Primele 55 de propuneri de proiecte de cooperare din regiunea Dunarii, aprobate la finantare

Joi, 29 Septembrie 2016

Primele 55 de propuneri de proiect, dintre cele 100 depuse în cadrul primului apel al Programului Transna╚Ťional Dun─ârea, au fost aprobate la finan╚Ťare de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului. Proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentând 54% din bugetul FEDR total al programului.

Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din România. În urma deciziei CM, Autoritatea de Management ╚Öi Secretariatul Comun vor informa reprezentan╚Ťii liderilor de proiect despre pa╚Öii care trebuie întreprin╚Öi în vederea semn─ârii contractelor de finan╚Ťare ╚Öi demar─ârii implement─ârii proiectelor.

Decizia a fost luat─â în cadrul celei de-a treia întâlniri a CM, organizat─â în perioada 27-28 septembrie a.c., la Bucure╚Öti. În contextul în care, în acest an, ╚Ťara noastr─â de╚Ťine pre╚Öedin╚Ťia acestui program, al─âturi de Bosnia-Her╚Ťegovina, întâlnirea a fost prezidat─â de Camelia Coporan, ╚śeful Autorit─â╚Ťii Na╚Ťionale din România pentru acest program (care func╚Ťioneaz─â la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice).

Alte teme discutate au fost legate de organizarea celui de-al doilea apel de proiecte și de coordonarea programului cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

În ceea ce prive╚Öte cel de-al doilea apel de proiecte, s-a decis ca lansarea acestuia sa aib─â loc în luna ianuarie a anului 2017, alte detalii urmând a fi anun╚Ťate, pân─â la sfâr╚Öitul anului în curs, pe pagina de internet a programului ╚Öi în cadrul evenimentelor de promovare care urmeaz─â a fi organizate, inclusiv pe teritoriul României.

În prezent, este deschis apelul de proiecte dedicat Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD ╚Öi este în preg─âtire un apel dedicat proiectelor tip ”seed money” (care s─â acorde capital ini╚Ťial promotorilor de proiecte ce pot avea impact major în Regiunea Dun─ârii), estimat a fi lansat în semestrul al doilea al anului 2017.

* * *

Programul de cooperare transna╚Ťional─â pentru regiunea Dun─ârii, gestionat de MDRAP în calitate de Autoritate Na╚Ťional─â, stimuleaz─â inovarea ╚Öi spiritul antreprenorial, conservarea patrimoniului natural ╚Öi cultural din regiunea Dun─ârii, îmbun─ât─â╚Ťirea conectivit─â╚Ťii ╚Öi sprijinirea tranzi╚Ťiei spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finan┼úeaz─â proiecte de cooperare transna┼úional─â, în conformitate cu priorit─â┼úile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dun─ârii (EUSDR).

Concentrarea geografic─â include regiuni din nou─â state membre (Austria, Bulgaria, Croa┼úia, Republica Ceh─â, Ungaria, Germania, România, Slovacia ┼či Slovenia), dar ┼či din trei ┼ú─âri din afara UE (Bosnia-Her┼úegovina, Serbia ┼či Muntenegru).

Bugetul Programului de cooperare transna┼úional─â pentru regiunea Dun─ârii este în valoare de 222 de milioane de euro, astfel:

  • 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR); FEDR are, drept obiectiv, consolidarea coeziunii economice ┼či sociale în Uniunea European─â, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia (în perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro în regiunile Europei);
  • 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asisten┼ú─â pentru Preaderare (IPA); IPA ofer─â asisten┼ú─â financiar─â ┼či tehnic─â pentru a sprijini procesul de reform─â în ┼ú─ârile în curs de aderare. Fondurile IPA dezvolt─â capacit─â┼úile acestor ┼ú─âri, având, drept rezultat, evolu┼úii pozitive ┼či progresive în regiune (în perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro).

Beneficiarii eligibili sunt autorit─â╚Ťi locale/regionale/na╚Ťionale, organisme de drept public, Grup─âri Europene de Cooperare Teritorial─â (GECT), organiza╚Ťii interna╚Ťionale, organisme private, inclusiv IMM-uri.

Ratele de cofinan╚Ťare (pentru statele membre) sunt:

  • Priorit─â╚Ťile 1-4: 85% FEDR + 15% cofinan╚Ťare na╚Ťional─â
  • Prioritatea de AT: 75% FEDR + 25 % cofinan╚Ťare na╚Ťional─â

Cofinan╚Ťarea na╚Ťional─â poate fi public─â sau privat─â.

Autoritatea de Management a programului este Ministerul Economiei Na╚Ťionale din Ungaria.