MDRAPFE a lansat in ultimele doua luni apeluri in valoare de 2,3 miliarde euro bani europeni

Miercuri, 3 Ianuarie 2018

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin autorit─â╚Ťile de management pentru programele gestionate, a lansat în lunile noiembrie ╚Öi decembrie apeluri de proiecte în valoare total─â de aproximativ 2,3 miliarde euro fonduri europene.

Concentrarea puternic─â din ultima perioad─â pe lansarea tuturor finan╚Ť─ârilor europene, pe evaluarea proiectelor depuse ╚Öi semnarea contractelor începe s─â dea roade. Recuper─âm întârzierile ╚Öi, simultan, ne preg─âtim pentru anul viitor. Este un moment potrivit s─â adresez un gând bun „coechipierilor” mei pentru rezultatele pe care le-am ob╚Ťinut împreun─â” - a spus Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Dintre finan╚Ť─ârile disponibile, 387 milioane euro (cofinan╚Ťare UE) sunt pentru domeniul educa╚Ťiei. Ne referim la sprijinul din Programul Opera╚Ťional Regional (POR) pentru investi╚Ťii în dotare ╚Öi echipare infrastructuri de înv─â╚Ť─âmânt - aproximativ 222 milioane euro pentru cre╚Öterea particip─ârii la mai multe etape educa╚Ťionale – înv─â╚Ť─âmânt antepre╚Öcolar, pre╚Öcolar, obligatoriu, precum ╚Öi înv─â╚Ťare pe tot parcursul vie╚Ťii. De asemenea, în cadrul Programului Opera╚Ťional Capital Uman (POCU) au fost deschise apeluri de proiecte în valoare total─â de 165 milioane euro fonduri europene pentru sc─âderea ratei abandonului ╚Öcolar ╚Öi readucerea tinerilor în sistemul educa╚Ťional prin programe de tip “a doua ╚Öans─â”, respectiv pentru cre╚Öterea particip─ârii la înv─â┼ú─âmântul superior ╚Öi pentru optimizarea ofertelor de studii din înv─â╚Ť─âmântul superior în sprijinul coresponden╚Ťei cu pia╚Ťa muncii.

Cre╚Öerea accesului la locuri de munc─â ╚Öi reinser╚Ťia pe pia╚Ťa muncii a tinerilor ╚Öomeri, accesul la servicii de calitate sociale ╚Öi de s─ân─âtate, reducerea num─ârului de persoane cu risc de s─âr─âcie, sunt teme finan╚Ťate în cadrul a patru apeluri deschise din POCU, cu o alocare UE de 235 milioane euro (fonduri UE).

Pentru sprijinirea dezvolt─ârii inteligente ╚Öi dezvoltarea afacerilor, au fost lansate apeluri din Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC) – 52 milioane de euro (contribu╚Ťie UE) pentru Cre╚Öterea investi┼úiilor private în Cercetare – Dezvoltare - Inovare (finan╚Ť─âri disponibile pentru întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare) ╚Öi din POR – 47 milioane euro care sus╚Ťin Investi╚Ťii pentru IMM pentru implementarea unui rezultat al cercet─ârii - inov─ârii în parteneriat cu un ITT ╚Öi 110 milioane euro pentru sprijinirea incubatoarelor ╚Öi acceleratoarelor de afaceri. De asemenea, o contribu╚Ťie la acest tip de dezvoltare o au ╚Öi apelurile în valoare total─â de 110 milioane euro (cofinan╚Ťare UE) lansate din POCU ╚Öi dedicate sprijinirii de Activit─â╚Ťi independente, antreprenoriat ╚Öi creare de întreprinderi, inclusiv microîntreprinderi ╚Öi întreprinderi mici ╚Öi mijlocii inovatoare, respectiv pentru Cre╚Öterea num─ârului de angaja╚Ťi care beneficiaz─â de instrumente, metode, practici standard de management al resurselor umane pentru adaptarea la dinamica sectoarelor economice cu poten╚Ťial competitiv.

Dezvoltarea infrastructurii este un alt domeniu care beneficiaz─â de oportunit─â╚Ťi de finan╚Ťare consistente, în principal prin intermediul Programului Opera╚Ťional Infrastructura Mare (POIM), care a deschis în ultimele dou─â luni apeluri pentru dezvoltarea infrastructurilor de transport pe ap─â ╚Öi aerian (325 milioane euro fonduri europene), infrastructurii de energie (50 milioane euro pentru Reducerea consumului mediu de energie electric─â la nivelul locuin┼úelor ╚Öi pentru Cre┼čterea produc┼úiei de energie din resurse regenerabile mai pu┼úin exploatate - biomas─â, biogaz, geotermal). Sprijinirea eficien╚Ťei energetice este ╚Öi subiectul cererilor de proiecte în valoare total─â de aprox. 145 milioane euro deschise în cadrul POR, iar în sprijinul infrastructurii de mediu, 342 milioane euro au fost aloca╚Ťi din POIM pentru Reducerea pagubelor cauzate de fenomenele naturale asociate schimb─ârilor climatice (inunda╚Ťii, eroziune costier─â).

Dezvoltarea zonelor de frontier─â se poate face cu ajutorul finan╚Ť─ârilor de circa 105 milioane euro (fonduri UE), deschise prin programele de cooperare teritorial─â România - Ucraina, România – Moldova, România – Serbia, iar dezvoltarea regiunii Delta Dun─ârii este subiectul unui apel dedicat în valoare de 199 milioane euro, cu finan╚Ťare POR.

De asemenea, pentru sprijinirea ╚Öi dezvoltarea sistemului de gestionare a fondurilor europene au fost lansate finan╚Ť─âri în valoare de 137 milioane euro, prin Programul Opera╚Ťional Asisten╚Ť─â Tehnic─â.

Lista ghidurilor lansate în lunile noiembrie ╚Öi decembrie

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene are rol de autoritate de management pentru majoritatea programelor opera╚Ťionale 2014-2020 derulate în România: - Programul Opera╚Ťional Infrastructura Mare (POIM), Programul Opera╚Ťional Capital Uman (POCU), Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC), Programul Opera╚Ťional Regional (POR), Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â (POCA), Programul Opera╚Ťional Asisten╚Ť─â Tehnic─â (POAT), precum ╚Öi pentru Programele comune de Cooperare România – Bulgaria, România – Moldova, România – Ucraina, România - Serbia, România – Ungaria, ”Bazinul M─ârii Negre”.