Peste 5.000 de beneficiari, printr-un proiect in valoare de 42,9 milioane lei derulat prin POIM in judetul Tulcea

Miercuri, 5 Aprilie 2017

Un proiect major derulat în jude╚Ťul Tulcea a ob╚Ťinut finan╚Ťare nerambursabil─â din fonduri europene în valoare de 35 de milioane de lei, prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare (POIM) 2014-2020. Contractul de finan╚Ťare a fost semnat mar╚Ťi, 4 aprilie a.c., de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene.

Contractul de finan╚Ťare are o valoare total─â de 42,9 milioane de lei ╚Öi are ca obiect fazarea proiectului reabilitare ╚Öi extindere a sistemelor de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â în 4 localit─â╚Ťi din jude╚Ťul Tulcea: Tulcea, Sulina, Isaccea ╚Öi M─âcin. Este vorba despre continuarea ╚Öi finalizarea lucr─ârilor privind reabilitarea sistemului de alimentare cu ap─â ╚Öi a sistemului de colectare a apei uzate începute prin POS Mediu 2007-2013 ╚Öi care au constat în:

- reabilitarea conductelor de aduc╚Ťiune de la sursele de ap─â de suprafa╚Ť─â ╚Öi subteran─â ╚Öi a sta╚Ťiilor de tratare a apei;

- reabilitarea ╚Öi extinderea rezervoarelor de ap─â, a sta╚Ťiilor de pompare, de hidrofor, contorizare ╚Öi a re╚Ťelelor de alimentare cu ap─â potabil─â;

- reabilitarea și extinderea sistemelor de colectare și epurare a apelor uzate.

Circa 5.300 de persoane vor beneficia de o mai bun─â alimentare cu ap─â ╚Öi de o mai bun─â tratare a apelor uzate, în urma implement─ârii proiectului.

În etapa a doua a proiectului sunt prev─âzute reabilitarea a 14,6 km de re╚Ťele de distribu╚Ťie a apei potabile ╚Öi extinderea lor cu 2,2 km, o sta╚Ťie de tratare la Sulina, 3 rezervoare de ap─â, 1010 contoare de ap─â ╚Öi 1 sistem SCADA. Sunt prev─âzute, totdat─â, reabilitarea a 6,9 km de re╚Ťele de canalizare, extinderea lor cu 10,2 km ╚Öi 2 noi sta╚Ťii de pompare a apei uzate.

Investi╚Ťiile pentru extinderea ╚Öi reabilitarea infrastructurii de ap─â ╚Öi ape uzate vor fi puse în aplicare de c─âtre operatorul regional SC Aquaserv SA Tulcea. Aquaserv este persoan─â juridic─â român─â de drept privat ╚Öi de utilitate public─â, operator regional în numele Asocia╚Ťiei de Dezvoltare Intercomunitar─â „Dezvoltarea Durabil─â a Serviciilor de Ap─â ╚Öi Canalizare din jude╚Ťul Tulcea”, conform contractului de delegare încheiat în anul 2007.

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene are calitatea de autoritate de management a POIM.