OUG pentru protectia persoanelor vulnerabile social

Joi, 30 Mai 2019

Guvernul României a aprobat, în ┼čedin┼úa de ast─âzi, 30 mai, o Ordonan┼ú─â de Urgen┼ú─â pentru modificarea OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului na┼úional de dezvoltare local─â (PNDL).

Astfel, modificarea aprobat─â prevede m─âsuri menite s─â asigure protec╚Ťia social─â, pentru a se crea cadrul legal prin care institu╚Ťiile publice c─ârora le-a fost sistat─â alimentarea cu cote defalcate din impozitul pe venit sau cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, s─â-╚Öi poat─â onora obliga╚Ťiile de plat─â stabilite prin lege c─âtre persoanele vulnerabile social, atât cele care beneficiaz─â de asistent personal, cât ╚Öi cele care au dreptul la o indemniza╚Ťie lunar─â.

Actul normativ era necesar întrucât, în procesul de implementare a PNDL, au existat beneficiari care nu au respectat prevederile legale, iar Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) le-a solicitat acestora returnarea sumelor decontate necuvenit.

Pân─â în prezent, în situa┼úia în care beneficiarii nu restituiau sumele decontate necuvenit în termenul stabilit, MDRAP solicita în scris Ministerului Finan┼úelor Publice sistarea aliment─ârii atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât ┼či cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrare.

În aceste condi┼úii, exist─â unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale c─ârora le-a fost sistat─â alimentarea conturilor cu cote defalcate din impozitul pe venit ┼či cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat ╚Öi care nu au posibilitatea s─â pl─âteasc─â drepturile cuvenite persoanelor cu handicap grav, precum ╚Öi s─â asigure func╚Ťionarea sistemului de protec┼úie a copilului ┼či a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.