Peste 11 milioane euro pentru imbunatatirea diagnosticarii si a tratarii tumorilor maligne in zona de granita dintre Romania si Serbia

Vineri, 28 Iulie 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a semnat contractul de finan╚Ťare Ini╚Ťiativa comun─â România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalier─â: îmbun─ât─â╚Ťirea diagnostic─ârii ╚Öi trat─ârii tumorilor maligne în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România – Serbia.

Proiectul î╚Öi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacien╚Ťii cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane euro, din care 10 milioane euro fonduri europene. Obiectivul principal vizeaz─â încurajarea colabor─ârii în domeniul oncologiei între institu╚Ťiile medicale din aria eligibil─â a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne ╚Öi eficiente pentru pacien╚Ťi. Proiectul este derulat în România de c─âtre Spitalul Clinic Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â ”Pius Brînzeu” din Timi╚Öoara, ONCOGEN ╚Öi Spitalul Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Re╚Öita, iar în Serbia de c─âtre Spitalul General Po┼żarevac ╚Öi Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii.

Obiectivele specifice ale proiectului se refer─â la îmbun─ât─â╚Ťirea ╚Öi modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:

- extinderea colabor─ârii între spitalele din regiunea transfrontalier─â România-Serbia prin implementarea aplica╚Ťiilor de telediagnostic ╚Öi modernizarea echipamentelor informatice;

- implementarea unei noi platforme software specializate, care s─â permit─â schimbul rapid de informa╚Ťii între medicii oncologi;

- modernizarea metodelor de tratament chirurgical ╚Öi schimbul de informa╚Ťii între speciali╚Öti;

- dezvoltarea fundament─ârii pe baze de date a trat─ârii cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului ╚Öi a cre╚Öte speran╚Ťa de via╚Ť─â a pacien╚Ťilor.

De rezultatele ob╚Ťinute va beneficia în principal popula╚Ťia din zona de grani╚Ť─â a ambelor ╚Ť─âri, cele trei spitale implicate în proiect oferind anual aproximativ 397.000 consulta╚Ťii.

Despre proiect:

Acest proiect contribuie la realizarea obiectivului specific 2: Cre┼čterea poten┼úialului ariei programului pentru o cre┼čtere favorabil─â incluziunii, pe baza îmbun─ât─â┼úirii calit─â┼úii vie┼úii tuturor reziden┼úilor de pe cele dou─â p─âr┼úi ale grani┼úei prin ac┼úiuni comune, în special pentru îmbun─ât─â┼úirea accesului popula┼úiei la servicii medicale, servicii sociale, servicii ce sprijin─â accesul la înv─â┼ú─âmântul primar moderne ┼či eficiente, din cadrul Axei Prioritare 1: Promovarea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea serviciilor de baz─â pentru o cre╚Ötere favorabil─â incluziunii..

Despre Program:

Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalier─â România – Serbia continu─â finan╚Ťarea cooper─ârii transfrontaliere în zona de grani╚Ť─â româno-sârb─â, prin intermediul Instrumentului de Asisten╚Ť─â pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene ╚Öi al guvernelor celor dou─â state. Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din fondurile Uniunii Europene. Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Cara╚Ö Severin ╚Öi Mehedin╚Ťi (din România) ╚Öi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Ju┼żno Banatski, Brani─Źevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

România îndepline╚Öte în continuare rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Ministerului Integr─ârii Europene - Guvernul Republicii Serbia, iar Secretariatul Tehnic Comun este organizat la Timi┼čoara, în cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalier─â Timi┼čoara, fiind sprijinit de Antena STC stabilit─â la Vršac, Republica Serbia. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare vor fi îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.

Mai multe despre Program: www.brct-timisoara.ro și www.romania-serbia.net.