Masuri fiscal-bugetare in sprijinul administratiei publice locale

Joi, 23 August 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 23 august a.c., o Ordonan╚Ť─â prin care se asigur─â sprijin autorit─â╚Ťilor publice locale în finalizarea proiectelor finan╚Ťate din fonduri europene.

Prin acest mecanism, unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale ale administra╚Ťiei publice locale pot accesa, în cursul acestui an, împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru asigurarea prefinan┼ú─ârii ┼či/sau cofinan┼ú─ârii proiectelor finan╚Ťate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

Se r─âspunde astfel solicit─ârii Asocia╚Ťiei Municipiilor din România ╚Öi se stimuleaz─â atragerea de fonduri europene pentru finan╚Ťarea proiectelor locale de infrastructur─â: ap─â-canalizare, ╚Öcoli, spitale, drumuri.

Împrumuturile se acord─â cu o rat─â de dobând─â fix─â pe toat─â durata de derulare, calculat─â în func╚Ťie de ROBOR la 3 luni, comunicat─â de Banca Na┼úional─â a României în ultima zi lucr─âtoare a lunii anterioare autoriz─ârii împrumutului, plus o marj─â, în func┼úie de scaden┼úa împrumuturilor.

Marja se stabile┼čte astfel:

  • 1,5 puncte procentuale pentru scaden┼úe de pân─â la 3 ani, inclusiv;
  • 2,0 puncte procentuale pentru scaden┼úe între 3 ┼či 5 ani, inclusiv;
  • 2,5 puncte procentuale pentru scaden┼úe între 5 ┼či 10 ani, inclusiv;
  • 3,0 puncte procentuale pentru scaden┼úe între 10 ┼či 20 de ani,inclusiv.

Perioada de rambursare este stabilit─â potrivit scaden┼úei împrumutului acordat, cu posibilitatea ramburs─ârii anticipate, par┼úial sau integral. Rambursarea se efectueaz─â în tran┼če trimestriale, egale, începând cu trimestrul urm─âtor acord─ârii acestora. Dobânda aferent─â se calculeaz─â lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acord─ârii împrumutului, ┼či se pl─âte┼čte trimestrial, în suma cumulat─â pân─â la zi.

Termenul-limit─â de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018.

Unit─â┼úile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune documenta╚Ťia la direc┼úiile generale regionale ale finan┼úelor publice/administra┼úiile jude┼úene ale finan┼úelor publice, pentru a fi transmis─â Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

M─âsurile contribuie la îndeplinirea priorit─â┼úii majore a Guvernului privind îmbun─ât─â┼úirea absorb┼úiei fondurilor UE ╚Öi asigurarea cofinan┼ú─ârii proiectelor finan┼úate din programele na┼úionale.