Reuniunea de lucru la nivel de experti a Secretariatului Retelei Europene de Administratie Publica (EUPAN)

Miercuri, 6 Martie 2019

Ast─âzi, 6 martie 2019, a avut loc la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), Reuniunea EUPAN 5 Secretariat WL.

În contextul de┼úinerii de c─âtre România a Pre┼čedin┼úiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP, prin Direc┼úia General─â Administra┼úie Public─â, Agen┼úia Na┼úional─â a Func┼úionarilor Publici (ANFP) ┼či Institutul Na┼úional de Administra┼úie (INA) gestioneaz─â activit─â┼úile Re┼úelei Europene de Administra┼úie Public─â - EUPAN (European Public Administration Network).

EUPAN este o reţea informală a practicienilor din administraţia publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiaţivelor administraţiei publice din fiecare ţară.

Pe ordinea de zi a reuniunii de ast─âzi s-au aflat, printre altele: prezentarea priorit─â╚Ťilor ┼či a echipei ce coordoneaz─â Pre╚Öedin╚Ťia EUPAN a României, preg─âtirea viitoarei reuniuni la nivel de lucru din 8-9 aprilie 2019, prezentarea general─â a întâlnirii anterioare ╚Öi viitoare a CAF, precum ┼či discu╚Ťii privind Strategia EUPAN.

În perioada urm─âtoare vor mai fi organizate 3 întâlniri, dou─â tot la nivel de exper┼úi (pe 8–9 aprilie ┼či pe 8 mai), ┼či una, la nivel de decizie, în perioada 3–4 iunie 2019.

ANFP coordoneaz─â grupul de lucru Re┼úeaua exper┼úilor în domeniul selec┼úiei de personal, gestionat de c─âtre Oficiul European pentru Selec┼úia Personalului (EPSO). De asemenea, pentru unul dintre atelierele de lucru din cadrul celor dou─â întâlniri, INA a demarat realizarea unui studiu european despre impactul documentelor strategice asupra performan┼úei administra┼úiei publice centrale. Chestionarul care va sta la baza studiului a fost transmis membrilor EUPAN, fiind realizat de c─âtre un grup de lucru din cadrul INA, cu sprijinul exper╚Ťilor ╚ścolii Na╚Ťionale de Administra╚Ťie (ENA) Fran╚Ťa, în cadrul proiectului Asigurarea de asisten╚Ť─â tehnic─â pentru Institutul Na╚Ťional de Administra╚Ťie.

Colaborarea cu EUPAN a început în anul 2004, concretizându-se prin participarea exper┼úilor Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) la câteva grupuri de lucru instituite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene: Grupul de lucru privind resursele umane în administra┼úia public─â, Subgrupul de dialog social, Grupul de lucru pentru servicii publice inovatoare, Subgrupul de lucru managementul satisfac┼úiei clien┼úilor, Grupul directorilor ┼či al exper┼úilor pentru o mai bun─â reglementare, Grupul directorilor generali responsabili de administra┼úia public─â din statele Uniunii Europene ┼či din cele candidate.

***

EUPAN este un forum dedicat schimbului de informa┼úii, de experien┼úe ┼či bune practici, care permite o perspectiv─â comparat─â asupra reformelor ┼či m─âsurilor de modernizare ale statelor membre, astfel încât acestea s─â poat─â promova strategii ┼či m─âsuri similare, pentru o dezvoltare ┼či o evolu┼úie unitar─â, coerent─â pe întreg cuprinsul Europei, ca r─âspuns la provoc─ârile comune.

Reuniunile EUPAN 5 au loc în timpul fiec─ârei Pre╚Öedin╚Ťii, atât la nivelul grupurilor de lucru, cât ╚Öi la nivel managerial, pentru a finaliza lucr─ârile preg─âtitoare înainte de reuniunile EUPAN, principala sarcin─â a reprezentan╚Ťilor fiind aceea de a lucra la activit─â╚Ťile planificate în cadrul Planului de ac╚Ťiuni.

Re╚Ťeaua este organizat─â în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane ╚Öi dezvoltarea organiza╚Ťional─â, inovarea ╚Öi livrarea serviciilor, dar este deschis─â ╚Öi altor aspecte specifice administra╚Ťiei publice, cum ar fi implementarea reformei administra╚Ťiei publice, guvernarea deschis─â etc.

Obiectivul principal al EUPAN este acela de a face cooperarea dintre administra╚Ťiile publice europene mai relevant─â, mai concentrat─â ┼či de a livra rezultate clare cu scopul de a g─âsi o modalitate eficient─â de selectare a temelor de interes pentru o agend─â comun─â, în conformitate cu priorit─â╚Ťile statelor membre ╚Öi ale UE, luând în considerare actualele evolu╚Ťii ╚Öi teme din agenda public─â.