Programele Operationale 2014-2020 ale MDRAP, pentru dezvoltare regionala si administratie publica, transmise Comisiei Europene

Luni, 25 August 2014

Versiunile oficiale ale celor dou─â programe opera╚Ťionale pentru care Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice este autoritate de management în perioada 2014-2020 au fost transmise ast─âzi, 25 august, la Comisia European─â. Este vorba de Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 (POR) ╚Öi Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â 2014-2020 (POCA).

Discut─âm de programe în valoare de ┼čapte miliarde de euro. Practic, în cel mult trei luni de zile, aceste programe vor fi avizate ┼či semnate de Comisie, urmând ca, imediat dup─â ce semn─âm oficial, s─â începem s─â finan┼ú─âm proiecte. Mai sunt dou─â sau trei luni de zile maxim.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 are ca obiectiv general cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale. Obiectivul se va realiza prin sprijinirea proiectelor de dezvoltare a mediului de afaceri, de dezvoltare a infrastructurii din România ╚Öi a serviciilor. În acest mod, se estimeaz─â c─â regiunile vor cunoa╚Öte o dezvoltare sustenabil─â, vor putea s─â gestioneze eficient resursele, s─â valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de asimilare a progresului tehnologic. Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 are o alocare de 6,7 miliarde de euro (inclusiv rezerva de performan╚Ť─â), reprezentând sprijinul financiar al Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â.

A┼čtept toate autorit─â┼úile locale s─â aib─â deja documenta┼úiile f─âcute, în a┼ča fel încât imediat, de a doua zi de când primim aprobarea de la Comisie, s─â putem depune proiecte. Nu mai vrem ca, în acest exerci┼úiu financiar, s─â mai existe ani pierdu┼úi. Pentru c─â am avut, din p─âcate, pân─â în 2012, de exemplu, la noi, la POR, absorb┼úie de 656 de milioane în ┼čase ani, deci o medie de 100 de milioane de euro pe an, ┼či, când am preluat, am ajuns la absorb┼úie de 1,2 miliarde de euro pe an. Ani pierdu┼úi pentru dezvoltare. Acum avem toate condi┼úiile, toate procedurile simplificate, pentru ca imediat, în noiembrie, s─â poat─â s─â fie depuse proiecte.”, a precizat Liviu Dragnea.

Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â 2014-2020 î╚Öi propune s─â consolideze capacitatea administrativ─â a autorit─â╚Ťilor ╚Öi institu╚Ťiilor publice de a sus╚Ťine o economie modern─â ╚Öi competitiv─â. Sprijinul din partea Uniunii pentru program este de 553,19 milioane de euro Fondul Social European.

Versiunile oficiale ale celor dou─â programe opera╚Ťionale pot fi consultate la http://www.inforegio.ro/ro/programare-2014-2020/documente-de-programare.html, respectiv http://www.fonduriadministratie.ro/ro/