Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene: A zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe

Miercuri, 27 Martie 2019

În perioada 26 – 27 martie 2019, a avut loc, la Sinaia, cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Monitorizare INTERREG Europe, organizat─â de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) ╚Öi Secretariatul Comun al Programul INTERREG Europe, sub egida Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene.

La reuniune au participat exper╚Ťi din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene ╚Öi ╚Ť─ârile partenere cu statut special (Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia), precum ┼či reprezentan╚Ťi ai Comisiei Europene, ai Autorit─â╚Ťii de Management, Autorit─â╚Ťii de Certificare ╚Öi ai Secretariatului Comun.

Principalele teme ale agendei au vizat rezultatele celui de-al patrulea apel de proiecte (derulat în perioada 7 mai – 22 iunie 2018): au fost depuse 170 de proiecte, dintre care 60 au fost aprobate în cadrul ╚Öedin╚Ťei de la Sinaia - 24 dintre acestea (în valoare de 3,1 milioane de euro) au beneficiari români. În cadrul primelor trei apeluri (2015, 2016, 2017), au fost aprobate alte 71 de proiecte depuse de beneficiari români, c─ârora li s-au alocat finan╚Ť─âri de 10,19 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR).

În calitate de coordonator al evenimentelor Pre╚Öedin╚Ťiei României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAP, a subliniat importan╚Ťa pe care Guvernul României o acord─â programelor de cooperare teritorial─â european─â, precum ╚Öi faptul c─â, prin rezultatele ob╚Ťinute, Pre╚Öedin╚Ťia României la Consiliul Uniunii Europene urm─âre╚Öte s─â pun─â în valoare beneficiile pe care o Uniune puternic─â ┼či coeziv─â le poate aduce fiec─âruia dintre locuitorii s─âi: „Ne-am asumat ca motto <<Coeziunea, o valoare comun─â european─â>> pentru c─â am vrut s─â transmitem un mesaj ferm privind importan╚Ťa acestui principiu esen╚Ťial pentru dezvoltarea armonioas─â, echilibrat─â ┼či durabil─â a Uniunii Europene, prin reducerea disparit─â┼úilor de dezvoltare între diversele regiuni ┼či crearea de oportunit─â┼úi reale pentru to┼úi cet─â┼úenii s─âi“.

* * *

Programul INTERREG Europe urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea punerii în aplicare a politicilor ╚Öi programelor de dezvoltare regional─â, în principal a celor care urm─âresc investi╚Ťiile pentru cre╚Ötere economic─â ╚Öi a locurilor de munc─â ╚Öi, dup─â caz, a celor de cooperare teritorial─â european─â, prin promovarea schimbului de experien╚Ť─â ╚Öi a înv─â╚Ť─ârii de noi politici de c─âtre actorii de interes regional.

Pentru perioada 2014-2020, programul are un buget de 359 de milioane de euro, din care:

  • 322,4 milioane de euro pentru proiecte de cooperare interregional─â implementate de partenerii din Uniunea European─â (partenerii din Norvegia ╚Öi Elve╚Ťia vor fi cofinan╚Ťa╚Ťi din fonduri na╚Ťionale de ╚Ť─ârile respective);
  • 15,3 milioane de euro pentru platforme de înv─â╚Ťare de politici publice;
  • 21,3 milioane de euro pentru asisten╚Ťa tehnic─â a programului (configurare, implementare, monitorizare etc.).

Programul este activ în 30 de ╚Ť─âri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elve╚Ťia ╚Öi Norvegia. Autoritatea de Management a programului este Fran╚Ťa (prin Regiunea Nord-Pas de Calais), iar Secretariatul Comun are sediul în Lille. Autoritatea Na╚Ťional─â, din partea României, este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, prin Direc╚Ťia Programe de Cooperare Teritorial─â European─â.