Discursul viceprim-ministrului Paul Stanescu la cea de-a 17-a Conferinta Europeana a CEMAT

Vineri, 3 Noiembrie 2017

I Galerie foto I

Excelen╚Ťele voastre,

Distin╚Öi invita╚Ťi,

Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebit─â onoare s─â reprezint România, ╚Ťar─â gazd─â a celei de-a XVII-a Conferin╚Ťe Europene a Mini╚Ötrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului, organizat─â sub egida Consiliului Europei, ╚Öi s─â deschid lucr─ârile acestei conferin╚Ťe.

Este un domeniu de colaborare multi-statal─â care, în curând, aniverseaz─â 50 de ani. Importan╚Ťa evenimentului este dat─â nu doar de unicitatea sa, fiind singurul cadru pan-european de cooperare în domeniul planific─ârii spa╚Ťiale ┼či dezvolt─ârii teritoriale, ci ╚Öi de obiectivul comun pe care îl urm─âre╚Öte: dezvoltarea teritorial─â durabil─â a continentului european.

Consider─âm foarte util─â o astfel de platform─â pentru dezbateri, schimb de experien╚Ť─â ╚Öi bune practici, ╚Öi credem cu t─ârie c─â poate asigura inclusiv corelarea politicilor de dezvoltare dintre statele membre ╚Öi cele non-membre. Întâlnirea de ast─âzi reprezint─â, în primul rând, o recunoa╚Ötere a importan╚Ťei domeniului în procesul de asigurare a unei dezvolt─âri durabile a continentului european. La nivelul Uniunii Europene, cooperarea în domeniul dezvolt─ârii teritoriale ┼či urbane a avut deseori la baz─â documentele elaborate anterior la nivelul CEMAT.

Rezultatele activit─â╚Ťilor din Pre╚Öedin╚Ťia CEMAT sunt deosebit de importante pentru România, în contextul în care, la nivel na╚Ťional, a fost ini╚Ťiat un amplu proces de revizuire ╚Öi adaptare a legisla╚Ťiei din domeniul amenaj─ârii teritoriului ╚Öi urbanismului, astfel încât s─â r─âspundem necesit─â╚Ťilor ╚Öi tendin╚Ťelor de dezvoltare economic─â ╚Öi social─â. Organizarea CEMAT a fost promovat─â ╚Öi în contextul în care, în anul 2019, România va asigura Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului Uniunii Europene, creându-se oportunitatea realiz─ârii unei conexiuni între cele dou─â paliere de cooperare în domeniul dezvolt─ârii teritoriale.

Tematica propus─â pentru prezenta sesiune a Conferin╚Ťei se refer─â la Zonele func╚Ťionale – capitalizarea poten╚Ťialului local prin politici de dezvoltare teritorial─â în Europa. Este un subiect de actualitate, în concordan╚Ť─â cu obiectivele Consiliului Europei ╚Öi ale CEMAT, în strâns─â conexiune cu subiectele tratate în cadrul reuniunilor precedente, desf─â╚Öurate în Grecia, Rusia sau Portugalia. În momentul alegerii acestui subiect, s-a ╚Ťinut cont ╚Öi de tendin╚Ťele ╚Öi provoc─ârile actuale pentru dezvoltarea teritorial─â ╚Öi obliga╚Ťia asumat─â de a implementa cele 17 obiective de dezvoltare durabil─â, stabilite prin Agenda 2030.

Pentru acest deziderat, cuvântul-cheie este colaborarea: colaborarea între unit─â╚Ťi adminitrativ-teritoriale, între nivelul central ╚Öi local al administra╚Ťiei publice, între sectorul public, cel privat ╚Öi cel neguvernamental, dar ╚Öi între diver╚Öi operatori economici. Studiul ini╚Ťiat de noi arat─â c─â exist─â deja o mare varietate de zone func╚Ťionale în Europa; ca urmare vedem posibil ca acest concept s─â fie prezent în viitoarele exerci╚Ťii financiare multianuale de programare a fondurilor europene (post 2021).

Din acest punct de vedere, ne dorim ca întâlnirea de ast─âzi s─â contribuie la realizarea unui ghid de dezvoltare a zonelor func╚Ťionale cu prezentarea tipurilor de proiecte relevante la nivelul acestor zone ╚Öi prezentarea rolului democra╚Ťiei teritoriale în eficientizarea activit─â╚Ťilor de dezvoltare.

Cel mai important aspect este c─â astfel de întâlniri au loc pentru a putea livra politici publice mai bune cet─â╚Ťenilor no╚Ötri, în ╚Ť─ârile pe care le reprezent─âm, s─â g─âsim instrumentele cele mai potrivite de dezvoltare într-o societate din ce în ce mai complex─â ╚Öi mai competitiv─â, ca ei s─â poat─â tr─âi mai bine în localit─â╚Ťile în care aleg s─â locuiasc─â, indiferent c─â e vorba de mediul rural sau urban.

V─â mul╚Ťumesc tuturor pentru participare, îmi doresc ca lucr─ârile acestei conferin╚Ťe s─â fie spornice, ╚Öi spun înc─â o dat─â bun venit în România invita╚Ťilor no╚Ötri din alte ╚Ť─âri - sper s─â g─âseasc─â aici locuri atractive de vizitat, fie în Bucure╚Öti, fie în împrejurimi.