Noi masuri pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene

Joi, 2 August 2018

Guvernul a adoptat ast─âzi, 2 august, o Ordonan╚Ť─â pentru modificarea ┼či completarea Ordonan┼úei de urgen┼ú─â nr. 40/2015 privind gestionarea financiar─â a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Actul normativ are în vedere dou─â m─âsuri:

1. Una este în beneficiul întreprinderilor mici ╚Öi mijlocii (IMM), în sensul c─â li se ofer─â cât mai multor IMM–uri oportunitatea finan╚Ť─ârii proiectelor din fonduri europene, pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector ╚Öi competitivitatea.

Practic, se va asigura cadrul legal semn─ârii de contracte de finan╚Ťare în limita a 200% din alocare pentru Axa prioritar─â 2 - Îmbun─ât─â┼úirea competitivit─â┼úii întreprinderilor mici ┼či mijlocii, din cadrul Programului Opera╚Ťional Regional, coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice.

2. Cea de-a doua m─âsur─â vine în sprijinul autorit─â╚Ťilor administra╚Ťiei publice locale în calitate de beneficiari ai proiectelor finan╚Ťate din fonduri europene, pentru situa╚Ťiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul.

Concret, se reglementeaz─â ╚Öi pentru aceste situa╚Ťii modul de cuprindere a taxei pe valoarea ad─âugat─â neeligibil─â pl─âtit─â, aferent─â cheltuielilor eligibile efectuate de autorit─â┼úile administra╚Ťiei publice locale, astfel încât sumele respective vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management.

M─âsura se aplic─â proiectelor finan╚Ťate prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020, Axele Prioritare 3, 4 ╚Öi 7 (sc─âderea emisiilor de carbon, dezvoltarea urban─â durabil─â ╚Öi diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabil─â a turismului), dar ┼či proiectelor finan╚Ťate prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020 în domeniul gestion─ârii de╚Öeurilor, moderniz─ârii sistemelor de termoficare ╚Öi transporturilor pe care autorit─â┼úile administra╚Ťiei locale le implementeaz─â pentru operatorii regionali de ap─â, respectiv, pentru regiile autonome aeroportuare, cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat.