Concluziile Forumului administratiei publice locale, 4-5 iulie 2016, Palatul Parlamentului

Miercuri, 6 Iulie 2016

I PAGINA FORUM I

Discursurile Președintelui României - Klaus Johannis, al Prim-ministrului Dacian Cioloș și al Viceprim-ministrului Vasile Dîncu  la încheierea lucrărilor Forumului administrației publice locale

Klaus Iohannis:

Domnule Prim-ministru,

Domnilor viceprim-miniștri,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Stimaţi membri ai Parlamentului României,

Stimaţi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic,

Stimați reprezentanți ai administrației publice locale şi centrale,

Doamnelor și domnilor,

Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră la acest eveniment. Suntem deja la finalul Forumului Administrației Publice Locale. Sper ca discuțiile din aceste zile să fi deschis noi orizonturi și noi oportunități de colaborare, corectă și eficientă, între administrația locală și administraţia centrală.

Poate unii cred că succesul în administrația locală este legat de bani, culoare politică sau alte circumstanțe exterioare. Eu aș spune ceva diferit. Condițiile performanței în administrație și, deopotrivă, în politică ar trebui căutate mai ales în altă parte: în transparență, integritate și parteneriat. Acestea vor restabili încrederea între administrație și cetățeni, acolo unde ea s-a pierdut, și o vor întări acolo unde ea există.

Să vorbim puțin despre fiecare dintre ele. Cu cât mai multă transparență, cu atât mai puțină corupție. Este o ecuație simplă, dar care necesită responsabilitate și voință. Sunt convins că poate exista mai multă transparență la toate nivelurile, cu eforturi destul de mici, și că soluțiile luate prin consultare și deschidere sunt mai eficiente pe termen lung decât altele.

Cât despre integritate, pentru mine ea are mai multe valențe. Ea înseamnă corectitudine, respect pentru banul public, pentru lege și, mai ales, pentru cetățeni. Nimic nu funcționează fără integritate.

În același timp, este greu de conceput o dezvoltare reală în absența unui parteneriat între autorități publice și cetățeni, dar și a unui parteneriat între administrația locală și administraţia centrală. Putem vorbi astăzi de o maturizare democratică a electoratului. Cetățenii sunt mult mai atenți, mai implicați, mai informați, își cunosc bine drepturile, obligațiile și rolul pe care îl au în democrație.

Reconectarea administrației publice cu cetățenii, într-un parteneriat în care aceștia se simt cu adevărat reprezentați, iar instituțiile statului lucrează în interesul comunității este una din mizele majore nu doar ale anului electoral 2016, ci şi ale mandatului pe care dumneavoastră îl aveți în față. Cetățenii vă pot fi parteneri şi pot fi angajați în proiectele și deciziile care privesc comunitatea lor.

Stimați reprezentanți ai administrației publice locale, Am vorbit în aceste zile, chiar astăzi, despre un nou proiect de țară, un proiect de țară post-aderare, care să stabilească rolul și obiectivele României în Uniunea Europeană pe termen mediu și lung.

Și pentru că suntem la un Forum dedicat administrației publice, sunt dator să spun că, în opinia mea, există cel puțin două obiective care nu au cum să lipsească dintr-un asemenea proiect. Unu, reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile României și, doi, o administrație publică eficientă, capabilă să pună cetățeanul pe primul loc și să ofere servicii publice de calitate.

Aș vrea ca atât în municipii, cât și în cel mai îndepărtat sat din provincie, cetățeanul să beneficieze de servicii de calitate, să găsească rezolvări rapide la problemele lui, să fie tratat cu promptitudine şi respect și să nu fie plimbat între ghișee. Îmi doresc ca un elev care învață într-o școală dintr-un sat de provincie să aibă condiții decente și șanse egale cu unul care învață într-un mare oraș. Tocmai pentru a rezolva astfel de lucruri și pentru a răspunde la niște nevoi reale este important ca între administrația centrală și cea locală să existe un adevărat parteneriat, un parteneriat funcţional.

O Românie în care nu mai sunt școli fără autorizație sanitară ar fi un exemplu cât se poate de concret și de relevant și o expresie clară a unui asemenea parteneriat. Readuc în discuție acest subiect la care țin foarte mult ca dascăl, ca fost primar și, mai ales, ca Președinte, în condițiile în care doar vacanța de vară ne desparte de deschiderea următorului, noului an școlar.

Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere de fiecare dată să fiu alături de reprezentanții aleși ai comunităților locale. A fost pentru mine o onoare să mă aflu în slujba sibienilor ca primar, așa cum este o onoare astăzi să mă aflu în slujba cetățenilor României ca președinte.

Cunosc legătura aparte pe care o aveți fiecare dintre dumneavoastră cu oamenii și locurile, cu orașul, comuna sau județul vostru. Știu, de asemenea, câte așteptări au comunitățile voastre de la voi.La acest început de mandat, vă doresc să fiți la înălțimea acestor așteptări şi vă doresc mult succes în noul mandat pe care îl începeţi acum!

Dacian Cioloş:

Domnule Preşedinte, în primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici, care confirmă faptul că acest guvern căruia i-aţi acordat încrederea lucrează şi doreşte să lucreze, şi nu doar doreşte, chiar lucrează cu autorităţile publice locale.

Doamnelor şi domnilor,

Membri ai Guvernului,

Doamnelor şi domnilor aleşi locali,

Am avut aceste două zile de lucru împreună şi, din punctul meu de vedere, din informaţiile pe care le-am avut, din discuţiile pe care le-am avut cu unii dintre dumneavoastră şi cu membri ai Guvernului, cred că putem concluziona faptul că au fost două zile fructuoase. Chiar dacă am abordat foarte multe subiecte, probabil că unii dintre dumneavoastră nu aţi putut participa la toate discuţiile şi dezbaterile, pentru că unele dintre ele au avut loc în paralel, mi s-a părut important, chiar dacă ne-am asumat un anumit risc să abordăm prea multe subiecte, mi s-a părut important ca un astfel de prim eveniment de contact direct între Guvernul României şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale să putem, în acest stadiu, la începutul mandatului dumneavoastră şi la mijlocul mandatului guvernului pe care îl conduc, să putem trece în revistă o serie de subiecte de interes pentru dumneavoastră, dar mai ales de interes pentru noi, pentru Guvern, pentru că, aşa cum vă spuneam la început, ieri dimineaţă, eu sunt conştient că foarte multe proiecte pe care noi le-am demarat şi pe care le-am pregătit nu vor putea fi implementate fără ca ele să fie înţelese de dumneavoastră, acceptate de dumneavoastră şi puse în practică de dumneavoastră.

N-o să mai trec în revistă din nou aceste subiecte, vreau doar să vă mulţumesc pentru deschiderea pe care aţi manifestat-o. Cred că, sigur, cu ameliorări, pentru că vom trage concluziile şi învăţămintele din aceste două zile, cu ameliorări, acest gen de eveniment, cel puţin din punctul nostru de vedere, al Guvernului, poate să fie considerat ca un exemplu de urmat pe viitor şi chiar noi avem intenţia să urmăm acest exemplu în viitor. Ne gândim foarte serios să organizăm un nou eveniment de aceeaşi anvergură, în toamnă, în măsura în care vom reuşi să adoptăm în Guvern Codul Administrativ şi Codul de Procedură Administrativă, pentru a-l putea discuta şi cu dumneavoastră, în paralel cu discuţiile care vor avea loc în Parlament, după ce aceste texte vor fi adoptate de Guvern.

Pe de altă parte, cred că acest gen de dialog, structurat, organizat, este, probabil, din multe puncte de vedere, mult mai eficient decât tradiţionalele audienţe la un ministru sau la altul, când, sigur, se abordează anumite subiecte punctuale. Dar un astfel de cadru ne permite nouă, ca şi guvern, să abordăm subiecte mult mai complexe şi mai de anvergură decât cele pe care le putem discuta punctual cu dumneavoastră, sau la Guvern, sau chiar cu ocazia unor deplasări în teritoriu. Asta nu înseamnă că nu o să fie deplasări în teritoriu. Am cerut deja miniştrilor, şi o să insist, chiar pe perioada aceasta de vară, în lunile iulie-august, când este mai puţină activitate probabil la Bucureşti, să fie mai prezenţi şi să fim cu toţii mai prezenţi în teritoriu, să putem discuta cu dumneavoastră, nu doar pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care le-am anunţat şi unde vrem să lucrăm cu dumneavoastră, acele abordări de strategii de dezvoltare locală, şi noi ne-am fixat ca şi obiectiv în primul rând, aşa cum am promis deja, să lucrăm cu autorităţile locale din zona Moldovei pentru o astfel de abordare, pentru zona Văii Jiului, dar am spus şi de Roşia Montană, pentru că a fost o temă îndelung dezbătută în societate şi mesajul pe care vrem să îl transmitem prin faptul că ne implicăm pentru un proiect de dezvoltare locală înr-o comună este că nu este suficient să contestăm, este important să şi construim, pentru că bunuri naţionale sau valori naţionale, cum sunt şi cele de la Roşia Montană şi din altă parte, ele sunt în primul rând în grija oamenilor locului şi este important să le dăm această mână de ajutor.

Legat de propunerile, observaţiile pe care le-aţi făcut, temele care au fost discutate aici, s-au abordat multe subiecte, cum ar fi: descentralizarea, finanţarea autorităţilor Administraţiei Publice Locale, cadastrul, reforma funcţiei publice. Sunt domenii pentru a căror reformare sau modificare în sens bun noi lucrăm. Propunerile şi contribuţiile dumneavoastră vor fi luate în considerare, pot să vă asigur de acest lucru, şi sper să avem ocazia, în măsura în care vom organiza acele evenimente în toamnă, chiar să discutăm concret despre unele adaptări pe care le-am făcut şi în urma observaţiilor pe care le-aţi făcut dumneavoastră. Împreună cu domnul vicepremier Dîncu am convenit că nu o să trecem acum în revistă, în mod consistent, toate concluziile discuţiilor pe care le-am avut, dar că în perioada imediat următoare vom veni către dumneavoastră cu un document scris de sinteză a ceea ce s-a discutat aici, a observaţiilor, ideilor, pe care le-aţi subliniat şi ceea ce ne putem asuma să facem în perioada imediat următoare. Mă bucură, totodată, ecoul pozitiv pe care l-a avut în rândul dumneavoastră al măsurilor pe care le-am luat în ultima perioadă, măsuri de simplificare atât în domeniul administraţiei publice în general, în domeniul cadastrului, în agricultură. Aţi subliniat mulţi dintre dumneavoastră nevoia de simplificare în administrarea fondurilor europene.

Pot să vă asigur că este în atenţia Ministerului Fondurilor Europene acest subiect. Domnul ministru mi-a spus, în momentul în care şi-a preluat mandatul, cu atât mai mult cu cât domnul Ghinea a fost şi cel care a iniţiat ideile de simplificare, în calitatea dânsului precedentă de consilier de stat la Guvern, deci, pot să vă asigur că şi pe acest domeniu, până la sfârşitul anului, în paralel cu elaborarea ghidurilor beneficiarului, ambiţia noastră ar fi să finalizăm pe cât posibil toate ghidurile până la sfârşitul mandatului nostru, în aşa fel încât să puteţi depune proiecte. Dar, în paralel cu aceasta, să lucrăm şi pe măsuri concrete de simplificare. Simplificarea este, de altfel, cum aţi observat, un cuvânt cheie al mandatului acestui guvern. Simplificare atât în relaţia dintre cetăţean şi administraţie, cât şi în relaţia dinte mediul de afaceri şi administraţie, dar şi în relaţia dintre administraţia centrală şi administraţia locală - şi, în acest sens, doresc să vă încurajez şi pe dumneavoastră, pe cât posibil, să luaţi măsurile care ţin de deciziile dumneavoastră, la nivelul consiliilor locale, al primăriilor, al consiliilor judeţene, pentru a face administraţia mai eficientă şi prin simplificare.

Câteva cuvinte despre subiecte cu caracter economic, au fost abordate unele dintre ele aici, cu atât mai mult cu cât este, cred, clar în momentul de faţă că nu putem vorbi de o dezvoltare economică echilibrată a României fără implicarea directă, proactivă, a autorităţilor publice locale. Şi vedem deja, în anumite zone din România, acolo unde autorităţile publice locale îşi asumă responsabilităţi în atragerea de investitori în crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea de afaceri, în facilitarea atragerii fondurilor europene, nu doar pentru investiţii publice, dar şi pentru investiţii private, acolo se obţin şi rezultate. Şi avem deja multe exemple, nu doar la nivelul marilor oraşe ale municipiilor, dar şi în mediul rural avem exemple de primari care, implicaţi direct în acest proces, reuşesc să obţină rezultate pentru comunităţile lor.

Şi în acest sens aş vrea să gândim în perioada următoare şi instrumente care să faciliteze intervenţia sau sprijinul Guvernului pentru astfel de iniţiative şi pentru astfel de proiecte, pentru că cred că dezvoltarea României se va face în primul rând de jos în sus, pornind de la ambiţiile pe care le aveţi fiecare dintre dumneavoastră vizavi de colectivităţile pe care le conduceţi şi cred, totodată, că Guvernul trebuie să gândească politica de dezvoltare economică şi din această perspectivă, nu doar care sunt măsurile pe care Guvernul le poate lua pentru a stimula investiţiile, ci şi care sunt măsurile pe care Guvernul le poate lua pentru a vă încuraja pe dumneavoastră să puteţi stimula investiţiile la nivelul localităţilor, pentru că dumneavoastră cunoaşteţi mai bine decât oricine potenţialul pe care îl aveţi la nivel local şi orice idei în această direcţie sunt binevenite şi vă asigur că vor fi luate în considerare.

Cu atât mai mult cu cât, aşa cum spunea şi domnul preşedinte, tocmai am lansat astăzi în dezbatere publică o viziune de dezvoltare economică a României pe termen mediu şi pe termen lung. Viziune de dezvoltare economică care se doreşte să fie parte a proiectului de ţară pe care domnul preşedinte Iohannis l-a anunţat ieri şi pe care dorim să îl elaborăm împreună cu societatea civilă, cu mediul economic, cu partidele politice şi, sigur, cu participarea directă a dumneavoastră. Şi, în această viziune de dezvoltare economică, ambiţia noastră este să identificăm şi aceste instrumente care să facă din dumneavoastră autorităţile publice locale agenţi direcţi de dezvoltare economică a României. Doresc, în încheiere, să vă mulţumesc încă o dată pentru participare, să vă urez succes în drumul la care v-aţi angajat în acest mandat şi să vă asigur că acest guvern va fi la dispoziţia dumneavoastră şi va fi întotdeauna deschis la propunerile pe care le faceţi şi vom încerca să includem în deciziile pe care le luăm cât mai mult din ideile care vin din partea dumneavoastră. Vă mulţumesc mult! Succes! Şi sper să ne vedem cu bine!

Vasile Dîncu:

Domnule Preşedinte al României,

Domnule Prim-ministru,

Dragi deputaţi şi senatori,

Stimaţi invitaţi,

O să spun câteva cuvinte care să ţină loc de încheierea acestei întâmplări minunate pe care am trăit-o în aceste două zile. În primul rând, o să constat o fericită coincidenţă, faptul că, atunci când domnul preşedinte invita la Cotroceni şefii partidelor politice şi principalii oameni din stat responsabili cu managementul unor instituţii fundamentale şi lansa ideea - primită foarte bine de ceilalţi - a unui proiect de ţară, aici, în Palatul Parlamentului, 1.000 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale veneau ei în Capitală, cu proiectele lor de ţară, cu proiectele lor de comunitate. Mi se pare că este un moment astral, cum spune un scriitor austriac, este un moment astral pe care sper să nu îl ratăm de această dată. Forumul nostru a fost, într-un fel, pus, fără să vrem noi, aşa s-a întâmplat, sub lozinca pe care un filosof român, un filosof al spiritualităţii noastre, Constantin Noica, o punea ca un fel de frontispiciu al şcolii deschise pe care o gândea.

Voia Constantin Noica să scrie sus, pe Universitatea liberă, 'nu se ştie cine dă şi cine primeşte'. Aici ne-am întâlnit, administraţia centrală şi administraţia locală, şi am făcut un schimb, un schimb de idei, un schimb de energie şi cred că beneficiul a fost reciproc. Am putut să descoperim, în aceste zile, aici, ceea ce, de multe ori, Capitala uită, ceea ce, de multe ori, guvernul uită, ceea ce filosofii statului numesc statul local. Suntem obişnuiţi doar cu statul central, cu faptul că statul central este responsabil pentru tot ce este într-o ţară bine sau rău. Uităm, de cele mai multe ori, de guvernarea locală şi de statul local. Acest stat local este mult mai aproape de oameni şi acest stat local defineşte cel mai bine România, la un moment dat.

Indiferent ce reforme am putea să gândim noi în laboratoare de experţi, în Capitală, fără o guvernare locală eficientă, fără să putem transmite aceste lucruri, nu se schimbă nimic în România. Am învăţat aici, în aceste zile, în Ateliere, un lucru foarte important: trebuie să punem împreună resursele, trebuie să punem împreună ideile noastre. Dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, o să observăm ceea ce spunea şi un coleg înainte: administraţia locală este creativă, este inovativă. De foarte multe ori nu a avut condiţii ca să îşi manifeste această inovaţie şi această creativitate, pentru că practica, până la urmă, este cel mai important învăţător. Practica te învaţă cel mai mult şi când este vorba de administraţie. Îmi spunea un prieten primar, şi prieten de multă vreme, că a văzut într-un film o replică a unui personaj care spunea: responsabilitatea este un lucru înfiorător. Într-adevăr să îţi asumi responsabilitatea pentru o comunitate poate să fie un lucru foarte greu. Să îţi asumi responsabilitatea pentru o ţară sau pentru un guvern poate să fie un lucru înfiorător.

Dar poate să fie un lucru minunat atunci când simţi sprijinul celorlalţi, când poţi să comunici cu ceilalţi. De aceea, dacă trecem la acţiune şi dacă nu rămânem la nivelul ideilor, cred că asta este una din concluzile noastre: responsabilitate plus acţiune poate însemna reformă în administraţie. Este un lucru care poate să ne ajute. Am văzut foarte multe proiecte, în aceste zile, dacă aţi fost unii dintre dumneavoastră la întâlnirea anterioară pe care a organizat-o vicepremierul Costin Borc, şi unde a fost şi domnul preşedinte al României, aţi observat că există mai multe secvenţe ale proiectului de ţară. Şi noi am făcut aici linii directoare pentru un mic proiect de ţară. Dar cred că succesul unui proiect de ţară este să punem toţi proiectele noastre împreună, de la proiectul nostru individual, de la visul nostru. Să le acceptăm proiectele celorlalţi. Să acceptăm că nu suntem, niciunii dintre noi, posesorii adevărului absolut şi nici prin faptul că ne dă o lege, un statut pe care l-am primit.

Nu suntem singurii responsabili cu proiectul de ţară. Până la urmă, proiectul de ţară trebuie să fie construit împreună de noi toţi. În aceste discuţii şi ateliere am învăţat că trebuie să facem proiecte. Mă bucur că am avut foarte mulţi primari noi, foarte mulţi aleşi locali la primul mandat. De fapt, a fost şi una din indicaţiile noastre, aceea de a aduce cât mai mulţi oameni care sunt aleşi pentru prima oară în administraţia publică. Am setat împreună cu aceşti oameni un lucru cu care toţi am fost de acord şi unde România a pătimit în ultima vreme, pentru că în dezvoltarea României este nevoie de proiecte, nu de vise. De foarte multe ori visăm pentru comunitatea noastră tot felul de lucruri, dar aceste vise trebuie puse în proiecte, în proiecte care să aibă cel puţin două lucruri - şi este atenţionarea principală pe care ne-a făcut-o domnul preşedinte la întâlnirea anterioară despre România competitivă -, e uşor să stabileşti ţinte, e uşor să stabileşti nişte pietre de hotar îndepărtate. Problema este: haideţi să găsim mijloacele prin care să facem aceste lucruri. Sigur că ne dorim o Românie competitivă, ne dorim o Românie cu o administraţie modernă, dar în primul rând trebuie să ne gândim la mijloace, ce mijloace avem la dispoziţie şi să ne raportăm la aceste mijloace.

Mă bucur că discuţiile noastre din ultima vreme, cu asociaţiile primarilor, cu asociaţiile Consiliilor Judeţene sau ale prefecţilor, nu s-au materializat, în primul rând, în discuţii despre salarii. Chiar dacă - şi asta este un lucru pe care noi îl recunoaştem -, chiar dacă avem o mare responsabilitate şi, în acelaşi timp, avem o datorie pentru cei care lucrează în administraţia locală în acest moment./asalar/atataru/ Sper ca în scurt timp, în anii viitori, să găsim resurse pentru a îi salariza decent pe cei care lucrează acolo, pentru că le vom cere din ce în ce mai multă performanţă, le vom cere din ce în ce mai multe lucruri. Şi, atunci, sper să putem fi şi noi la această înălţime. Nu vrem - şi acesta este un crez al nostru, al guvernului din acest moment -, nu vrem o administraţie locală supusă, clientelară, subordonată. Nu acesta este proiectul nostru. Ne dorim o administraţie publică locală autonomă, vie şi puternică, care să fie un actor principal al dezvoltării acestor zone. Şi credem că putem face acestea şi cred într-un deziderat pe care şi dumneavoastră vi-l doriţi, în scurt timp, măcar să nu se mai simtă niciun cetăţean umilit în faţa unui ghişeu. Este o primă opţiune. Este o primă ţintă, pe care o putem realiza câteodată fără bani, doar printr-o mai bună organizare sau printr-o mai mare deschidere faţă de cetăţean, care este clientul nostru cel mai important. Vom lucra, aşa cum ne-aţi cerut, la proiecte zonale.

Domnul premier a vorbit despre câteva din proiectele noastre, la proiecte de dezvoltare zonală. Înţelegem că este urgent ca să venim cu expertiză în teritoriu şi să începem să lucrăm împreună la proiecte de dezvoltare, în zonele cele mai calamitate, în zonele cele mai sărace, cu decalajul cel mai mare de dezvoltare, dar şi în celelalte zone. Pentru că este singura modalitate prin care putem urni condiţiile de viaţă din România spre un optim de viaţă decentă. Aş mai spune un lucru, care mi-a venit tot din aceste discuţii pe care le-am avut în aceste zile, cred că în aceste zile s-a consolidat încrederea între noi, între cei din administraţia centrală şi administraţia locală. Sper că aţi putut înţelege că avem aceleaşi ţinte, doar că nu întotdeauna avem toate mijloacele pe care ni le-am dori la dispoziţie. Ştim că încrederea este un animal fricos, că încrederea se pierde foarte repede, dar există o modalitate prin care putem consolida încrederea. Acesta este leadership-ul.

Primarii sunt - şi asta v-o spun ca sociolog - cei mai iubiţi dintre pământeni. În sondaje, cea mai mare încredere, exceptând preşedintele României, o are primarul de localitate. Media depăşeşte întotdeauna 55%. Asta înseamnă că am putea, pentru un nou proiect de ţară, să ne gândim la reconstrucţia încrederii pornind de la capitalul pe care îl aveţi dumneavoastră primarii, dumneavoastră cei aleşi. Cred că acest capital poate să fie pus la fundaţia unui nou proiect de ţară. Şi o să încercăm ca noi să ne aducem contribuţia pentru ca dumneavoastră să puteţi să acţionaţi ca lideri ai comunităţilor şi ca lideri creativi ai comunităţilor. De multă vreme am auzit de la un primar un lucru foarte înţelept, pe care eu, ca specialist în marketing, nu l-am uitat niciodată, faţă de multe cărţi pe care le-am uitat, mi-a spus un primar o dată: îmi place să îi conduc pe oameni pornind de la calităţile lor. Pentru că, altfel, oamenii sunt uşor de condus dacă te foloseşti de defectele lor. Şi, în final, mulţumindu-vă tuturor pentru această minunată ocazie de a ne vedea, de a schimba idei şi de a pune fundamentul unui nou mandat, daţi-mi voie, domnule preşedinte, domnule prim-ministru, să folosesc un mesaj pe care să îl înţeleagă şi nepoţii noştri şi copiii noştri, mi l-a spus un copil astăzi de dimineaţă: haideţi să dăm un Like României!