Precizari referitoare la circulara privind obligatia racordarii gospodariilor la retelele de canalizare

Luni, 11 Martie 2019

Ca urmare a apari┼úiei în pres─â a unor informa┼úii referitoare la faptul c─â Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) a trimis o circular─â prin care în╚Ötiin╚Ťeaz─â prim─âriile c─â persoanele care au acces la canalizare vor fi obligate s─â se bran╚Öeze la re╚Ťea, MDRAP face urm─âtoarele

PRECIZ─éRI:

1. Circulara a fost transmis─â cu titlu informativ c─âtre unit─â┼úile administrativ-teritoriale, în scopul de a le comunica primarilor ╚Öi cet─â╚Ťenilor prevederile Directivei Consiliului 91/271/EEC din 21 mai 1991 privind epurarea apelor urbane reziduale, modificat─â ┼či completat─â de Directiva Comisiei 98/15/EC în 27 februarie 1998.

2. Totodat─â, obiectivul acestei circulare a fost acela de a avea o situa┼úie clar─â a gospod─âriilor care nu s-au racordat pân─â în prezent la re┼úelele de canalizare, având în vedere angajamentele pe care România le-a asumat prin Tratatul de Aderare. În acest sens, se inten╚Ťioneaz─â identificarea unor solu┼úii în paralel cu Legea serviciului de alimentare cu ap─â ┼či de canalizare nr. 241/2006, care s─â sprijine cet─â┼úenii în vederea bran┼č─ârii integrale.

3. Circulara a fost elaborat─â ca urmare a unor decizii luate de c─âtre comitetul interministerial creat în acest scop ╚Öi urm─âre╚Öte evitarea eventualelor penalit─â╚Ťi financiare pe care România ar fi nevoit─â s─â le suporte.

4. Men┼úion─âm c─â, prin Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â, MDRAP a alocat, pân─â în prezent, peste 15 miliarde lei pentru 2.946 de obiective de investi┼úii care vizeaz─â: alimentarea cu ap─â (1.540 obiective), canalizarea (1.106 obiective) ┼či sistemele integrate de alimentare cu ap─â ┼či canalizare (300 obiective).