Debuteaza primele proiecte europene din generatia 2014-2020, finantate prin POCA

Vineri, 18 Martie 2016

 Primele proiecte finan┼úate din fonduri europene alocate României în perioada 2014-2020 au fost semnate joi, 17 martie a.c., la Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP).

Este vorba de 4 contracte de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â-POCA 2014-2020, în valoare total─â de 91,7 milioane lei. Acestea vor sprijini îndeplinirea unor m─âsuri incluse în Strategia pentru Consolidarea Administra╚Ťiei Publice 2014-2020 ┼či a condi╚Ťionalit─â╚Ťilor ex-ante pentru alte programe opera╚Ťionale (de ex. POIM-Programul Opera╚Ťional Infrastructura Mare).

Semnatarii au fost viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, ministrul mediului, apelor ╚Öi p─âdurilor, Cristiana Pa╚Öca-Palmer, ╚Öi ╚Öeful Inspectoratului General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, generalul de brigad─â Ovidiu Vasilic─â. La ceremonia de semnare a participat ┼či Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

„Acesta este debutul semn─ârii contractelor pentru Programul Opera┼úional Capacitate Administrativ─â 2014-2020, care urmeaz─â celui din exerci╚Ťiul financiar precedent: PO DCA 2007-2013 este programul cel mai de succes, cu aproape 98% grad de absorb┼úie, echivalentul a 204 milioane de euro. În urm─âtorii 7 ani, pentru proiectele dedicate administra╚Ťiei avem un buget de 658 de milioane de euro - de 2,7 ori mai mare decât cel alocat perioadei anterioare, ceea ce înseamn─â c─â s-a lucrat foarte bine. ╚Üinta noastr─â este ambi╚Ťioas─â: ne-am propus s─â instruim 90.000 de func┼úionari publici, s─â finan╚Ť─âm 250 de institu┼úii publice ┼či judiciare pentru optimizarea activit─â╚Ťii, s─â cre╚Ötem performan╚Ťele ╚Öi calitatea serviciilor publice ╚Öi s─â sprijinim alte mii de institu┼úii care vor beneficia indirect de aceste fonduri“, a subliniat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Proiectele semnate au ca principal obiectiv îmbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii administrative privind evaluarea impactului asupra mediului ╚Öi evaluarea riscurilor în situa╚Ťii de urgen╚Ť─â. Scopul final, general, al PO CA este o administra╚Ťie mai eficient─â, cu costuri mai mici ╚Öi servicii de calitate mai bun─â. „De altfel, zilele acestea am tot discutat la Guvern despre debirocratizare ╚Öi managementul calit─â╚Ťii în sistemul public. Suntem într-un adev─ârat ╚Öantier pentru modernizarea administra╚Ťiei publice, ╚Öi asta încerc─âm s─â facem prin aceste proiecte. Vrem s─â set─âm standarde de cost ╚Öi standarde de calitate pentru serviciile oferite de administra╚Ťia public─â, s─â standardiz─âm rela╚Ťia dintre cet─â╚Ťean ╚Öi administra╚Ťie. De foarte multe ori, riscul din zona administra╚Ťiei este mutat în zona cet─â╚Ťeanului, prin costurile pe care acesta le suport─â - timp ╚Öi bani. De acum încolo, va trebui s─â gândim în a╚Öa fel administra╚Ťia încât s─â-╚Öi asume propriile costuri, nu s─â le transfere cet─â╚Ťeanului”, a afirmat Vasile Dîncu.

„Este nevoie de reconstruc╚Ťia administra╚Ťiei locale, care trebuie regândit─â, s─â nu mai fie o administra╚Ťie central─â în miniatur─â. Trebuie s─â form─âm func╚Ťionarii publici în mod descentralizat,la locul faptei, astfel, vom încerca s─â sprijinim primarii cu formarea func╚Ťionarilor în achizi╚Ťii publice, urbanism, planificare urban─â ╚Öi dezvoltare regional─â. Ne-am obi╚Önuit s─â consider─âm c─â dezvoltarea e realizat─â doar de mediul privat, dar ╚Öi statul este un agent important al dezvolt─ârii, de aceea încerc─âm ca administra╚Ťia local─â s─â devin─â mai capabil─â, mai performant─â. Vrem ca procesele de decizie s─â se desf─â╚Öoare dup─â proceduri opera╚Ťionale, ╚Öi nu dup─â libera voin╚Ť─â a celor care conduc”, a reiterat vice-premierul.

Au fost semnate ast─âzi:

´üČ dou─â proiecte ale Ministerului Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, cu o valoare total─â de 22,8 milioane lei(aproximativ 5,06 milioane de euro):

“Elaborarea ghidurilor necesare îmbun─ât─â╚Ťirii capacit─â╚Ťii administrative a autorit─â╚Ťilor pentru protec╚Ťia mediului în scopul derul─ârii unitare a procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EGEIA)” un proiect care se va desf─â╚Öura pe o perioad─â de 23 de luni, cu un buget de 4,36 milioane de lei.

„Dezvoltarea capacit─â╚Ťii administrative a Ministerului Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor de a implementa politica în domeniul biodiversit─â╚Ťii”, prin care va fi elaborat un Ghid de elaborare a Planurilor de management pentru ariile protejate. Proiectul se va desf─â╚Öura timp de 22 de luni ╚Öi are un buget de 18,44 milioane de lei.

„Avem în vedere inclusiv crearea unei Agen╚Ťii Na╚Ťionale a Ariilor Protejate, care acoper─â 25% din teritoriul României; în acest moment administrarea acestor arii este foarte fragmentat─â, din cauza lipsei capacit─â╚Ťii administrative”, a declarat ministrul mediului, apelor ╚Öi p─âdurilor, Cristiana Pa╚Öca-Palmer, care a semnat cele dou─â contracte de finan╚Ťare.

´üČ proiectul “Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel na┼úional (RO-RISK)”, elaborat de Inspectoratul General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, care va evalua impactul acestora asupra siguran┼úei cet─â┼úenilor, precum ┼či impactul social, economic ┼či de mediu, pe baza unor instrumente ┼či a unui cadru metodologic unitar. Proiectul are o valoare de 31,8 milioane de lei (aproximativ 7,06 milioane de euro) ╚Öi se va desf─â╚Öura timp de 18 luni. „Am prev─âzut evaluarea a nou─â riscuri principale: inunda╚Ťii, secet─â, cutremur, alunec─âri de teren, pr─âbu╚Öiri ╚Öi surp─âri, incendii de p─âdure, accidente industriale, accidente de transport, accidente cu substan╚Ťe periculoase, accidente nucleare ╚Öi, nu în ultimul rând, epidemii ╚Öi zoonoze. Este o gam─â de riscuri destul de important─â ╚Öi care include domeniul de expertiz─â a mai multor ministere la un loc", a precizat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, prezent la eveniment. Aceast─â analiz─â trebuie transmis─â la Bruxelles pân─â la finele anului 2016, pentru a îndeplini condi╚Ťionalitatea ex-ante legat─â de alocarea a 127 de milioane de euro pentru completarea dot─ârii IGSU cu echipamente pentru inunda╚Ťii ╚Öi c─âutare-salvare.

´üČ proiectul „Consolidarea cadrului pentru cre╚Öterea calit─â╚Ťii serviciilor publice ╚Öi pentru sprijinirea dezvolt─ârii la nivel local”, elaborat de MDRAP, care urm─âre╚Öte s─â dezvolte un set unitar de instrumente pentru consolidarea capacit─â╚Ťii administra╚Ťiei publice de a furniza, în mod eficient ╚Öi performant, servicii publice de calitate pentru cet─â╚Ťeni ╚Öi mediul de afaceri. Proiectul se va derula pe o perioad─â de 36 de luni ╚Öi are o valoare de 37,1 milioane lei (8,24 milioane euro).

* * *

Programul Opera╚Ťional Capacitate Administrativ─â PO CA 2014-2020 este cofinan┼úat din Fondul Social European (FSE), în cadrul obiectivului tematic nr. 11 „Consolidarea capacit─â╚Ťii institu╚Ťionale a autorit─â╚Ťilor publice ╚Öi a p─âr╚Ťilor interesate ╚Öi eficien╚Ťa administra╚Ťiei publice”.

Gestionat de MDRAP, în calitate de Autoritate de Management, PO CA reprezint─â continuarea Programului Opera┼úional Dezvoltarea Capacit─â┼úii Administrative (PO DCA) 2007-2013.

Programul finan╚Ťeaz─â proiecte ale administra╚Ťiei publice care urm─âresc crearea unei administra╚Ťii moderne, eficiente, servicii publice competitive, investi╚Ťii ╚Öi reglement─âri de calitate, procedure clare, simple ╚Öi predictibile de func╚Ťionare ╚Öi resurse umane profesionalizate, contribuind astfel la implementarea m─âsurilor de reform─â ╚Öi la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Activit─â╚Ťi ╚Öi beneficiari eligibili

Informa╚Ťii la zi