Mesajul viceprim-ministrului Paul Stanescu de Ziua Internationala Anticoruptie

Duminica, 9 Decembrie 2018

Începând cu anul 2006, data de 9 decembrie a fost stabilit─â, de c─âtre Adunarea General─â a ONU, ca Ziua Interna╚Ťional─â Anticorup╚Ťie. Aceasta reprezint─â un prilej pentru a ne aminti c─â trebuie s─â ne asum─âm lupta pentru prevenirea corup┼úiei prin promovarea principiilor etice, a integrit─â╚Ťii, transparen╚Ťei ╚Öi responsabilit─â╚Ťii propriilor ac╚Ťiuni, atât în serviciile publice, cât ╚Öi în cele private.

Administra┼úia public─â reprezint─â un domeniu de o importan┼ú─â major─â, întrucât a┼čtept─ârile cet─â┼úenilor cu privire la cei care sunt angaja┼úi în serviciul public sunt strâns legate de modul în care este perceput─â func┼úionarea statului, de nivelul încrederii în sistemul public, de func┼úionarea optim─â a institu┼úiilor în acord cu necesit─â┼úile societ─â┼úii. Din aceast─â perspectiv─â, administra┼úia public─â trebuie s─â func┼úioneze pe baza unor principii ┼či valori legate de integritate, impar┼úialitate, suprema┼úia interesului public, responsabilitate, r─âspundere ┼či, nu în ultimul rând, transparen┼ú─â.

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice este unul dintre principalii actori guvernamentali, care consider─â imperios necesar─â continuarea dezvolt─ârii ┼či implement─ârii unor instrumente care s─â conduc─â la transparentizarea procesului decizional, la prevenirea efectiv─â a corup┼úiei ┼či la cre┼čterea nivelului de încredere a beneficiarilor în serviciile publice oferite.

În acest sens, Strategia pentru Integritate 2015-2020 a MDRAP vizeaz─â abordarea unor probleme ┼či vulnerabilit─â┼úi specifice ariilor de activitate ┼či competen┼ú─â ale institu┼úiei, precum ┼či identificarea unor solu┼úii care s─â r─âspund─â acestora în mod real ┼či eficient.

În acest an, de exemplu, am organizat 16 sesiuni de instruire pentru aproximativ 400 de persoane responsabile cu implementarea Strategiei Na╚Ťionale Anticorup╚Ťie de la nivelul administra╚Ťiei publice locale (prim─ârii ╚Öi consilii jude╚Ťene), în care s-a discutat atât despre identificarea riscurilor de corup╚Ťie, cât ╚Öi despre m─âsurile de remediere a acestora.

Aceste demersuri sunt extrem de importante întrucât, dup─â cum afirma António Guterres (Secretarul General al ONU), „Putem atinge obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabil─â numai dac─â fiecare na╚Ťiune are institu╚Ťii puternice, transparente ╚Öi incluzive, bazate pe suprema╚Ťia legii ╚Öi sprijinite de public.”