Investitie din fonduri europene pentru amenajarea Lacului Belona din Eforie

Vineri, 28 Iulie 2017

Doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a semnat un contract de finan╚Ťare pentru proiectul „Amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate public─â - Lacul Belona, ora╚Öul Eforie”.

Proiectul, propus spre finan╚Ťare de Prim─âria ora╚Öului Eforie, jude╚Ťul Constan╚Ťa, este finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020 ╚Öi are o alocare de peste 4,5 milioane euro.

Obiectivul acestuia este readucerea pe harta turistic─â a zonei litoralului românesc a unui obiectiv natural aflat într-o accentuat─â stare de degradare. Beneficiarul proiectului va ecologiza lacul ╚Öi va amenaja împrejurimile prin construirea de alei pietonale, spa╚Ťii verzi ╚Öi o pist─â de biciclete în lungime de 1,2 km. Vor fi create infrastructurile conexe de utilitate public─â - iluminare public─â, mobilier urban, ci╚Ömele de b─âut ap─â. O promenad─â de tip ponton ╚Öi un turn belvedere cu în─âl╚Ťimea de 20 m vor fi punctele noi de atrac╚Ťie în aria lacului Belona din Eforie.

De investi╚Ťiile din fonduri europene vor beneficia atât locuitorii ora╚Öului Eforie, cât ╚Öi investitorii locali. Astfel, ca urmare a implement─ârii proiectului de finan╚Ťare se preconizeaz─â o cre╚Ötere cu peste 15% a num─ârului de turi╚Öti, fa╚Ť─â de anul 2015. De asemenea, amenajarea lacului Belona va contribui la cre╚Öterea economic─â a zonei ╚Öi la cre╚Öterea ocup─ârii for╚Ťei de munc─â.

Lacul Belona se afl─â în sudul ora╚Öului Eforie ╚Öi a fost amenajat la sfâr╚Öitul anilor ‘50 pentru agrement, pe locul a dou─â ochiuri de ap─â s─ârat─â. Lacul Belona este un lac artificial, cu ap─â dulce, cu o suprafa╚Ťa de cca. 5,2 ha ╚Öi o adâncime de aproape 6 m.

Proiectul este finan╚Ťat din Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020, Axa prioritar─â – 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabil─â a turismului, Prioritatea de investi╚Ťii - 7.1 Sprijinirea unei cre╚Öteri favorabile ocup─ârii for╚Ťei de munc─â, prin dezvoltarea poten╚Ťialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care s─â includ─â reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum ╚Öi sporirea accesibilit─â╚Ťii ╚Öi dezvoltarea resurselor naturale ╚Öi culturale specifice.