Interreg Europe: participati la INFO DAY pentru primul apel de proiecte!

Joi, 25 Iunie 2015

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) organizeaz─â mar╚Ťi, 30 iunie 2015, de la ora 9.30, INFO DAY Interreg Europe - eveniment de informare cu privire la primul apel de proiecte pentru perioada 2014-2020.

Evenimentul va avea loc la Centrul de Conferin╚Ťe al Institutului Na╚Ťional de Statistic─â din B-dul Libertatii nr. 16, sector 5, Bucure╚Öti ┼či este destinat, în principal, poten┼úialilor beneficiari. Este vorba despre autorit─â╚Ťile publice, organismele de drept public ╚Öi organismele private non-profit.

Participarea la eveniment trebuie confirmat─â completând formularul online pân─â joi, 25 iunie, ora 16:00.

Participan╚Ťii vor putea urm─âri prezentarea primului apel de proiecte al noului program de cooperare interregional─â ╚Öi vor primi r─âspunsuri la eventualele întreb─âri legate de participarea în cadrul unor proiecte, din partea reprezentan╚Ťilor Secretariatului Comun (Fran╚Ťa) al programului, care vor fi prezen╚Ťi la eveniment.

Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro si finan╚Ťeaz─â dou─â tipuri de ac╚Ťiuni: Proiecte de cooperare interregional─â ╚Öi Platforme de înv─â╚Ťare de politici. MDRAP este Autoritate Na╚Ťional─â a programului ╚Öi Punct Na╚Ťional de Contact.

Not─â în aten┼úia redac┼úiilor

- Presa are acces pe toat─â durata evenimentului

- Jurnali┼čtii interesa┼úi sunt ruga┼úi s─â confirme participarea la Biroul de pres─â al MDRAP

Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro  

* * *

Context

Primul apel de propuneri de proiecte Interreg Europe a fost lansat pe 22 iunie ╚Öi va r─âmâne deschis pân─â pe 31 iulie 2015.

Aplican╚Ťii se pot consulta în privin╚Ťa ideii de proiect cu secretariatul programului pân─â pe data de 3 iulie 2015. Dup─â aceast─â dat─â, sprijinul va fi disponibil prin telefon, doar cu privire la procesul de aplicare on-line.

În cadrul acestui program vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre ele ofer─â posibilitatea utiliz─ârii rezultatelor ob╚Ťinute pe parcursul perioadei de programare 2014-2020 (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, MDRAP consider─â util─â implicarea activ─â înc─â din primul apel de proiecte a poten┼úialilor beneficiari.

Comitetul de Monitorizare a programului Interreg Europe a aprobat termenii de referin╚Ť─â. Formularele pentru scrisoarea de sprijin ╚Öi declara╚Ťia de parteneriat nu au fost modificate, astfel încât solicitan╚Ťii care au început s─â î╚Öi preg─âteasc─â aplica╚Ťia folosind formularele în draft le pot depune, împreun─â cu aplica╚Ťia.

Pachetul solicitantului, versiunea final─â, este publicat în site-ul programului, la http://www.interreg4c.eu/interregeurope/callforproposals. Sistemul de aplicare on-line (www.iolf.eu) este în curs de testare final─â ╚Öi va fi disponibil cel mai târziu pe 29 iunie 2015.

* * *

Programul INTERREG EUROPE , derulat în perioada 2014-2020, urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea punerii în aplicare a politicilor ╚Öi programelor de dezvoltare regional─â, în principal a programelor din cadrul obiectivului privind investi╚Ťiile pentru cre╚Ötere economic─â ╚Öi a locurilor de munc─â ╚Öi, dac─â este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana prin promovarea schimbului de experien╚Ť─â ╚Öi a înv─â╚Ť─ârii de noi politici, în rândul actorilor de interes regional.

Interreg Europe este activ în 30 de ╚Ť─âri: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elve╚Ťia ╚Öi Norvegia.

Autoritatea de Management a programului este Consiliul Regional Nord-Pas de Calais (Fran┼úa). Autoritatea Na╚Ťional─â, din partea României, este Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, prin Direc╚Ťia General─â Programe Europene.

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorial─â european─â (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comun─â de management ┼či 6 programe pentru care este autoritate na┼úional─â). Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România: cu regiuni din statele vecine - în cadrul cooper─ârii transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic - în cadrul cooper─ârii transna┼úionale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - în cadrul cooper─ârii interregionale.