate. Vom continua, astfel, activitatea început─â anul trecut ╚Öi cred c─â, alaturi de fondurile bugetare, cele europene pot contribui la dezvoltarea durabil─â a ╚Ť─ârii.”