POR: Peste 20 de milioane de lei, pentru reabilitarea Cetatii Fagarasului

Marti, 6 Iunie 2017

Un nou contract de finan┼úare cu fonduri europene a fost semnat ast─âzi de doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene (MDRAPFE), pentru restaurarea ┼či valorificarea Cet─â┼úii F─âg─âra┼čului (jud. Bra┼čov).

Proiectul va fi implementat prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritar─â 5 – Îmbun─ât─â┼úirea mediului urban ┼či conservarea, protec┼úia ┼či valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural, ┼či vizeaz─â restaurarea, consolidarea ┼či amenajarea/refunc┼úionalizarea unor spa┼úii existente, din incinta cet─â┼úii, prin reconstituirea, respectiv refacerea acestora.

Valoarea total─â a investi┼úiei este de 21.805.731,57 de lei, din care valoarea finan┼ú─ârii nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 21.369.616,594 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibil─â a proiectului).

Proiectul este unul foarte a┼čteptat de autorit─â┼úile locale ┼či de turi┼čti, deopotriv─â, întrucât Cetatea F─âg─âra┼čului este una dintre cele mai mari ┼či mai bine conservate cet─â┼úi feudale din Europa de Est. Prin semnarea acestui contract, se dovede┼čte înc─â o dat─â c─â fondurile europene pe care România le are la dispozi┼úie reprezint─â o surs─â de finan┼úare extrem de pre┼úioas─â pentru conservarea patrimoniului cultural ┼či pentru valorificarea acestuia”, a men┼úionat doamna Sevil Shhaideh, subliniind c─â România ┼či-a propus ca, pân─â la finalul acestui an, s─â ramburseze de la Comisia European─â 5,2 miliarde de euro.

Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni, iar, dup─â interven╚Ťia asupra obiectivului, se estimeaz─â c─â num─ârul vizitatorilor va cre┼čte de la 75.540 la 100.711.

* * *

În Programul de Guvernare sunt prev─âzute, prin intermediul Programului Opera╚Ťional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

  • 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construc╚Ťia/modernizarea ╚Öi extinderea spa╚Ťiului de produc╚Ťie/servicii IMM, inclusiv dotare cu instala╚Ťii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, ma╚Öini, inclusiv noi tehnologii;
  • peste 100.000 gospod─ârii reabilitate termic;
  • peste 45 monumente istorice reabilitate;
  • 3 spitale regionale nou construite;
  • 122.000 de elevi, studen┼úi care vor beneficia de infrastructura educa┼úional─â modernizat─â;
  • peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;
  • 2.100 km de drumuri jude╚Ťene modernizate pentru 1 milion de cet─â╚Ťeni;
  • 280 de ambulatorii ┼či 35 de unit─â┼úi de primiri urgen┼úe reabilitate/modernizate/extinse;
  • peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construc╚Ťia/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.