POR 2014-2020: Proiecte de peste 240 de milioane de lei, pentru conservarea patrimoniului cultural

Marti, 23 Mai 2017

Peste 30 de milioane de lei vor fi aloca┼úi pentru dou─â proiecte din jude┼úele Mure┼č ┼či Cara┼č-Severin, care vizeaz─â conservarea, protec┼úia ┼či valorificarea patrimoniului cultural.

Contractele de finan┼úare au fost semnate ast─âzi de doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene (MDRAPFE), cele dou─â proiecte urmând s─â fie implementate prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritar─â 5 – Îmbun─ât─â┼úirea mediului urban ┼či conservarea, protec┼úia ┼či valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural.

Primul proiect vizeaz─â reabilitarea Muzeului de ┼×tiin┼úele Naturii Târgu Mure┼č, are o durat─â de implementare de 89 de luni, valoarea total─â a investi┼úiei fiind de 11.273.740,86 de lei, din care finan┼úarea nerambursabil─â alocat─â de MDRAPFE - AM POR este de 9.201.073,17 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibil─â a proiectului). Dup─â lucr─ârile de restaurare, consolidare ╚Öi amenajare/refunc╚Ťionalizare a spa╚Ťiilor existente, în vederea valorific─ârii muzeului la standarde europene, se estimeaz─â c─â num─ârul de vizitatori pe an va cre┼čte la 7.404 (fa┼ú─â de 6.985 câ┼úi sunt în prezent).

Cel de-al doilea proiect are în vedere consolidarea, restaurarea, conservarea ┼či protec┼úia Cet─â┼úii Ladislau din comuna Coronini (jud. Cara┼č-Severin). Al─âturi de lucr─ârile de restaurare, consolidare ╚Öi amenajare/refunc╚Ťionalizare a spa╚Ťiilor existente, prin proiect va fi reamenajat ┼či Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile ┼či turnurile cet─â┼úii cu asize de piatr─â, se vor amenaja platforme ┼či pasarele, se va construi un corp anex─â, se vor realiza instala┼úii electrice ┼či sanitare, precum ┼či iluminat arhitectural ┼či ambiental, se va amenaja incinta sitului ┼či se vor realiza alei pietonale. Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea total─â a investi┼úiei fiind de 19.851.860,74 de lei, din care 19.348.458,15 lei (98% din valoarea eligibil─â a proiectului) reprezint─â finan┼úarea nerambursabil─â alocat─â de MDRAPFE - AM POR. Dup─â finalizare, autorit─â┼úile locale estimeaz─â includerea cet─â┼úii în circuitul turistic (cu minimum 750 de vizitatori pe an).

Pân─â în prezent, pe Axa Prioritar─â 5 din POR 2014-2020, am semnat 15 contracte de finan┼úare, cu o valoare total─â de peste 240 de milioane de lei. Vom continua s─â investim în obiective de patrimoniu, pentru a le reda atât comunit─â┼úilor locale, cât ┼či turi┼čtilor interesa┼úi de cultur─â, festivaluri, evenimente etc., iar fondurile pe care Uniunea European─â ni le pune la dispozi┼úie reprezint─â o surs─â de finan┼úare foarte important─â.”, a precizat doamna viceprim-ministru Shhaideh, subliniind c─â, în continuare, cre┼čterea gradului de absorb┼úie r─âmâne o prioritate absolut─â a Guvernului.