Noutati privind Regio 2014 - 2020

Marti, 21 Aprilie 2015

Galerie foto |

Liviu Dragnea, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, a anun┼úat ast─âzi c─â primele ghiduri ale solicitantului pentru Regio - Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 vor fi publicate în luna mai a.c.

Anun┼úul a fost f─âcut la forumul „Noile linii de finan┼úare, noi oportunit─â┼úi pentru România” organizat de Intact Media Grup la Palatul Parlamentului, eveniment în cadrul c─âruia au fost prezentate fondurile europene disponibile pentru România în perioada de programare 2014-2020.

Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 are 11 axe prioritare (plus o axa de asistenta tehnica) ┼či o alocare estimat─â de 8,25 miliarde euro. „În ceea ce prive┼čte stadiul negocierilor cu Comisia European─â, la aceast─â or─â negocierile sunt finalizate ca ┼či fond, acum se lucreaz─â la formularea unor prevederi. Nu au fost negocieri foarte simple. A durat mai mult pentru ca s-a discutat cu aproape toate serviciile Comisiei Europene, nu doar cu direc┼úia de specialitate, DG Regio. Vom avea câteva tipuri noi de investi┼úii: centre de transfer tehnologic, eficien┼ú─â energetic─â ┼či în cl─âdiri publice, în iluminat public ┼či m─âsuri pentru mobilitate urban─â. O alt─â noutate sunt instrumentele financiare pentru mediul privat: 100 de milioane de euro pentru garantare, 150-200 de milioane de euro pentru subven╚Ťionarea dobânzii”, a precizat Liviu Dragnea.

Pentru zona Deltei Dunarii vom folosi instrumentul ITI: 1 miliard de euro vor fi alocate pentru aceast─â zon─â. O alt─â noutate este modul în care România abordeaz─â Strategia Dun─ârii: se pare c─â suntem singura ╚Ťar─â care finan╚Ťeaza în mod real proiecte pentru Strategia Dunarii”, a mai anun┼úat ministrul dezvolt─ârii regionale. Investi┼úiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezint─â o noutate fa┼ú─â de programul anterior (2007-2013). Ele permit interven┼úii concentrate ┼či corelate pe mai multe domenii dintr-o singur─â zon─â, pentru dezvoltarea integrat─â a acesteia.

ITI Delta Dun─ârii va fi utilizat, prin contribu╚Ťia tuturor Fondurilor Europene Structurale ┼či de Investi┼úii (FESI) 2014-2020, într-un areal format din 38 de unit─â╚Ťi administrativ teritoriale din cadrul Rezerva╚Ťiei Biosfera Delta Dun─ârii, din Jude╚Ťul Tulcea ╚Öi din nordul Jude╚Ťului Constan╚Ťa. În aceast─â zon─â, Regio 2014 – 2020 va sprijini finan╚Ťarea activit─â╚Ťilor din urm─âtoarele axe prioritare: Axa 2. Sprijinirea competitivit─â╚Ťii mediului de afaceri Axa 3. Sprijinirea tranzi╚Ťiei c─âtre o economie cu emisii sc─âzute de carbon Axa 5. Îmbun─ât─â╚Ťirea mediului urban ╚Öi conservarea, protec╚Ťia ╚Öi valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural Axa 6. Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â ╚Öi local─â Axa 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabil─â a turismului Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de s─ân─âtate ╚Öi sociale Axa 10. Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii educa╚Ťionale.

Regio 2014-2020 va cofinan┼úa, de asemenea, Programul Na┼úional de Cadastru ┼či Carte Funciar─â al României: „Nu va fi finan┼úat în totalitate din Programul Opera┼úional Regional. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferen╚Ťa va fi suportat─â din veniturile Agen┼úiei Na┼úionale de Cadastru. Este un program foarte necesar ce se va întinde pe 7-8 ani. Vom stabili ┼či modul în care se prioritizeaz─â localit─â┼úile, vrem s─â mergem pe principiul cadastrului general, adic─â atunci când se ia o unitate administrativ teritorial─â se face cadastru complet, nu pe categorii extravilan/intravilan”, a completat ministrul Liviu Dragnea.

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice gestioneaz─â Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 în calitate de Autoritate de Management.