Fonduri pentru zonele dezavantajate din Delta Dunarii si Muntii Apuseni

Vineri, 7 Decembrie 2018

Guvernul a adoptat ast─âzi, 7 decembrie, o Hot─ârâre prin care se aloc─â suma de 17,85 de milioane de lei din Fondul de rezerv─â bugetar─â la dispozi╚Ťia Guvernului, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2018 ale unor unit─â╚Ťi administrativ-teritoriale din jude┼úele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara ┼či Tulcea.

Aceast─â m─âsur─â este necesar─â întrucât localit─â┼úile din Delta Dun─ârii ┼či din Mun┼úii Apuseni sunt dezavantajate, din cauza suprafe┼úelor mari de teren ┼či a num─ârului redus de locuitori. Ace┼čtia beneficiaz─â de reducerea cu 50% a impozitelor ┼či taxelor locale, precum ┼či a tarifelor pentru energia electric─â, energia termic─â ╚Öi de ap─â potabil─â din re┼úeaua public─â, sumele pentru subven┼úionarea tarifelor de ap─â potabil─â ┼či energie termic─â fiind suportate din veniturile proprii ale jude┼úelor respective.

Acordarea acestor facilit─â┼úi are un impact social pozitiv pentru popula┼úie, dar afecteaz─â negativ nivelul veniturilor proprii ale unit─â┼úilor administrativ-teritoriale, deoarece pentru diferen┼úa neîncasat─â nu exist─â mecanisme de echilibrare/alocare de sume de la bugetul de stat în vederea compens─ârii reducerilor ┼či a subven┼úiilor acordate.

Astfel, aceste unit─â┼úi administrativ-teritoriale sunt dublu afectate, atât prin încasarea unor impozite ┼či taxe locale reduse, cât ┼či prin aplicarea formulelor de repartizare aprobate prin lege, fiind, din punct de vedere bugetar, în imposibilitatea de a asigura func┼úionarea aparatului de specialitate ┼či a serviciilor publice din subordine.