Programul Romania - Serbia 2014-2020 a fost aprobat: 88 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei de granita romano-sarba

Vineri, 7 August 2015

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România – Serbia a fost aprobat de c─âtre Comisia European─â în data de 6 august 2015, primul apel de proiecte fiind estimat a fi lansat în luna septembrie a.c.

Programul continu─â finan╚Ťarea cooper─ârii transfrontaliere în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state.

În perioada imediat urm─âtoare, va fi demarat─â implementarea efectiv─â a programului. Astfel, va fi întrunit Comitetul Comun de Monitorizare al Programului, pentru a aproba documentele aferente. Printre acestea, se afl─â ┼či Ghidul Aplicantului pentru primul apel de propuneri de proiecte, ce se estimeaz─â a fi lansat în luna septembrie 2015. Apelul se refer─â la propuneri de proiecte pe axele 1-4, cu un buget IPA alocat în valoare de 27,8 milioane euro, respectiv propuneri de proiecte strategice cu buget IPA alocat de 22,4 milioane euro.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. În perioada 2014-2020, vor putea fi finan╚Ťate proiecte pe 4 axe prioritare, în domeniile:

  • promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi serviciilor pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii - 18 milioane de euro,
  • protec╚Ťia mediului ╚Öi managementului riscurilor - 21 milioane de euro,
  • mobilitate sustenabil─â ┼či accesibilitate  - 21 milioane de euro,
  • atractivitate pentru turism sustenabil - 18 milioane de euro.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Biroului de Integrare European─â - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Tehnic Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara, fiind sprijinit de Antena STC stabilit─â la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare vor fi îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.

Poten╚Ťialii beneficiari, precum ╚Öi to╚Ťi cei interesa╚Ťi de cooperarea transfrontalier─â româno-sârb─â în cadrul Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontalier─â România - Serbia pot ob╚Ťine mai multe informa╚Ťii accesând sec╚Ťiunea 2014-2020 din cadrul site-urilor: www.brct-timisoara.ro ╚Öi www.romania-serbia.net.

***

Informaţii suplimentare

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 14 programe opera┼úionale cu cofinan┼úare din fonduri europene:Programul Opera┼úional Regional - POR, Programul Operational Capacitate Administrativ─â – POCA ┼či 12 programe de cooperare teritorial─â european─â (6 programe pentru care MDRAP este Autoritate de management sau Autoritate comun─â de management ┼či 6 programe pentru care este Autoritate na┼úional─â).

Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

  • cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltare economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”;
  • cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â în domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea ╚Öi dezvoltarea urban─â;
  • cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transfer de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele ┼či între cercet─âtorii din UE.

Principiile de implementare a acestor programe includ: cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie s─â fie dezvoltate ┼či implementate în comun), competitivitatea deschis─â (în cadrul unor licita┼úii de propuneri de proiecte comune) ┼či dezvoltarea ┼či implementarea de proiecte în parteneriat,între aplican┼úi/beneficiari provenind din statele participante la program.

REGULAMENTUL (UE) NR. 1299/2013 privind obiectivul de cooperare teritorial─â european─â

HG 274/22.04.2015 privind constituirea secretariatelor comune, a secretariatelor tehnice comune, a punctului na┼úional, a punctelor na┼úionale de contact ┼či a persoanei na┼úionale de contact, precum ┼či a unit─â┼úilor de control de prim nivel, în vederea implement─ârii programelor de cooperare la care particip─â România în perioada de programare 2014-2020