Prioritatile de guvernare, discutate de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh cu administratia publica locala

Vineri, 17 Februarie 2017

I Foto I

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, s-a întâlnit vineri, 17 februarie a.c., la Pite╚Öti ╚Öi Târgovi╚Öte, cu reprezentan╚Ťii administra╚Ťiei publice locale din jude╚Ťele Arge╚Ö ╚Öi Dâmbovi╚Ťa. Discu╚Ťiile au vizat primele m─âsuri adoptate din Planul de Guvernare, priorit─â╚Ťile Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene pentru anul în curs ╚Öi problemele specifice din jude╚Ť. Au fost purtate discu╚Ťii ╚Öi g─âsite solu╚Ťii în vederea eficientiz─ârii activit─â╚Ťii publice locale.

„Am adoptat deja majoritatea m─âsurilor aferente primului trimestru din Programul de Guvernare. Sunt m─âsuri cu efecte în plan social, în sectorul public local, în economie ╚Öi s─ân─âtate”, a declarat viceprim-ministrul Shhaideh.

Dintre acestea amintim cre╚Öterea salariului minim de la 1.250 la 1.450 de lei, cre╚Öterea cu 20% a salariilor din administra╚Ťia public─â, aplicarea legii privind cre╚Öterea cu 15% a salariilor din educa╚Ťie, eliminarea impozitului pe venit pentru angaja╚Ťii sezonieri care sunt p─âstra╚Ťi în câmpul muncii pentru tot anul, eliminarea pl─â╚Ťii CASS pentru veniturile suplimentare ob╚Ťinute (din investi╚Ťii, dividende, dobânzi etc) de c─âtre salaria╚Ťi, pensionari ╚Öi cei cu activit─â╚Ťi independente ╚Öi programul „Prima chirie”, pentru cei care î╚Öi g─âsesc un loc de munc─â la peste 50 km de domiciliul curent. O alt─â m─âsur─â adoptat─â a fost cre╚Öterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei, începând cu 1 martie 2017.

În domeniul administra╚Ťiei publice locale este prev─âzut─â ca m─âsur─â legislativ─â adoptarea Codului administrativ. În luna ianuarie, a fost aprobat─â a doua etap─â a Programului Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, care include 9.500 de obiective, cu accent pe investi╚Ťiile în educa╚Ťie ╚Öi s─ân─âtate. Sunt prev─âzute 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe ╚Öi 2.000 de unit─â╚Ťi de înv─â╚Ť─âmânt preuniversitar, care necesit─â investi╚Ťii pentru ob╚Ťinerea autoriza╚Ťiilor de func╚Ťionare ╚Öi pentru desf─â╚Öurarea în bune condi╚Ťii a procesului educa╚Ťional ╚Öi alte 5.000 de obiective din domeniile eligibile ale programului. Pentru aceste lucr─âri se asigur─â finan╚Ťarea multianual─â, pân─â la finalizarea acestora, dar în paralel, continu─â finan╚Ťarea pentru obiectivele cuprinse în prima etap─â a programului.

Programul are alocat, în acest an, un buget de 2 miliarde de lei. Restul de pân─â la 30 de miliarde de lei reprezint─â credite de angajament, adic─â sume prev─âzute pentru urm─âtorii ani, având în vedere c─â unele proiecte finan╚Ťate au implementare multianual─â. Bugetul a fost fundamentat pe baza solicit─ârilor de anul trecut.

Referitor la fondurile europene, prioritare sunt m─âsurile care vor duce la cre╚Öterea absorb╚Ťiei pentru cadrul financiar 2014-2020: lansarea, în acest an, a apelurilor de proiecte pentru toate liniile de finan╚Ťare, acreditarea, pân─â la 1 iulie a.c., a tuturor autorit─â╚Ťilor de management ale programelor europene ╚Öi achitarea f─âr─â întârzieri a facturilor depuse de beneficiarii programelor. Pentru anul 2017 este prev─âzut─â rambursarea, pân─â la sfâr╚Öitul anului, a unei sume de 5,2 miliarde euro.

Programul în teritoriu al viceprim-ministrului Sevil Shhaideh continu─â sâmb─ât─â, 18 februarie a.c., la Ploie╚Öti.