Romania, semnatara a Pactului de la Amsterdam: 100 de miliarde de euro investiti direct in zonele urbane, cu participarea directa sau indirecta a oraselor

Miercuri, 1 Iunie 2016

În perioada 29 - 30 mai 2016, Pre╚Öedin╚Ťia Uniunii Europene a Olandei ╚Öi Ministerul olandez al Internelor ╚Öi Rela╚Ťiilor au organizat la Amsterdam – Olanda, întâlnirea informal─â a mini╚Ötrilor responsabili cu planificarea ╚Öi dezvoltarea urban─â. Subiectul principal al reuniunii l-a reprezentat procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene (UE).

România a fost reprezentat─â de doamna Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP).

Mini╚Ötrii participan╚Ťi au semnat luni, 30 mai a.c., Pactul de la Amsterdam - o agend─â urban─â pentru reducerea s─âr─âciei ┼či cre┼čterea eficien┼úei energetice în ora┼čele europene, considerat de speciali╚Öti un document “istoric”, deoarece marcheaz─â cre╚Öterea investi╚Ťiilor în domeniile cheie ale Agendei Urbane a UE.

În cadrul reuniunii, delega╚Ťia MDRAP a sus┼úinut includerea unor prevederi adaptate la provoc─ârile cu care se confrunt─â România în domeniul dezvolt─ârii teritoriale ╚Öi urbane în cadrul documentelor ce vor fi elaborate în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene ╚Öi în cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene a unor prevederi adaptate la provoc─ârile cu care se confrunt─â România în domeniul dezvolt─ârii teritoriale ╚Öi urbane.

Delega╚Ťia României ╚Öi-a exprimat aprecierea fa╚Ť─â de aten╚Ťia acordat─â în cadrul documentului pentru abordarea participativ─â, integrat─â ╚Öi fa╚Ť─â de monitorizarea modului de implementare a ac╚Ťiunilor. De asemenea, ne-am afirmat angajamentul ╚Öi ata╚Öamentul de implicare activ─â în procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE, prin antrenarea institu╚Ťiilor statului ╚Öi a altor organiza╚Ťii în toate domeniile pe care se vor realiza parteneriate ╚Öi disponibilitatea de a prelua responsabilitatea pentru domeniile locuri de munc─â ╚Öi aptitudini în economia local─â ╚Öi utilizarea durabil─â a terenurilor ╚Öi solu╚Ťiilor bazate pe natur─â. Consider─âm c─â ar fi o modalitate excelent─â de a ne face remarca╚Ťi în perspectiva prelu─ârii în primul semestru al anului 2019 a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene de c─âtre România”, a declarat Mihaela Vrabete.

Pactul de la Amsterdam structureaz─â procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE pe baza celor 3 piloni – îmbun─ât─â╚Ťirea legisla╚Ťiei, îmbun─ât─â╚Ťirea finan╚Ť─ârilor ╚Öi a cuno╚Ötin╚Ťelor în domeniul urbanismului. Acesta pune, practic, la dispozi╚Ťia autorit─â╚Ťilor regionale, na╚Ťionale ╚Öi locale instrumentele de care au nevoie pentru crearea politicilor publice europene care refect─â cerin╚Ťele cet─â╚Ťenilor. De asemenea, cuprinde cele 12 teme prioritare: integrarea migran╚Ťilor ╚Öi refugia╚Ťilor, calitatea aerului, s─âr─âcia urban─â, locuire, economia circular─â, locuri de munc─â ╚Öi aptitudini în economia local─â, adaptarea climatic─â, tranzi╚Ťia climatic─â, utilizarea durabil─â a terenurilor ╚Öi a solu╚Ťiilor bazate pe natur─â, mobilitatea urban─â, tranzi╚Ťia digital─â, achizi╚Ťii publice inovatoare ╚Öi responsabile.

Pentru toate aceste teme prioritare vor fi dezvoltate parteneriate între statele membre, Comisia European─â, autorit─â╚Ťile publice locale, platforme de cooperare ╚Öi schimb de experien╚Ť─â la nivel european, structuri asociative, etc. Pân─â în prezent au fost dezvoltate parteneriate pentru primele 4 teme, respectiv: integrarea migran╚Ťilor ╚Öi refugia╚Ťilor, calitatea aerului, s─âr─âcia urban─â ╚Öi locuire, coordonate de c─âtre Olanda ╚Öi Slovacia. În cadrul acestor parteneriate sunt înscrise ╚Öi 2 municipii din România: Timi╚Öoara - în parteneriatul pentru s─âr─âcia urban─â ╚Öi Constan╚Ťa -în parteneriatul pentru calitatea aerului.

În urm─âtoarea perioad─â, cu implicarea statelor membre, vor fi lansate ╚Öi celelalte parteneriate, implicarea activ─â în acest proces reprezentând unul din punctele solicitate în cadrul Pactului de la Amsterdam.

***

Agenda Urban─â a Uniunii Europene urm─âre╚Öte s─â sus╚Ťin─â contribu╚Ťia zonelor urbane în vederea atingerii obiectivelor Uniunii ╚Öi a obiectivelor na╚Ťionale aferente, cu respectarea deplin─â a subsidiarit─â╚Ťii ╚Öi propor╚Ťionalit─â╚Ťii. Va contribui la atingerea obiectivelor Europa 2020 ╚Öi a priorit─â╚Ťilor Comisiei Juncker, în contextul crizei refugia╚Ťilor ╚Öi al schimb─ârilor climatice. Noua Agend─â Urban─â a UE tinde s─â stabileasc─â o abordare integrat─â a UE, a politicilor ╚Öi legisla╚Ťiilor na╚Ťionale cu un impact clar asupra zonelor urbane. Prin identificarea ╚Öi eliminarea obstacolelor din politic─â ╚Öi Agenda Urban─â a Uniunii Europene, se va oferi posibilitatea cooper─ârii zonelor urbane într-un mod sistematic ╚Öi coerent pentru atingerea scopurilor propuse atât la nivel na╚Ťional cât ╚Öi european.

Prin Agenda urban─â a UE, guvernele na╚Ťionale, Comisia European─â, institu╚Ťiile europene ╚Öi alte p─âr╚Ťi interesate vor lucra împreun─â pentru o Europ─â durabil─â, inovatoare ╚Öi puternic─â din punct de vedere economic, care poate oferi o bun─â calitate vie╚Ťii.

În vederea asigur─ârii unei abord─âri coerente ┼či adopt─ârii unor principii coordonate la nivel european, Statul Membru care asigur─â pre┼čedin┼úia semestrial─â a Uniunii Europene organizeaz─â în cadrul cooper─ârii inter-guvernamentale reuniuni la nivel de mini┼čtri, directori generali ┼či exper┼úi pe diferite tematici legate de dezvoltarea urban─â.

La aceste evenimente particip─â reprezentan╚Ťi din cadrul ministerelor statelor membre cu atribu┼úii în dezvoltarea urban─â, reprezentan╚Ťi ai statelor partenere (Elve╚Ťia, Norvegia, Turcia), precum ╚Öi reprezentan╚Ťi ai Comisiei Europene sau ai altor institu╚Ťii / organiza╚Ťii / platforme dezvoltate la nivel european.