Programul Romania-Ungaria: A fost lansat al doilea Apel restrans, pentru propuneri de proiecte strategice

Miercuri, 31 Mai 2017

Depunerea proiectelor: 21.06.2017- 20.09.2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) din România, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria, ┼či Autoritatea Na┼úional─â a Ungariei (Biroul Primului Ministru din Ungaria) anun┼ú─â lansarea, în cadrul programului, a celui de-al doilea Apel restrâns, pentru propuneri de proiecte strategice.

Care este bugetul alocat?

Valoarea fondurilor disponibile pentru acest Apel restrâns de propuneri de proiecte strategice este de 40,945,000.00 EURO (FEDR), completat─â de cofinan┼úarea na┼úional─â a celor dou─â state membre participante în program, România ┼či Ungaria.

Care sunt domeniile în care se pot depune proiecte?

Prioritatea de investi╚Ťii (PI) lansat─â prin Apelul restrâns de propuneri de proiecte strategice este 9/a - Investi┼úii în infrastructura medical─â (în cadrul Axei prioritare 4: Îmbun─ât─â╚Ťirea serviciilor de îngrijire a s─ân─ât─â╚Ťii). Apelul restrâns pentru propuneri de proiecte este adresat proiectelor cu valoare strategic─â, care abordeaz─â cele mai importante nevoi ale regiunii de grani┼ú─â româno-maghiare, proiecte care sunt aliniate strategiilor na┼úionale, regionale sau jude┼úene relevante ┼či care au capacitatea de a produce un impact sporit ┼či de a îmbun─ât─â┼úi calitatea vie┼úii în zona de grani┼ú─â.

Cine poate solicita finanţare?

Criteriile de eligibilitate pentru aplican┼úi, ac╚Ťiuni ╚Öi cheltuieli sunt stabilite în Ghidul Solicitantului. Pot beneficia de proiecte finan╚Ťate prin program organiza╚Ťiile publice (autorit─â╚Ťile na╚Ťionale, regionale sau locale), organiza╚Ťiile echivalente celor de drept public, organiza╚Ťii non-profit (de exemplu asocia╚Ťii) ┼či grup─ârile europene de cooperare teritorial─â (GECT). Se poate aplica pentru finan╚Ťare doar în parteneriat transfrontalier. Aria eligibil─â a programului cuprinde jude╚Ťele Arad, Bihor, Satu Mare, ╚Öi Timi╚Ö în România ┼či Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar ┼či Szabolcs-Szatmár-Bereg, în Ungaria.

Care este rata de cofinan╚Ťare?

Ratele de cofinan╚Ťare sunt de pân─â la 98 % din costurile totale eligibile pentru partenerii români ┼či pân─â la 95 % în unele cazuri, chiar 100 %, pentru solicitan┼úii maghiari, totalizând atât FEDR ┼či cofinan┼úarea na┼úional─â.

Care este procedura de aplicare?

Aplica┼úiile trebuie depuse online, prin intermediul sistemului eMS, începând cu data de 21.06.2017 ora 8:00, pân─â în data de 20.09.2017 ora 16:00 (EET). Pentru descrierea detaliat─â a Apelului de propuneri de proiecte strategice, inclusiv regulile de eligibilitate ┼či depunere, precum ┼či pentru mai multe informa┼úii privind procesul de selec┼úie, v─â rug─âm s─â consulta┼úi Ghidul Solicitantului, aici.

În timpul fazei de aplicare, programul va oferi asisten┼ú─â solicitan┼úilor prin intermediul Secretariatului Comun (SC). Solicitan┼úii pot adresa SC întreb─âri cu privire la regulile acestui Apel de propuneri de proiecte cu cel mult 21 de zile lucr─âtoare înaintea închiderii Apelului, la adresa de e-mail: joint.secretariat@brecoradea.ro. R─âspunsurile finale la întreb─âri vor fi transmise (publicate) cu cel pu┼úin 11 zile lucr─âtoare înainte de data limit─â de depunere.

Sesiuni de informare vor fi organizate atât în România cât ┼či în Ungaria. Vom reveni cu detalii privind locul de desf─â┼čurare a evenimentelor, în timp util, pe pagina web a programului.