Mesajul viceprim-ministrului Sevil Shhaideh transmis la Adunarea generala a AMR

Luni, 13 Martie 2017

I Galerie foto I

Stimate domnule președinte,

Onora╚Ťi participan╚Ťi,

Doamnelor ╚Öi domnilor, 

Permite╚Ťi-mi s─â v─â mul╚Ťumesc pentru invita╚Ťia pe care mi-a╚Ťi adresat-o ╚Öi s─â v─â asigur, c─â am venit cu deschiderea pe care v-o ar─ât─âm mereu, cu aceea┼či disponibilitate pentru dialog ┼či colaborare, iar motivul este c─â sunte┼úi unul dintre partenerii no╚Ötri tradi┼úionali, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene, fiind ministerul care are func┼úia de a reprezenta interesele administra┼úiei publice locale în Guvern. Remarc, în mod deosebit, abordarea constructiv─â a AMR: Asocia┼úia Municipiilor nu e o structur─â care doar cere, ci vine cu propuneri ┼či solu┼úii, iar propunerile f─âcute sunt de înalt─â expertiz─â.

Suntem, aici, la conducerea MDRAPFE, oameni care am lucrat în administra╚Ťia public─â local─â. ╚śtim ce înseamn─â s─â implementezi proiecte europene ╚Öi, tocmai de aceea, venim în sprijinul dumneavoastr─â. Este unul dintre motivele pentru care, în Programul de Guvernare, am men╚Ťionat sprijinirea autorit─â╚Ťilor publice locale ╚Öi cre╚Öterea absorb╚Ťiei fondurilor europene ca fiind dou─â dintre priorit─â╚Ťile noastre de guvernare.

În to╚Ťi ace╚Öti ani a╚Ťi dovedit tuturor factorilor deciden╚Ťi c─â Asocia╚Ťia Municipiilor din România reprezint─â tradi╚Ťie, profesionalism ╚Öi un partener de încredere, iar membrii dumnneavoastr─â, prin proiectele pe care le dezvolt─â, un real sprijin pentru comunit─â┼úile din care face╚Ťi parte!

In Programul de Guvernare 2017-2020, am inclus m─âsuri concrete care pot rezolva mare parte din problemele cu care va confrunta╚Ťi. Astfel, reamintesc priorit─â╚Ťile ministerului: PNDL etapa 2 – pentru finan╚Ťarea a 5000 de obiective (ap─â, canalizare, drumuri, dispensare, etc) , 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe ╚Öi 2.000 de unit─â╚Ťi de înv─â╚Ť─âmânt preuniversitar, care necesit─â investi╚Ťii pentru ob╚Ťinerea autoriza╚Ťiilor de func╚Ťionare, cu un buget de 30 miliarde credite de angajament, PNDL etapa 1 – care include toate obiectivele de investi╚Ťie aflate în finan╚Ťare la 31/12/2016 ╚Öi pentru care avem asigurat─â sursa de finan╚Ťare la nivelul a 2 miliarde credite bugetare. De asemenea, vom corela toate investi╚Ťiile care se vor finan╚Ťa din PNDL cu cele care se vor finan╚Ťa din fonduri europene, astfel încât pân─â la finalul acestui an s─â ramburs─âm de la Comisia European─â 5,2 miliarde de euro.

In domeniul reformei administra╚Ťiei publice, una dintre priorit─â╚Ťile de guvernare o reprezint─â adoptarea Codului Administrativ.

In domeniul resurselor umane din administra╚Ťia public─â, MDRAPFE a elaborat proiectul de modificare ╚Öi completare a Legii nr. 188/1999 privind statutul func╚Ťionarilor publici. Principalele aspecte prev─âzute în acest proiect au în vedere: realizarea unei eviden╚Ťe unitare a întregului personal din administra╚Ťia public─â, modificarea statutului prefec╚Ťilor ╚Öi subprefec╚Ťilor ca func╚Ťii de demnitate public─â, cu rang de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat ╚Öi reintroducerea, corelativ, a func╚Ťiei de secretar general al institu╚Ťiei prefectului. Ministerul a demarat ╚Öi procedurile necesare pentru viitorul Cod al serviciilor comunitare de utilit─â┼úi publice. În cel mai scurt timp, vom avea o comisie de specialitate, din care vor face parte ┼či reprezentan┼úii structurilor asociative ale autorit─â┼úilor administra┼úiei publice locale. V─â invit─âm s─â contribui╚Ťi la lucr─ârile acestei comisii!

Am trecut în revist─â doar câteva m─âsuri de stimulare a dezvolt─ârii locale pentru a ne ar─âta sprijinul ╚Öi interesul crescut pentru eforturile pe care dumneavostr─â le face╚Ťi în vederea eficientiz─ârii activit─â╚Ťii unit─â╚Ťilor administrativ teritoriale .