Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria: peste 100 de proiecte depuse pentru primul apel de proiecte

Miercuri, 1 Iulie 2015

30 iunie 2015 a fost data limit─â de depunere a proiectelor de tip soft (studii, strategii etc.) în cadrul primului apel de proiecte al Programului de cooperare transfrontalier─â Interreg V-A România-Bulgaria. Interesul poten╚Ťialilor beneficiari a fost semnificativ: pân─â mar╚Ťi 30 iunie a.c. Autoritatea de Management a primit 102 cereri de finan╚Ťare, iar num─ârul acestora va cre╚Öte în zilele urm─âtoare cu proiectele sosite prin po╚Öt─â.

Acesta este primul termen de depunere de proiecte pentru perioada de programare 2014-2020, atât în România, cât ╚Öi în Bulgaria. Conform ofi╚Ťerului responsabil de program din cadrul Comisiei Europene, este unul dintre cele mai avansate programe opera╚Ťionale din Uniunea European─â: a fost aprobat pe data de 12 februarie 2015, a lansat primul apel pe 25 martie iar pe 2 iunie a aprobat documentele necesare pentru implementare.

Bugetul alocat proiectelor de tip soft în cadrul acestui apel, prin Axa 1 (transport), Axa 2 (mediu ╚Öi turism) ╚Öi Axa 3 (managementul riscurilor) este de aproape 27 de milioane de euro.

Se estimeaz─â c─â proiectele câ╚Ötig─âtoare vor fi selectate în luna septembrie a.c., contractele de finan╚Ťare urmând a fi semnate pân─â la finele anului în curs.

* * *

Programul de cooperare transfrontalier─â Interreg V-A România-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice în calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia European─â (CE) pe 12 februarie 2015 ╚Öi este primul dintre programele gestionate de MDRAP din genera┼úia 2014-2020 care a primit aprobarea CE.

Bugetul total al programul este de 258,4 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR) ╚Öi este disponibil pentru 7 jude╚Ťe din România (Constan╚Ťa, Mehedin╚Ťi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, C─âl─âra╚Öi) ╚Öi 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich).

Programul urm─âre╚Öte cre╚Öterea calit─â╚Ťii vie╚Ťii ╚Öi dezvoltarea zonei de grani╚Ť─â prin proiecte comune, cu impact transfrontalier, implementate în urm─âtorii 7 ani. Astfel, cele 5 axe prioritare (cu excep╚Ťia celei de asisten╚Ť─â tehnic─â) vor finan╚Ťa proiecte în domeniul transportului durabil, protec╚Ťiei mediului, promov─ârii adapt─ârii la schimb─ârile climatice, prevenirii ╚Öi managementului riscurilor, promov─ârii ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ┼či consolid─ârii capacit─â╚Ťii institu╚Ťionale a autorit─â╚Ťilor publice ╚Öi a actorilor relevan╚Ťi din aria eligibil─â.

Autoritatea Na╚Ťional─â din Bulgaria este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, iar Secretariatul Comun este situat în C─âl─âra╚Öi, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â C─âl─âra╚Öi pentru Grani╚Ťa România-Bulgaria, cu o sucursal─â la Ruse (Bulgaria). Autoritatea de Audit din România este responsabil─â cu auditul Programului. MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, are ┼či rolul de Autoritate de Certificare. Pentru mai multe informa╚Ťii, accesa╚Ťi site-ul Programului de Cooperare Transfrontalier─â România-Bulgaria.

* * *

În perioada de programare 2014-2020, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice asigur─â participarea României:

- la 2 programe opera┼úionale: Programul Opera┼úional Regional ┼či Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â, pentru ambele fiind ┼či autoritate de management,

- la 12 programe europene de cooperare teritorial─â sau transfrontalier─â (pentru 6 dintre ele ministerul fiind autoritatea de management).

În perioada 2007-2013, România a participat, prin MDRAP, la 11 programe europene de cooperare teritorial─â sau transfrontalier─â, pentru 4 dintre acestea ministerul fiind Autoritate de Management, respectiv Autoritate Comun─â de Management.