Interreg Europe: participati la INFO DAY pentru primul apel de proiecte!

Joi, 25 Iunie 2015

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) organizează marți, 30 iunie 2015, de la ora 9.30, INFO DAY Interreg Europe - eveniment de informare cu privire la primul apel de proiecte pentru perioada 2014-2020.

Evenimentul va avea loc la Centrul de Conferințe al Institutului Național de Statistică din B-dul Libertatii nr. 16, sector 5, București şi este destinat, în principal, potenţialilor beneficiari. Este vorba despre autoritățile publice, organismele de drept public și organismele private non-profit.

Participarea la eveniment trebuie confirmată completând formularul online până joi, 25 iunie, ora 16:00.

Participanții vor putea urmări prezentarea primului apel de proiecte al noului program de cooperare interregională și vor primi răspunsuri la eventualele întrebări legate de participarea în cadrul unor proiecte, din partea reprezentanților Secretariatului Comun (Franța) al programului, care vor fi prezenți la eveniment.

Programul dispune de un buget de 359 de milioane de euro si finanțează două tipuri de acțiuni: Proiecte de cooperare interregională și Platforme de învățare de politici. MDRAP este Autoritate Națională a programului și Punct Național de Contact.

Notă în atenţia redacţiilor

- Presa are acces pe toată durata evenimentului

- Jurnaliştii interesaţi sunt rugaţi să confirme participarea la Biroul de presă al MDRAP

Tel.: +4 0372 111 499, E-mail: presa@mdrap.ro  

* * *

Context

Primul apel de propuneri de proiecte Interreg Europe a fost lansat pe 22 iunie și va rămâne deschis până pe 31 iulie 2015.

Aplicanții se pot consulta în privința ideii de proiect cu secretariatul programului până pe data de 3 iulie 2015. După această dată, sprijinul va fi disponibil prin telefon, doar cu privire la procesul de aplicare on-line.

În cadrul acestui program vor exista doar 3-4 apeluri, iar participarea la primul dintre ele oferă posibilitatea utilizării rezultatelor obținute pe parcursul perioadei de programare 2014-2020 (durata medie a unui proiect va fi de 3-5 ani). De aceea, MDRAP consideră utilă implicarea activă încă din primul apel de proiecte a potenţialilor beneficiari.

Comitetul de Monitorizare a programului Interreg Europe a aprobat termenii de referință. Formularele pentru scrisoarea de sprijin și declarația de parteneriat nu au fost modificate, astfel încât solicitanții care au început să își pregătească aplicația folosind formularele în draft le pot depune, împreună cu aplicația.

Pachetul solicitantului, versiunea finală, este publicat în site-ul programului, la http://www.interreg4c.eu/interregeurope/callforproposals. Sistemul de aplicare on-line (www.iolf.eu) este în curs de testare finală și va fi disponibil cel mai târziu pe 29 iunie 2015.

* * *

Programul INTERREG EUROPE , derulat în perioada 2014-2020, urmărește îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor și programelor de dezvoltare regională, în principal a programelor din cadrul obiectivului privind investițiile pentru creștere economică și a locurilor de muncă și, dacă este cazul, a programelor din cadrul obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana prin promovarea schimbului de experiență și a învățării de noi politici, în rândul actorilor de interes regional.

Interreg Europe este activ în 30 de țări: cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elveția și Norvegia.

Autoritatea de Management a programului este Consiliul Regional Nord-Pas de Calais (Franţa). Autoritatea Națională, din partea României, este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția Generală Programe Europene.

MDRAP gestionează, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorială europeană (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comună de management şi 6 programe pentru care este autoritate naţională). Programele de Cooperare Teritorială Europeană presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România: cu regiuni din statele vecine - în cadrul cooperării transfrontaliere, cu regiunile dintr-un anumit spaţiu geografic - în cadrul cooperării transnaţionale, respectiv cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene - în cadrul cooperării interregionale.