Cooperare romano-bulgara: 30 de milioane de euro disponibili pana pe 15 martie 2016 pentru noi cereri de finantare

Marti, 20 Octombrie 2015

Fonduri europene nerambursabile în valoare de 30,4 de milioane de euro sunt disponibile pentru noi proiecte de cooperare româno-bulgar─â. Este vorba despre cel de al doilea apel de proiecte pentru Axa Prioritar─â 4 (“O regiune calificat─â ┼či incluziv─â”) ┼či Axa Prioritar─â 5 (“O regiune eficient─â”) a Programului de cooperare transfrontalier─â Interreg V-A România-Bulgaria (2014-2020). Cererile de finan┼úare se pot depune pân─â la data de 15 martie 2016. Ghidul Aplicantului poate fi descarcat din site-ul programului.

Apelul fost lansat joi, 15 octombrie a.c., în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului. Tot joi au fost aprobate primele 36 de proiecte soft, cu o valoare total─â de aproximativ 25 de milioane de euro, selectate spre finan┼úare dup─â primul apel de proiecte. Lista proiectelor selectate este disponibil─â în site-ul programului, www.cbcromaniabulgaria.eu, aici.

Cu ocazia acestei reuniuni Comitetul de Monitorizare a luat ┼či alte decizii importante privind implementarea, cum ar fi aprobarea Planului de evaluare al Programului.

Astfel, cu sprijinul constant al Comitetului, Programul Interreg V-A Romania-Bulgaria accelereaz─â ritmul de implementare, f─âcând pa┼či importan┼úi pentru utilizarea eficient─â, cu impact maxim, a fondurilor disponibile prin Fondul European de Dezvoltare Regional─â.

* * *

Programul de cooperare transfrontalier─â Interreg V-A România-Bulgaria, gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) în calitate de Autoritate de Management, a fost adoptat de Comisia European─â (CE) pe 12 februarie 2015 ╚Öi are un buget de 258,4 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR). Aria eligibil─â este format─â din 7 jude╚Ťe din România (Constan╚Ťa, Mehedin╚Ťi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, C─âl─âra╚Öi) ╚Öi 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich).

Cele 5 axe prioritare (cu excep╚Ťia celei de asisten╚Ť─â tehnic─â) finan╚Ťeaz─â proiecte în domeniul transportului durabil, protec╚Ťiei mediului, promov─ârii adapt─ârii la schimb─ârile climatice, prevenirii ╚Öi managementului riscurilor, promov─ârii ocup─ârii for╚Ťei de munc─â ┼či consolid─ârii capacit─â╚Ťii institu╚Ťionale a autorit─â╚Ťilor publice ╚Öi a actorilor relevan╚Ťi din aria eligibil─â.

În perioada de programare 2014-2020, MDRAP gestioneaz─â 12 programe europene de cooperare teritorial─â sau transfrontalier─â (pentru 6 dintre ele fiind Autoritate de Management).