Modificari la Statutul functionarilor publici

Joi, 9 Martie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat în consultare public─â, la 1 martie a.c., un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul func╚Ťionarilor publici. Proiectul de lege are ca principale obiective profesionalizarea func╚Ťiei publice, asigurarea unei flexibilit─â╚Ťi sporite în accesul la func╚Ťia public─â, cre╚Öterea eficien╚Ťei activit─â╚Ťii func╚Ťionarilor publici ╚Öi modificarea sistemului de recrutare, prin organizarea de concursuri na╚Ťionale pentru testarea competen╚Ťelor generale, urmate de concursuri pe post, prin testarea competen╚Ťelor profesionale specifice postului respectiv.

Prin publicarea proiectului, ministerul a urm─ârit tocmai respectarea transparen╚Ťei în adoptarea actelor normative ╚Öi colectarea de contribu╚Ťii pentru elaborarea celei mai bune variante de Statut al func╚Ťionarilor publici.

Astfel, forma postat─â pe site este în curs de modificare, ca urmare a observa╚Ťiilor ╚Öi comentariilor primite în etapa de consultare public─â.

Forma actual─â a proiectului de lege prevede, la art. 3, ╚Öi transparen╚Ťa, printre principiile care stau la baza exercit─ârii func┼úiei publice.

Cu privire la prevederea ce stabile┼čte c─â raporturile de serviciu înceteaz─â de drept în cazul în care func┼úionarul public are o pedeaps─â definitiv─â privativ─â de libertate, cu executare, men╚Ťion─âm c─â este vorba despre alinierea cu prevederile din Codul Muncii.

Reamintim c─â 10 martie este termenul limit─â pân─â la care se pot depune observa╚Ťii, cei interesa╚Ťi s─â contribuie la îmbun─ât─â╚Ťirea actului normativ pot face propuneri în scris la adresa info@mdrap.ro.

Preciz─âm c─â ╚Öi alte prevederi incluse în varianta ini╚Ťial─â pot fi modificate, în func╚Ťie de propunerile ╚Öi observa╚Ťiile primite în etapa de consultare public─â.

Proiectul a fost ini╚Ťiat pentru a transpune o serie de documente programatice elaborate la nivel na╚Ťional în ultimii ani, cum ar fi: Strategia pentru consolidarea administra┼úiei publice 2014-2020 (HG nr. 909/2014), Strategia privind dezvoltarea func┼úiei publice 2016-2020 (HG nr. 525/2016), Strategia privind formarea profesional─â pentru administra┼úia public─â 2016-2020 (HG nr. 650/2016), dar ╚Öi pentru a remedia deficien╚Ťe de ordin tehnic din actualul Statut, inclusiv corelarea cu alte acte normative.