PRES RO: ANFP a organizat reuniunea grupului de experti din cadrul EPSO

Marti, 12 Martie 2019

În contextul exercit─ârii Pre┼čedin┼úiei Consiliului UE de c─âtre România, Agen┼úia Na┼úional─â a Func┼úionarilor Publici (ANFP), institu┼úie aflat─â în subordinea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), a organizat, în perioada 11-12 martie 2019, Reuniunea grupului de exper┼úi din cadrul Oficiului European pentru Selec┼úia Personalului – EPSO. La eveniment au participat aproximativ 60 de persoane - reprezentan╚Ťi ai statelor membre, ai Comisiei Europene ╚Öi ai EPSO, al─âturi de reprezentan╚Ťi ai ANFP ╚Öi MDRAP.

Tematicile abordate în cadrul întâlnirii au vizat situa╚Ťia procedurilor de selec╚Ťie a personalului la nivelul EPSO, oportunit─â╚Ťile de angajare ╚Öi experien╚Ťa de munc─â în cadrul Comisiei Europene, inteligen┼úa artificial─â – o perspectiv─â european─â. Totodat─â, au fost prezentate procedurile de recrutare dezvoltate de diferite organiza┼úii de la nivelul UE.

Cu aceast─â ocazie, un reprezentant din cadrul ANFP a prezentat procedura de selec╚Ťie ╚Öi recrutare în func╚Ťia public─â în România, iar unul dintre studen╚Ťii români care au participat la campania Ambasadorii Carierei în Institu╚Ťiile Europene, derulat─â de EPSO, a prezentat experien╚Ťa acumulat─â în acest context.

Prezent la eveniment, Virgil Alin Chiril─â, secretar de stat în cadrul MDRAP, a mul╚Ťumit tuturor pentru participare ┼či ┼či-a exprimat întregul sprijin, în calitatea sa de coordonator al evenimentelor PRES RO, la nivel de minister.

Pre╚Öedintele ANFP, Vasile Felix Cozma, a mul╚Ťumit, de asemenea, participan╚Ťilor pentru interesul acordat întâlnirii de la Bucure┼čti, exprimându-╚Öi bucuria de a fi gazda evenimentului.

Ne bucur─âm c─â am putut facilita organizarea reuniunii EPSO, cu atât mai mult cu cât ANFP a reprezentat România în cadrul re╚Ťelei, înc─â din 2013. A╚Ö dori s─â v─â mul╚Ťumesc pentru excelenta colaborare de pân─â acum ╚Öi s─â v─â asigur de încrederea într-o bun─â continuare a activit─â╚Ťilor pe durata Pre╚Öedin╚Ťiei României”, a fost mesajul transmis de pre╚Öedintele ANFP.

Evenimentul EPSO este cel de-al doilea eveniment, derulat în contextul PRES RO, în care este implicat─â ANFP, în calitate de organizator.

***

Oficiul European pentru Selec╚Ťia Personalului (EPSO) este organismul responsabil cu selectarea personalului care ar putea lucra pentru institu╚Ťiile ╚Öi agen╚Ťiile Uniunii Europene, inclusiv Parlamentul European, Consiliul European, Comisia European─â, Curtea European─â de Justi╚Ťie, Curtea de Conturi, Serviciul de Ac╚Ťiune Extern─â, Comitetul Economic ╚Öi Social, Comitetul Regiunilor ╚Öi Ombudsmanul European. Fiecare institu╚Ťie este apoi în m─âsur─â s─â recruteze personal din rândul grupurilor de candida╚Ťi selecta╚Ťi de EPSO. În medie, EPSO prime╚Öte aproximativ 60.000-70.000 de aplica╚Ťii pe an ╚Öi aproximativ 1.500-2.000 de candida╚Ťi sunt recruta╚Ťi de institu╚Ťiile Uniunii Europene.

Rolul EPSO este de a servi institu╚Ťiile UE prin furnizarea unor proceduri de selec╚Ťie de înalt─â calitate, eficiente, care s─â le permit─â s─â recruteze persoana potrivit─â, pentru locul de munc─â potrivit, la momentul potrivit. De la intrarea în func╚Ťiune în ianuarie 2003, EPSO s-a transformat într-un centru de selec╚Ťie de excelen╚Ť─â, care evolueaz─â în permanen╚Ť─â pentru institu╚Ťiile UE.

Re╚Ťeaua grupului de exper╚Ťi din cadrul EPSO este organizat─â în jurul principalelor sale domenii de interes, printre care se num─âr─â managementul resurselor umane ╚Öi dezvoltarea organiza╚Ťional─â, inovarea ╚Öi livrarea serviciilor.

România particip─â, prin Agen┼úia Na┼úional─â a Func┼úionarilor Publici (ANFP), în cadrul re╚Ťelei EPSO înc─â din 2013.