Proiecte de 148,8 milioane lei, prin POR si POCA, in jud.Constanta

Marti, 26 Martie 2019

Patru proiecte cu finan┼úare european─â, în valoare total─â de peste 148,8 milioane de lei, vor demara, în scurt timp, în jude┼úul Constan┼úa. Contractele au fost semnate ast─âzi, 26 martie, de viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, ┼či vizeaz─â modernizarea infrastructurii de transport ┼či de educa┼úie, precum ┼či îmbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii administrative.

Astfel, dou─â proiecte au în vedere reabilitarea a 54 kilometri de drumuri jude┼úene, pe traseele:

• DJ 226 (care începe la km 12+805, la limita UAT N─âvodari/UAT Corbu, traverseaz─â localit─â┼úile Corbu - S─âcele - Istria - Sinoe - Mihai Viteazu ┼či se sfâr┼če┼čte la km 53+063, la intersec┼úia cu DN22 Tulcea-Constan┼úa);

• DJ 226 A (care începe la Km 0+000, în zona Cet─â┼úii Histria, intersecteaz─â DJ 226 la Km 7+172, traverseaz─â localitatea Nunta┼či ┼či se finalizeaz─â la km 13+918, la intersec┼úia cu DN 22 Tulcea – Constan┼úa, în zona localit─â┼úii Tariverde).

Valoarea totală a investiţiilor este de aproape 135 milioane de lei, fondurile necesare fiind asigurate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Un alt proiect Regio are ca obiectiv construirea ┼či dotarea unei ┼čcoli generale cu clasele 0-VIII (P+1E+2E) în comuna Agigea, de care vor putea beneficia aproximativ 600 de elevi ┼či 37 de cadre didactice ┼či personal auxiliar. Valoarea contractului este de 11,5 milioane de lei, iar durata de implementare a proiectului - de 46 de luni.

Cel de-al patrulea contract semnat ast─âzi vizeaz─â îmbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii administrative a Consiliului Jude╚Ťean Constan╚Ťa, prin introducerea de sisteme ┼či standarde comune în administra╚Ťia public─â local─â, ce optimizeaz─â procesele orientate c─âtre beneficiari, în concordan╚Ť─â cu Strategia pentru Consolidarea Administra╚Ťiei Publice 2014-2020 (SCAP). Practic, se dore┼čte atât realizarea Strategiei de Dezvoltare a Jude╚Ťului Constan╚Ťa pentru perioada 2021-2027, cât ┼či modernizarea arhivei Consiliului Jude╚Ťean Constan┼úa. Proiectul are o valoare de 2,3 milioane de lei ┼či este finan┼úat prin Programul Opera┼úional Capacitate Administrativ─â (POCA) 2014-2020.

Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a semnat cele patru contracte în prezen┼úa reprezentan┼úilor autorit─â┼úilor publice locale din jude┼úul Constan┼úa ┼či, cu aceast─â ocazie, a f─âcut o trecere în revist─â a tuturor investi┼úiilor asigurate de MDRAP pentru jude┼ú: „Pân─â în prezent, prin programele pe care le coordoneaz─â ministerul pe care-l conduc, am asigurat finan┼úare de peste 16,2 miliarde lei. Doar prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â, finan┼ú─âm 254 de obiective de investi┼úii în jude┼úul Constan┼úa, alocarea financiar─â pentru cele dou─â etape ale PNDL fiind de aproape 1,3 miliarde de lei. Este vorba de investi┼úii în folosul cet─â┼úenilor, pentru asigurarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate: ap─â-canalizare, s─ân─âtate, educa┼úie, drumuri, salubrizare, a┼ča cum ne-am asumat prin Programul de Guvernare 2018-2020.”