De la Brasov, Caravana POR 2014-2020 se indreapta spre Oradea!

Vineri, 16 Octombrie 2015

Peste 60 de poten╚Ťiali beneficiari ╚Öi reprezentan╚Ťi ai mass–media locale ╚Öi regionale au participat la a treia sesiune de informare organizat─â de Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) pentru promovarea Programului Opera╚Ťional Regional 2014-2020. Evenimentul a avut loc joi, 15 octombrie 2015, la Bra╚Öov, la sediul Camerei de Comer╚Ť ╚Öi Industrie, ╚Öi s-a încheiat cu o vizit─â la trei proiecte de succes finan╚Ťate prin Regio - Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013.

În cursul seminarului, domnul Gabriel Friptu, director general al Direc╚Ťiei Generale Programe Europene a MDRAP, ╚Öi domnul Simion Cre╚Ťu, director general al ADR Centru, au f─âcut o scurt─â prezentare a stadiului implement─ârii Regio 2007-2013 ╚Öi a situa╚Ťiei la zi a proiectelor derulate în Regiunea Centru ╚Öi în jude╚Ťul Bra╚Öov. Noile oportunit─â╚Ťi de finan╚Ťare prin Programul Opera╚Ťional Regional 2014 -2020 ╚Öi ghidurile lansate în consultare au trezit un viu interes ╚Öi multe întreb─âri din partea participan╚Ťilor. Cele mai dezb─âtute au fost posibilit─â╚Ťile de finan╚Ťare prin Axa prioritar─â (AP) 2 - Îmbun─ât─â┼úirea competitivit─â┼úii IMM, AP 5 - Îmbun─ât─â╚Ťirea mediului urban ╚Öi conservarea, protec╚Ťia ╚Öi valorificarea durabil─â a patrimoniului cultural, AP 6 - Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â ╚Öi AP 10 - Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii educa╚Ťionale.

„Prin aceste sesiuni de informare dorim s─â sprijinim viitorii beneficiari ai POR 2014-2020 în elaborarea unor proiecte de calitate. POR 2014–2020 are ca obiectiv general cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor - astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de asimilare a progresului tehnologic”, a declarat domnul Gabriel Friptu la încheierea seminarului.

Dup─â seminar, au fost vizitate câteva dintre proiectele de succes finan╚Ťate prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013:

  • Sistemul integrat de parc─âri al Spitalului Militar Regina Maria – un proiect cu o valoare total─â de peste 20,24 de milioane de lei prin care cet─â╚Ťenii ora╚Öului vor beneficia de o parcare supraetajat─â, pe patru niveluri, cu peste 300 noi locuri de parcare, pe o suprafa╚Ť─â total─â de aproape 10.000 mp. Proiectul va reduce timpul de trafic în zona central─â a ora╚Öului cu aproape 7% ╚Öi a creat 8 noi locuri de munc─â.
  • Sistemul modern de gestionare a iluminatului public din Bra╚Öov – prin care se realizeaz─â telegestiunea ilumin─ârii stradale ╚Öi supravegherea video din zonele cu risc major. Proiectul are o valoare total─â de peste 10,87 milioane lei ╚Öi urm─âre╚Öte îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii serviciilor ╚Öi a siguran╚Ťei publice.
  • Centrul de zi pentru copii afla╚Ťi în situa╚Ťii de risc din municipiul S─âcele http://bit.ly/1G7HZbo – un proiect prin care o cl─âdire nefolosit─â din centrul ora╚Öului S─âcele a fost reabilitat─â ╚Öi modernizat─â ╚Öi care ofer─â ad─âpost pentru peste 100 de copii pe timpul zilei. Proiectul, realizat de Municipiul S─âcele în asociere cu Funda╚Ťia pentru Asisten╚Ť─â Social─â ╚Öi Tineret (FAST), are o valoare total─â de aproape 3,57 milioane lei, din care suma solicitat─â de municipalitate este de peste 2,88 de milioane de lei.

Evenimentele organizate în cadrul Caravanei POR 2014-2020 se desf─â╚Öoar─â în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare ╚Öi promovare Regio - Programul Opera╚Ťional Regional”, finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Regional 2007-2013, Axa 6 – Asisten╚Ť─â tehnic─â.

Urm─âtoarea sesiune de informare va avea loc în Regiunea Nord-Vest, la Oradea, în data de 29 octombrie 2015.

* * *

POR 2014–2020 include 11 axe prioritare (plus o ax─â de asisten╚Ť─â tehnic─â), care au în total o alocare estimat─â de 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezint─â sprijinul Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribu╚Ťia na╚Ťional─â.

Programul Opera╚Ťional Regional 2014-2020: buget, axe prioritare, tipuri de investi╚Ťii care vor fi finan╚Ťate, ghidul general, elementele de noutate.