Ghidul solicitantului, lansat in consultare publica pana pe 20 aprilie 2016

Luni, 21 Martie 2016

CLARIFICARE: Documenta╚Ťia publicat─â con╚Ťine informa╚Ťii pentru care consultarea între Statele Membre se afl─â în desf─â╚Öurare.

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Interreg V-A România – Ungaria, lanseaz─â în consultare public─â ast─âzi, 21 martie a.c., propunerea de Ghid al solicitantului aferent primului apel pentru propuneri de proiecte strategice din cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria.

În acest context, p─âr╚Ťile interesate sunt invitate s─â se implice în procesul de consultare a ghidului, iar opiniile ╚Öi contribu╚Ťiile în vederea îmbun─ât─â╚Ťirii acestui document sunt a╚Öteptate, pân─â la data de 20 aprilie 2016, pe adresele de e-mail: rohu@mdrap.ro ╚Öi office@brecoradea.ro.

Documentele (Ghidul ╚Öi anexele) sunt disponibile pe site-ul MDRAP - în sec┼úiunea Programului Interreg V-A România – Ungaria  ┼či pe site-ul Secretariatului Comun din cadrul BRECO.

Aria eligibil─â a Programului este constituit─â din jude╚Ťele Timi╚Ö, Arad, Bihor ╚Öi Satu Mare din România ╚Öi Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar ╚Öi Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

Bugetul total al programului este de 231.861.763,00 euro, din care 189.138.672,00 euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â din Fondul European de Dezvoltare Regional─â.

În perioada 2014-2020, vor putea fi finan╚Ťate proiecte strategice pe 4 axe prioritare, în domeniile protej─ârii în comun ╚Öi utiliz─ârii eficiente a valorilor comune ╚Öi resurselor (cooperare în domeniul valorilor comune ╚Öi resurselor), îmbun─ât─â╚Ťirii mobilit─â╚Ťii transfrontaliere durabile ╚Öi elimin─ârii blocajelor (cooperare în domeniul accesibilit─â╚Ťii), îmbun─ât─â╚Ťirii ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ╚Öi promov─ârii mobilit─â╚Ťii for╚Ťei de munc─â transfrontaliere (cooperare în domeniul ocup─ârii for╚Ťei de munc─â) ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirii serviciilor de îngrijire a s─ân─ât─â╚Ťii (cooperare în domeniul s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi preven╚Ťiei bolilor).

Bugetul total destinat finan╚Ť─ârii proiectelor strategice este 111,258,043 euro, din care 94,569,336 euro reprezint─â finan╚Ťare nerambursabil─â FEDR. România îndepline╚Öte rolul de Autoritate de Management (prin Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice), Autoritatea Na╚Ťional─â fiind stabilit─â în cadrul Biroului Primului Ministru – Ungaria, iar Secretariatul Comun este organizat la Oradea, în cadrul BRECO. Auditul la nivelul Programului va fi realizat de c─âtre Autoritatea de Audit de pe lâng─â Curtea de Conturi din România, iar atribu╚Ťiile de certificare vor fi îndeplinite de c─âtre Autoritatea de Management.

Primul apel pentru propuneri de proiecte este estimat a fi lansat în luna mai a anului 2016.

* * *

MDRAP gestioneaz─â, în perioada de programare 2014-2020, 12 programe de cooperare teritorial─â european─â (6 programe pentru care este autoritate de management sau autoritate comun─â de management ┼či 6 programe pentru care este autoritate na┼úional─â).

Programele de Cooperare Teritorial─â European─â presupun cooperarea, prin intermediul unor proiecte gestionate ┼či administrate în comun de partenerii din statele participante, a unor regiuni din România:

• cu regiuni din statele vecine, în cadrul cooper─ârii transfrontaliere - prin care se finan╚Ťeaz─â proiecte de accesibilitate (transport ┼či tehnologia informa┼úiei), mediu ┼či prevenirea riscurilor, dezvoltarea economic─â ┼či social─â ┼či ac┼úiuni „people to people”;

• cu regiunile dintr-un anumit spa┼úiu geografic, în cadrul cooper─ârii transna┼úionale - prin care se finan╚Ťeaz─â ac┼úiuni ┼či dezvoltarea de re┼úele care s─â duc─â la dezvoltare teritorial─â integrat─â în domenii precum: inova┼úia, mediul, accesibilitatea ╚Öi dezvoltarea urban─â);

• cu regiuni din orice stat membru al Uniunii Europene, în cadrul cooper─ârii interregionale – ce reprezint─â cooperarea între autorit─â┼úile publice pe probleme de interes comun, prin transferul de experien┼ú─â ┼či bune practici între regiunile UE, prin constituirea de re┼úele între ora┼čele UE, precum ┼či între cercet─âtorii UE.

Principiile de implementare a acestor programe se refer─â la cooperarea între statele participante (toate proiectele trebuie s─â fie dezvoltate ┼či implementate în comun), la competitivitatea deschis─â (în cadrul unor licita┼úii de propuneri de proiecte comune) ┼či la dezvoltarea ┼či implementarea în parteneriat, între aplican┼úi/beneficiari provenind din statele participante la program a proiectelor selectate spre finan┼úare.