Consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete

Vineri, 21 Iulie 2017

Prima reuniune de consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiect─ârii, execu┼úiei, utiliz─ârii ┼či mentenan┼úei lucr─ârilor de infrastructur─â pentru biciclete a avut loc miercuri, 19 iulie 2017, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Evenimentul a fost organizat în baza unui Protocolul de colaborare semnat între MDRAPFE ╚Öi Asocia╚Ťia OPTAR (Organiza╚Ťia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) în anul 2016, ╚Öi a avut ca principal obiectiv dezbaterea primelor rezultate ob╚Ťinute în acest sens, pân─â în prezent, respectiv o prim─â versiune de ghid. Aceast─â activitate face parte din seria ac╚Ťiunilor realizate de MDRAPFE în ultimii ani (de ordin legislativ, de finan╚Ťare ╚Öi de politici), prin care se urm─âre╚Öte îndeplinirea ╚Ťintelor asumate la nivel european ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â din mediu urban printr-o mobilitate mai bun─â a persoanelor ╚Öi a bunurilor, stimularea dezvolt─ârii durabile ╚Öi limitarea afect─ârii elementelor de mediu.

La reuniunea prezidat─â de c─âtre domnul Ciprian Ro╚Öca, secretar de stat în cadrul MDRAPFE, au participat reprezentan╚Ťi din partea Ministerului Transporturilor, Companiei Na╚Ťionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Autorit─â╚Ťii Rutiere Române, Inspectoratului General al Poli╚Ťiei Române, Prim─âriei Generale a Municipiului Bucure╚Öti, Prim─âriei Sectorului 3 Bucure╚Öti, Agen╚Ťiei de Dezvoltare Regional─â Bucure╚Öti-Ilfov, precum ╚Öi reprezentan╚Ťi ai mediului privat ╚Öi organiza╚Ťiilor care promoveaz─â mijloacele alternative de transport (OPTAR, Federa╚Ťia Bicicli╚Ötilor din România, Asocia╚Ťia Adev─âra╚Ťii Veloprieteni).

În contextul în care opinia general─â a fost c─â se impun actualizarea ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťirea reglement─ârilor pentru standardele de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete, discu╚Ťiile au vizat corelarea ╚Öi încadrarea proiectului de ghid în prevederile legale existente (OUG 195/2002, actualizat─â în 2017), modalitatea de promovare a proiectului, respectiv caracterul obligatoriu al prevederilor acestuia, în raport cu complexitatea situa╚Ťiei privind infrastructura ╚Öi traficul din ora╚Öele din România. Nu în ultimul rând, au fost înaintate propuneri punctuale de modificare/completare a proiectului de elaborare a ghidului.

Totodat─â, au fost stabili╚Ťi pa╚Öii ╚Öi activit─â╚Ťile urm─âtoare aferente procesului de elaborare a proiectului de ghid, iar reprezentan╚Ťii institu╚Ťiilor participante ╚Öi-au manifestat disponibilitatea de a se implica activ în continuare, în cadrul acestui proiect.

Proiectul de elaborare a ghidului este realizat într-o manier─â participativ─â, deschis─â tuturor celor interesa╚Ťi s─â aduc─â propuneri, fiind lansat în dezbatere public─â, putând fi accesat de pe site-ul MDRAPFE. Dup─â ce proiectul de ghid va fi consolidat, va fi ini╚Ťiat─â procedura de consultare stabilit─â conform prevederilor legale pentru promovarea documentului prin Ordin al ministrului dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene.

Proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiect─ârii, execu╚Ťiei, utiliz─ârii ╚Öi mentenan╚Ťei lucr─ârilor de infrastructur─â pentru biciclete poate fi consultat pe site-ul MDRAPFE, la sec╚Ťiunea Dezvoltare teritorial─â, subsec╚Ťiunile Urbanism, Dezvoltare local─â ╚Öi Habitat, Proiecte în desf─â╚Öurare.

Observa╚Ťii ╚Öi propuneri de completare/modificare pot fi f─âcute pe adresa cristina.balan@mdrap.ro pân─â pe 10 octombrie 2017.