Programul Romania-Bulgaria 2014-2020, adoptat de Comisia Europeana!

Vineri, 13 Februarie 2015

Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice în calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia European─â. Acesta este primul dintre programele gestionate de MDRAP din genera┼úia 2014-2020 care a primit aprobarea CE.

Un buget total de 258,4 milioane euro este acum disponibil pentru 7 jude╚Ťe din România (Constan╚Ťa, Mehedin╚Ťi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, C─âl─âra╚Öi) ╚Öi 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich), suma de 215,7 milioane euro provenind din Fondul European de Dezvoltare Regional─â. Prin intermediul acestui program, zona de grani╚Ť─â va fi îmbun─ât─â╚Ťit─â prin proiecte comune, cu impact transfrontalier, implementate în urm─âtorii 7 ani.

Autoritatea de Management din România a programului func┼úioneaz─â la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, Autoritatea Na╚Ťional─â din Bulgaria este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, iar Secretariatul Comun este situat în C─âl─âra╚Öi, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â C─âl─âra╚Öi pentru Grani╚Ťa România-Bulgaria. Cele trei institu┼úii colaboreaz─â în prezent pentru a preg─âti lansarea viitoarelor apeluri de proiecte.

Informaţii suplimentare despre program sunt disponibile la www.cbcromaniabulgaria.eu, unde este deja publicată prima variantă a Ghidului Solicitantului.

* * *

În perioada de programare 2014-2020, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice asigur─â participarea României

- la 2 programe opera┼úionale: Programul Opera┼úional Regional ┼či Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â, pentru ambele fiind ┼či autoritate de management

- la 12 programe europene de cooperare teritorial─â sau transfrontalier─â (pentru 6 dintre ele ministerul fiind autoritatea de management).

În perioada 2007-2013, România a participat, prin MDRAP, la 11 programe europene de cooperare teritorial─â sau transfrontalier─â, pentru 4 dintre acestea ministerul fiind Autoritate de Management, respectiv Autoritate Comun─â de Management.

* * *

Surse suplimentare de informare:

- politica de cooperare a Uniunii Europene