Primele 55 de propuneri de proiecte de cooperare din regiunea Dunarii, aprobate la finantare

Joi, 29 Septembrie 2016

Primele 55 de propuneri de proiect, dintre cele 100 depuse în cadrul primului apel al Programului TransnaÈ›ional Dunărea, au fost aprobate la finanÈ›are de Comitetul de Monitorizare (CM) al programului. Proiectele au primit o alocare de aproximativ 96 de milioane de euro, reprezentând 54% din bugetul FEDR total al programului.

Dintre proiectele aprobate, 5 sunt coordonate de lideri de proiect din România. În urma deciziei CM, Autoritatea de Management È™i Secretariatul Comun vor informa reprezentanÈ›ii liderilor de proiect despre paÈ™ii care trebuie întreprinÈ™i în vederea semnării contractelor de finanÈ›are È™i demarării implementării proiectelor.

Decizia a fost luată în cadrul celei de-a treia întâlniri a CM, organizată în perioada 27-28 septembrie a.c., la BucureÈ™ti. În contextul în care, în acest an, È›ara noastră deÈ›ine preÈ™edinÈ›ia acestui program, alături de Bosnia-HerÈ›egovina, întâlnirea a fost prezidată de Camelia Coporan, Șeful Autorității NaÈ›ionale din România pentru acest program (care funcÈ›ionează la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale È™i AdministraÈ›iei Publice).

Alte teme discutate au fost legate de organizarea celui de-al doilea apel de proiecte și de coordonarea programului cu obiectivele Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

În ceea ce priveÈ™te cel de-al doilea apel de proiecte, s-a decis ca lansarea acestuia sa aibă loc în luna ianuarie a anului 2017, alte detalii urmând a fi anunÈ›ate, până la sfârÈ™itul anului în curs, pe pagina de internet a programului È™i în cadrul evenimentelor de promovare care urmează a fi organizate, inclusiv pe teritoriul României.

În prezent, este deschis apelul de proiecte dedicat Coordonatorilor de Arii Prioritare SUERD È™i este în pregătire un apel dedicat proiectelor tip ”seed money” (care să acorde capital iniÈ›ial promotorilor de proiecte ce pot avea impact major în Regiunea Dunării), estimat a fi lansat în semestrul al doilea al anului 2017.

* * *

Programul de cooperare transnaÈ›ională pentru regiunea Dunării, gestionat de MDRAP în calitate de Autoritate NaÈ›ională, stimulează inovarea È™i spiritul antreprenorial, conservarea patrimoniului natural È™i cultural din regiunea Dunării, îmbunătățirea conectivității È™i sprijinirea tranziÈ›iei spre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. Programul finanÅ£ează proiecte de cooperare transnaÅ£ională, în conformitate cu priorităţile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR).

Concentrarea geografică include regiuni din nouă state membre (Austria, Bulgaria, CroaÅ£ia, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia ÅŸi Slovenia), dar ÅŸi din trei ţări din afara UE (Bosnia-HerÅ£egovina, Serbia ÅŸi Muntenegru).

Bugetul Programului de cooperare transnaÅ£ională pentru regiunea Dunării este în valoare de 222 de milioane de euro, astfel:

  • 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR); FEDR are, drept obiectiv, consolidarea coeziunii economice ÅŸi sociale în Uniunea Europeană, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia (în perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro în regiunile Europei);
  • 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA); IPA oferă asistenţă financiară ÅŸi tehnică pentru a sprijini procesul de reformă în ţările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacităţile acestor ţări, având, drept rezultat, evoluÅ£ii pozitive ÅŸi progresive în regiune (în perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro).

Beneficiarii eligibili sunt autorități locale/regionale/naționale, organisme de drept public, Grupări Europene de Cooperare Teritorială (GECT), organizații internaționale, organisme private, inclusiv IMM-uri.

Ratele de cofinanțare (pentru statele membre) sunt:

  • Prioritățile 1-4: 85% FEDR + 15% cofinanÈ›are naÈ›ională
  • Prioritatea de AT: 75% FEDR + 25 % cofinanÈ›are naÈ›ională

Cofinanțarea națională poate fi publică sau privată.

Autoritatea de Management a programului este Ministerul Economiei Naționale din Ungaria.