POR - A fost actualizat Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investitie 2.2 - IMM

Luni, 29 Ianuarie 2018

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene a actualizat Ghidul specific Apelului nr. POR/102/2/2, Axa prioritar─â 2 - Îmbun─ât─â┼úirea competitivit─â┼úii întreprinderilor mici ┼či mijlocii, Prioritatea de investi┼úii 2.2 - Sprijinirea cre─ârii ╚Öi extinderea capacit─â╚Ťilor avansate de produc╚Ťie ╚Öi dezvoltarea serviciilor, cu prevederile ordinului ministrului delegat pentru fonduri europene nr. 7209/2017.

Modificarea este în concordan╚Ť─â cu prevederile Regulamentului CE nr. 1084/2017 de modificare a Regulamentului CE nr. 651/2014 ╚Öi vizeaz─â introducerea conceptului de ”relocare” în contextul definirii investi╚Ťiilor ini╚Ťiale.

Restul condi╚Ťiilor ╚Öi prevederilor din ghidul specific r─âmân neschimbate. Men╚Ťion─âm faptul c─â apelul de proiecte este închis din data de 30.08.2017.

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional-POR 2014-2020 urmeaz─â POR 2007-2013 ╚Öi este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), în perioada actual─â de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene ╚Öi a fost adoptat de Comisia European─â pe data de 23 iunie 2015. Obiectivul s─âu general este cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o ax─â de asisten╚Ť─â tehnic─â), care au în total o alocare estimat─â de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezint─â sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribu╚Ťia na╚Ťional─â.