PNDL: peste 8.000 de cereri de finantare, incepe evaluarea documentatiei depuse

Vineri, 17 Martie 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra┼úiei publice ┼či fondurilor europene ╚Öi prim-ministrul Sorin Grindeanu s-au aflat, ast─âzi, în jude╚Ťul Cara╚Ö Severin, unde au avut mai multe întâlniri. Programul doamnei Shhaideh a inclus o reuniune cu reprezentan╚Ťii autorit─â┼úilor publice locale, pentru a prezenta priorit─â╚Ťile de guvernare.

Cei doi înal╚Ťi oficiali au vorbit despre succesul etapei de depunere de proiecte prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â, program guvernamental gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene. Programul finan╚Ťeaz─â mai multe categorii de proiecte locale, pe baza cererilor de finan╚Ťare pentru obiective de investi╚Ťii întocmite de autorit─â╚Ťile locale.

Num─ârul de cereri de finan╚Ťare dep─â╚Öe╚Öte, în prezent, de 8.000, num─ârul final urmând s─â fie stabilit dup─â operarea tuturor înregistr─ârilor.

„Am prelungit programul la Ministerul Dezvolt─ârii, astfel încât s─â putem prelua toate cererile de finan╚Ťare pe PNDL, inclusiv pe cele aduse ast─âzi, în ultima zi de depunere. Urmeaz─â încadrarea pe categorii de proiecte finan╚Ťate, evaluarea documenta╚Ťiei depuse ╚Öi solicitarea de clarific─âri, acolo unde este cazul, pentru a începe etapa de analiz─â ╚Öi prioritizare, conform prevederilor din legisla╚Ťia aplicabil─â programului”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.

╚śi cu aceast─â ocazie, viceprim-ministrul Shhaideh s-a referit la faptul c─â Programul de guvernare are la baz─â principiul conform c─âruia în fiecare localitate din ╚Ťar─â trebuie s─â fie asigurat un set minim de servicii publice (10S), în domeniile: s─ân─âtate, educa╚Ťie, ap─â – canalizare, energia termic─â ╚Öi electric─â, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, locuire ╚Öi sport. Sursele de finan╚Ťare pentru aceste categorii de investi╚Ťii sunt asigurate prin programele europene ╚Öi prin PNDL.

Ministrul dezvolt─ârii a mai precizat c─â, începând cu 1 ianuarie 2018, se va revizui modul de func╚Ťionare a autorit─â╚Ťilor, astfel încât cotele defalcate din impozitul pe venit destinate bugetelor locale va cre╚Öte de la 71,5% la 100%, considerându-se normal ca cei care pl─âtesc s─â beneficieze de aceste fonduri care, nu vor mai fi virate la bugetul de stat.

Întâlnirea de ast─âzi face parte dintr-o serie de vizite ale viceprim-ministrului în jude╚Ťe, organizate în ultimele s─âpt─âmâni, ca r─âspuns la invita╚Ťia autorit─â╚Ťilor publice locale. Discu╚Ťiile au ca obiectiv s─â asigure o mai mare predictibilitate a m─âsurilor guvernamentale, s─â intensifice dialogul ╚Öi colaborarea între nivelurile central ╚Öi local din sistemul public.