POC 2014-2020: Viceprim-ministrul Shhaideh a semnat primele 11 contracte de finantare

Joi, 25 Mai 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, a semnat ast─âzi, 25 mai a.c., primele 11 contracte de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Competitivitate 2014-2020. La eveniment au fost prezen╚Ťi prim-ministrul Sorin Grindeanu, Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fonduri europene, ╚Öi Augustin Jianu, ministrul comunica╚Ťiilor ╚Öi societ─â╚Ťii informa┼úionale.

Proiectele se încadreaz─â în ac┼úiunea 2.2.1 aferent─â Axei Prioritare 2 - „Sprijinirea cre┼čterii valorii ad─âugate generate de sectorul TIC ┼či a inov─ârii în domeniu prin dezvoltarea de clustere”.

Cele 11 contracte sunt primele semnate dintre cele 22 de proiecte ce au ob╚Ťinut peste 90 de puncte în urma procesului de evaluare ┼či selec┼úie a cererilor de finan╚Ťare depuse în cadrul apelului de proiecte deschis în perioada 02.11.2015 – 29.02.2016.

Proiectele vizeaz─â dezvoltarea unor game de produse/servicii TIC cu aplicabilitate în restul economiei române┼čti pentru integrarea pe vertical─â a solu┼úiilor TIC ╚Öi realizarea proiectelor strategice inovative cu impact asupra dezvolt─ârii întregii industrii TIC la nivel na┼úional sau interna┼úional.

Proiectele au o valoare a asisten┼úei financiare nerambursabile cuprins─â între 226,9 mii lei ┼či 4,04 milioane lei ╚Öi o perioad─â de implementare cuprins─â între 12 ┼či 36 de luni.

Finan┼úarea acordat─â proiectelor aferente ac┼úiunii 2.2.1 urm─âre┼čte s─â asigure trecerea de la externalizarea unor servicii la dezvoltarea bazat─â pe inovare, colaborarea între structurile de tip cluster din industria TIC, inclusiv în cadrul acestora, precum ┼či colaborarea între întreprinderile centrate pe domeniul TIC ┼či clusterele din domeniu, pentru asigurarea unui acces rapid ┼či facil la implementarea rezultatelor cercet─ârii/dezvolt─ârii în scopul ob┼úinerii de produse inovatoare.

Pentru aceast─â categorie de proiecte, bugetul ini╚Ťial de 59,73 milioane euro a fost suplimentat la 79,35 milioane. Am luat decizia aceasta ca s─â putem acorda finan╚Ťare tuturor proiectelor ce au dep─â╚Öit pragul minim de calitate, având în vedere c─â este vorba despre proiecte care duc la cre┼čterea contribu┼úiei sectorului TIC pentru competitivitatea economic─â”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

Categoriile de solicitan╚Ťi eligibili sunt microîntreprinderi, întreprinderi mici sau mijlocii centrate pe domeniul TIC sau microîntreprinderi, întreprinderi mici sau mijlocii care fac parte dintr-un cluster centrat pe domeniul TIC, ce depun o cerere de finan┼úare singuri sau ca lider al unui consor┼úiu de IMM-uri care fac parte din clustere centrate pe domeniul TIC;

Sprijinul acordat va viza dezvoltarea de produse/servicii/aplicaţii TIC inovative prin:

- investi┼úii în active corporale ┼či necorporale în cadrul unei investi┼úii ini┼úiale;

- investi┼úii în cercetare industrial─â ┼či dezvoltare experimental─â;

- investi┼úii în proiecte de inovare ale IMM-urilor;

- investi┼úii în proiecte de inovare de proces ┼či organiza┼úionale.

Informa╚Ťii generale

Programul Opera╚Ťional Competitivitate 2014-2020 are o alocare financiar─â total─â de 1,58 miliarde euro, din care 1,329 reprezint─â alocare FEDR.

Programul finan╚Ťeaz─â proiecte din 2 axe prioritare:

- Axa prioritar─â 1: Cercetare, Dezvoltare ┼či Inovare (CDI) în sprijinul competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi dezvolt─ârii afacerilor - 952,57 milioane euro;

- Axa prioritar─â 2: Tehnologia Informa╚Ťiei ╚Öi Comunica╚Ťiilor pentru o economie digital─â competitiv─â - 630,19 milioane euro.

Ac╚Ťiunea 2.2.1 aferent─â Axei Prioritare 2 - „Sprijinirea cre┼čterii valorii ad─âugate generate de sectorul TIC ┼či a inov─ârii în domeniu prin dezvoltarea de clustere” are un buget de 79,35 mil. euro din care 67 mil.euro FEDR.

Apelul de proiecte lansat pe 02.11.2015 are un buget de 59.73 mil euro.

În cadrul apelului au fost depuse 212 proiecte, din care 145 de proiecte au dep─â╚Öit pragul minim de calitate (75 de puncte), a╚Öa cum a rezultat în urma procesului de evaluare, astfel:

- peste 90 de puncte: 22 proiecte, cu o valoare a finanţării nerambursabile de 11,90 milioane euro;

- între 80 ╚Öi 90 de puncte: 78 proiecte, cu o valoare a finan┼ú─ârii nerambursabile de 47,62 milioane euro;

- între 75 ╚Öi 79,99 de puncte: 45 de proiecte, cu o valoare a finan┼ú─ârii nerambursabile de 19,62 milioane euro.