Participarea viceprim-ministrului Sevil Shhaideh la Festivalul Saptamana Haferland

Luni, 14 August 2017

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a participat duminică, 13 august, la Criț, la Festivalul Săptămâna Haferland, alături de preşedintele Klaus Iohannis, Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Emil Hurezeanu – Ambasadorul României la Berlin, Barbara Stamm, preşedintele Parlamentului landului Bavaria, Herta Daniel, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania.

Viceprim-ministrul Shhaideh şi-a arătat aprecierea pentru contribuția festivalului la promovarea regiunii şi a vorbit despre sprijinul acordat la nivel guvernamental pentru proiectele de dezvoltare locală: "Sunt deosebit de onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la un eveniment aparte (...). Demersul dumneavoastră de a organiza acest festival are menirea de a ne duce cu gândul la momente din copilărie, de a ne apropia de familie şi prieteni, de a ne cunoaşte, de a ne revedea, de a reveni la tradiții și obiceiuri, îndrăznesc să spun că este un festival despre oameni și pentru oameni, un festival al sufletului. Vă asigur că veți găsi mereu în ministerul pe care îl reprezint și în mine un partener solid, deschis la discuții și implicat în comunitate."

Conform organizatorilor, “Săptămâna Haferland” este un festival care își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania.

Cea de-a cincea ediție a Săptămânii Haferland are loc în perioada 9 – 14 august 2017 și va include localitățile Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Bunești, Homorod, Archita, Cloașterf și Meșendorf.

***

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene finanțează o serie de proiecte de reabilitare a infrastructurii locale în zonă, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), Programul Operațional Regional şi prin Compania Națională de Investiții. Un număr de 13 proiecte beneficiază de alocări în valoare totală de 48,06 milioane lei, prin PNDL I şi PNDL II. Localitățile beneficiare sunt Buneşti, Rupea, Criț, Homorod (jud. Braşov), Saschiz şi Vânători (jud. Mureş).

De asemenea, 4 obiective de investiții au fost finanțate în județul Braşov la Buneşti, Cincşor, Criț şi Mesendorf, prin Programul Operațional Regional 2007-2013, parte a unui proiect mai amplu de reabilitarea a 18 biserici din 4 județe. Proiectul "Tezaure Fortificate Redescoperite- Dezvoltarea durabilă a regiunii Centru prin punerea în valoare a potențialului turistic al rețelei de biserici fortificate săsești din Transilvania" a avut o valoare totală de 16,9 milioane lei, din care 14,4 milioane a constituit finanțare nerambursabilă. Proiectul a fost implementat de Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România.